avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie sau act de vanzare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie sau act de vanzare

Buna ziua,
As dori cateva sfaturi in legatura cu situatia unui apartament.Mama mea aste datoare catre o persoana fizica cu o suma destul de mare de bani.Cum am putea sa nu piarda parintii mei apartamentul in caz de executare dc persoana respectiva o da in judecata.Ar putea parintii mei sa il doneze frateleui meu ca sa nu mai aiba bunuri pe numele lor.Sau tb facute acte de vanzare?Mentionez ca apartamnetul este ipocat.iar creditul ipotecar este pe numele fratelui meu iar ca coplatitor este tatlal meu.
Cel mai recent răspuns: renata_c , utilizator 15:28, 13 August 2009
In general, creditorul poate sa ceara prin actiunea pauliana anularea actelor juridice incheiate in detrimentul lui indiferent, daca este donatie sau contract de vanzare-cumparare si cert este, ca poate sa urmareasca imobilul respectiv. Daca apartamentul este ipotecat, s-ar putea sa fie necesar acordul titularului ipotecii pentru a inregistra actul juridic de vanzare-cumparare sau donatie in cartea funciara (daca este cazul).

Ipoteca confera dreptul celuilalt creditor (indiferent de persoana debitorului), ca sa fie platit cu prioritate din pretul obtinut din vanzarea bunului respectiv, deci in cazul nefericit a unei executari silite se vor plati cheltuielile vanzarii prin licitatie (sau a vanzarii de buna voie), se va plati creditorul ipotecar, iar abia dupa toate aceste plati poate veni celalt creditor sa-si ceara banii.

Intocmirea unui contract de vanzare-cumparare (sau donatie) poate intarzia executarea silita (pana sentinta de obligare la plata si obtinerea titlului executoriu poate sa treaca mult timp), dar nu poate neaparat impiedica. Cea mai buna solutie ar fi plata datoriei, sau cel putin sa discutati cu creditoru neipotecar, punandu-l in vedere ca urmarirea apartamentului probabil nu-i va aduce prea multi bani.
nu puteti face nici donatie si nici vanzare atata timp cat apartamentul este ipotecat. pare singura varianta sa achitati datoria. creditorul mamei este oricum unul chirografar, adica nu are garantie si datoria se prescrie in termen de 3 ani de la ajungerea la scadenta:P

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bilet la ordin avalizat osaka osaka Buna ziua, In urma cu doi ani de zile am cumparat un teren la semnarea contractului de credit cu banca mi s-a solicitat si un bilet la ordin avalizat, pe care ... (vezi toată discuția)
Executare silita pe un imobil al bancii hobbystyle hobbystyle Buna ziua In urma datoriei neachitate la termen(20000 euro)catre o persoana fizica,tribunalul a hotarat executare silita asupra bunurilor imobile. Bun imobil ... (vezi toată discuția)
Un bun ipotecat poate fi executat de altcineva? ianos ianos Daca am apartamentul ipotecat la o i.f.n o alta banca poate sa execute silit acel apartament? (vezi toată discuția)