avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Infractiune art.193 alin.(1)Cp.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Infractiune art.193 alin.(1)Cp.

Am auzit pareri conform carora, lovirea prezuma suferinta fizica si ca nu trebuiesc dovedite urmarile imediate, respectiv leziuni oricat de mici(iritatia pielii). Probarea infractiunii s-ar face numai pe declaratii de martor, fara a se impune coroborarea cu un alt mijloc de proba, si ca in acest caz nu este necesar un CML sau marturii care sa ateste urmarile lovirii. Ori, asta ar insemna ca mijlocul de proba sa aiba singur putere probatorie absoluta.
Deci, cu doi "martori" care sa sustina ca ai primit o palma, poti pata cazierul cui vrei. Dar, daca actiunea de lovire nu si-a atins tinta, partea vatamata ferindu-se la "fractiune de secunda", imprejurare greu de perceput pentru martori care raman cu impresia unei agresiuni reale? Sau daca agresorul doar a mimat actul de lovire, in scop de intimidare, iar partea vatamata speriat s-a ferit inducand in eroare martorii? Ce se intampla cand o imprejurare de acest fel este invocata in aparare, demonstrandu-se ca nu sunt probe care sa ateste ca integritatea corporala, sau functionala(valorile sociale ocrotite de legea penala in acest caz) a suferit cea mai mica modificare?

Definitia notiunii de lovire asa cum este retinuta in literatura medico-legala dupa Belis şi Nanes:”Lovirea semnifica actiunea unei forme exterioare de energie asupra corpului capabila sa genereze modificari lezionale, morfologice sau functionale.” Deci , daca nu se pot atesta medico-legal sau testimonial astfel de urmari, inseamna ca acea "forma de energie" fie nu si-a atins tinta, fie a fost o simpla atingere. Cine este in masura sa cuantifice aceasta energie stabilind ca a fost sau nu capabila sa produce urmari? Martorii sau medicul legist?

Prin suferinta fizica se intelege suportarea unei dureri fizice, indiferent de gradul sau de intensitate. In categoria suferintelor intra:eritemul traumatic (iritatia pielii), excoratia(zgarieturi) si echimoza(vanataia), iar existenta lor se apreciaza in fiecare caz concret.(Curs penal-partea speciala, lec.dr. Sergiu Bogdan-2014.

Lovirile sau alte violente care produc iritarea pielii, excoratii sau echimoze, adica simple semne exterioare superficiale si care nu necesita ingrijiri medicale pentru vindecare, realizeaza forma tip a infractiunii.(Drept penal-partea speciala , prof. univ. dr. Vasile Dobrinoiu-2011)




Nicio opinie? Nu s-a confruntata nimeni cu aceste aspecte in practica judiciara?
Dacă e vorba doar de o palma și nu exista leziuni care sa se poată constata sub aspect medico-legal se folosește proba cu martori și declarațiile părților din proces.

Sub aspectul cazierului judiciar nu exista probleme deoarece pentru o palma nu se face trimitere în judecata de parchet și în consecință nu se ajunge nici la o condamnare penala.
Aceasta este practica parchetelor.

Problema se rezolva în cadrul procesului civil.
Este vorba de un caz concret de palma, trimis in judecata si solutionat cu amenda penala, care evident se inscrie in cazier. Singurele probe ale actiunii de lovire sunt declaratiile unor minori de 12 ani. Nici CML si niciun martor nu confirma urmarea imediata fireasca, iritatia pielii, fenomen medical inerent unei lovituri de palma. Ba mai mult, sunt martori care sustin ca partea vatamata nu prezenta niciun semn de violenta, unii aratand chiar, ca acesta a inceput sa rada dupa incident.
S-a motivat sentinta cu faptul ca infractiunea nu are ca element constitutiv existenta unor urmari de natura medicala, suferinta fizica fiind prezumata doar de actiunea autorului. Insa, doctrina face referire la leziuni, nu la semne minime(iritatia pielii) pe care un act de lovire,oricat cat de mic ar fi, il lasa obligatoriu pe pielea victimei.
De aceea se si arata in doctrina ca forma "tip" a infractiunii se intalneste in cazul iritatiei, excoratiei sau echimozei, pentru care nu se acorda zile ingrijiri medicale. Ceva nu e in regula ori cu continutul infractiunii, ori cu interpretarea lui.
Beis si Nanes definesc actiunea de lovire ca "acea energie exterioara capabila sa produca modificari lezionale, morfologice sau functionale ale organismului". Ori, mi se pare absurd a sustine ca o persoana a suferiit fizic, fara sa existe cea mai mica urma a actului de lovire.
Se poate pronunta o condamnare doar pe declaratii, fara a fi coroborate macar cu un alt mijloc de proba? Martorii pot fi subiectivi, influentabili sau percep eronat, pe cand urmele trebuie sa apara indiferent de persoana. Ori, suspiciunea ridicata de absenta lor, nu ar trebui sa fie retinuta in favoarea inculpatului(in dubio pro reo), impiedicand o condamnare?
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Iunie 2016
wiki38, utilizator
Dacă s-a dovedit fapta este suficient și depinde de aprecierea instantei pe baza probelor.

Eu nu cunosc niciun caz de acest fel cel puțin de la modificarea codului în sensul sesizării prin rechizitoriu de parchet pentru astfel de fapte.
Eu știu ca jurisprudența este unanima în ultimii ani.

În ce oraș s-a întâmplat ce ziceți?
Pentru a se pronunta o condamnare fapta trebuie "dovedita" dincolo de orice dubiu(art.103 alin.2Cpp.)., Nici macar un martor nu a vazut vreo urma pe chipul partii vatmate, unii exprimandu-se chiar( dupa ce l-au studiat atent la aprox. 5 min. de la incident) ca "macar ar trebui sa fi rosu". Iar in CML se arata ca:"pe trunchi, cap si membre nu exista semne de violenta". Ori, aceste imprejurari ridica suspiciunea ca nu a existat contact fizic intre parti, probabil partea vatamata ferindu-se "la fir de par" a creat martorilor impresia unei lovituri autentice. Acesta este de fapt si sustinerea inculpatului, care nu poate fi exclusa din rationamentul juridic decat proband urmarile actului de lovire, ceea ce in speta de fata nu s-a putut face.
Ca atare, dubiul creat este in masura sa impiedice rasturnarea prezumtiei de nevinovatie, o condamnare, indiferent de ce natura, fiind una netemeinica si nelegala.
Dosar 2530/315/2014-Judecatoria Targoviste, aflat in apel la CAP.
Acum, prezenta cauza nu trebuie luata ca jurisprudenta, e clar ca instanta de fond a comis un abuz urmare a unei "interventii". Ramane de vazut daca si la CA Ploiesti se va "umbla", caz in care se lasa cu greva foamei in fata la CSM.
Ultima modificare: Duminică, 12 Iunie 2016
wiki38, utilizator

Alte discuții în legătură

Agresiune bobar bobar Buna, sambata seara a suferit o agresiune intr-un club. ce masuri legale poate lua? Mi-a spus ca nu stie cine la agresat. in acea seara a chemat si politia ... (vezi toată discuția)
Acuzat de savarsirea infractiunii de lovire si alte violente ContSters330266 ContSters330266 In data de 5 septembrie 2014 sotul meu a avut o discutie cu o vecina dupa care persoana respectiva la acuzat pe sotul meu ca a lovit-o in zona lombara dupa ... (vezi toată discuția)
Lovire si alte violente E7890r E7890r Buna sara. In primul rand , eu sunt minor si am varsta de 17 ani . Ieri in jurul orei 14:15 mergeam pe strada cu prietena mea , si am trecut pe langa un grup ... (vezi toată discuția)