avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... disponibilizare lider de sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

disponibilizare lider de sindicat

Buna ziua tuturor!:D
Am o nelamurire fff mare!Sunt presedinte de sindicat la filiala mea,ocup postul de economist si se face reorganizare...care sunt conditiile in care poate fi restructurat postul meu?
Se poate desfiinta postul?Salariu se poate micsora?Daca da in ce conditii?:(
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: dianamariadamian , utilizator 20:15, 17 August 2009
1. Pe toată durata exercitării mandatului, precum şi pe o perioadă de 2 ani de la încetarea acestuia reprezentanţii aleşi în organele de conducere ale sindicatelor nu pot fi concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesională sau pentru motive ce ţin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariaţii din unitate.

2. Modificarea salariului se poate face numai in baza unui act aditional incheiat la c.i.m.
Da!Asta stiu...Dar se poate desfiinta postul?Cei din conducere incearca sa ma convinga sa accept un alt post care nu necesita studii superioare(ci doar medii) si in conditiile astea,spun ei ,salariul va fi corespunzator cu pregatirea pe care o necesita postul!Ceeea ce ma face sa ma indoiesc de legalitatea lucrurilor este faptul ca nici ei nu par prea convinsi ca sunt obligata sa accept ce imi ofera ei!:O;););)
1. Legea 54/2003 (Legea sindicatelor) prevede urmatoarele:
Art.9. Membrilor organelor de conducere alese ale organizatiilor sindicale li se asigura protectia legii contra oricaror forme de conditionare, constrangere sau limitare a exercitarii functiei lor.
Art.10. (1) In timpul mandatului si in termen de 2 ani de la incetarea mandatului, reprezentantilor alesi in organele de conducere ale organizatiilor sindicale nu li se poate modifica sau desface contractul individual de munca pentru motive neimputabile lor, pe care legea le lasa la aprecierea celui care angajeaza, decat cu acordul scris al organului colectiv de conducere ales al organizatiei sindicale.
(2) Sunt interzise modificarea si/sau desfacerea contractelor individuale de munca , atat ale reprezentantilor alesi in organele de conducere ale organizatiilor sindicale, cat si ale membrilor acestora, din initiativa angajatorului, pentru motive care privesc activitatea sindicala.

2. Daca totusi se reorganizeaza unitatea si nu mai e nevoie de postul ocupat de dvs. cred ca, in baza celor de mai sus, trebuie sa va asigure un post care sa corespunda pregatirii dvs. si sa nu diminueze salariul. Altfel se incalca art.10 (2) din Legea sindicatelor. Pentru a va modifica salariul sau/si functia trebuie un act aditional la contractul individual e munca, act semnat de ambele parti. In caz contrar se incalca si Legea sindicatelor si Codul muncii (cu privire la modificarea contractului individual de munca).

3. Deoarece si ei sunt in dubiu cu privire la legalitatea actului lor ar fi bine sa fiti mai hotarata, sa le aratati aceste texte de lege si sa nu va lasati intimidata. Aratati-le ca sunteti lider sindical!
Succes!
Textul de lege citat de catre dvs , are o conditie la sfarsit si anume pentru motive care privesc activitatea sindicala.. Numai in aceasta situatie este interzisa modificarea si/sau desfacerea contractelor individuale de munca , atat ale reprezentantilor alesi in organele de conducere ale organizatiilor sindicale, cat si ale membrilor acestora, din initiativa angajatorului.
Prin urmare, consider ca c.i.m. se poate modifica prin act aditional in celelalte situatii.
Dar cu alin(1) al aceluiasi articol cum ramane?

Alte discuții în legătură

Modificarea unilaterala a clauzelor principale(salariu si loc de munca) din c.i.m al liderului de sindicat rosu gheorghe rosu gheorghe In urma unor sesizari facute de salariati la ITM ,in unitate s-a efectuat un control al inspectorilor acestei institutii.Printre masurile impuse a fost si ... (vezi toată discuția)
Conecediere ionigeo ionigeo Sunt lider de sindicat intr-o scoala. Postul de personal didactic auxiliar pe care l-am ocupat a fost restructurat. Directorul a avut grija sa restructureze ... (vezi toată discuția)
Legea muncii cruceru1981 cruceru1981 Avand un dosar pe rol cu firma la care sunt angajat ma poate ajuta intr-un sens bun,adica evitarea disponibilizarii. Mai pe scurt ce drepturi am in plus avand ... (vezi toată discuția)