avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... nedepunere decl.394
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

nedepunere decl.394

Am omis depunerea declaratiei 394 la 25 iulie 2009 .
Am inteles ca daca au trecut 15 zile de la termen si nu am primit o notificare de la finante ,plus daca nu am mai avut abateri ,pot sa ma autosesisez , prin a merge in audienta la ei si am sansa sa primesc un avertisment .
Ar mai fi varianta sa astept pana la un control si in baza OMFP 702/2007-pct.3.3 din Anexa 3 si art.221 alin 5 din Cod de procedura fiscala sa achit 1/2 din minimul amenzii in 48 de ore.(dar nu mi-e clar care ar fi suma 250 lei sau 6000 lei ? ).
Nu stiu cum sa procedez mai bine...credeti ca am vreo sansa cu autosesizarea , si daca da ,care sunt pasii si cum sa pun problema ?
Astept orice parere,multumesc.


Cel mai recent răspuns: marilena m , utilizator 14:48, 28 Noiembrie 2009
Contravenţii în cazul declaraţiilor recapitulative

(1) Constituie contravenţie nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declaraţiilor recapitulative reglementate la titlul VI din Legea nr. 571/2003, cu modificările si completările ulterioare, sau depunerea de astfel de declaraţii cu sume incorecte ori incomplete.

(2) Fapta prevăzută la alin. (1) se sancţionează cu amendă de 2% din suma totală a achiziţiilor/livrărilor intracomunitare de bunuri nedeclarate sau, după caz, din diferenţele nedeclarate rezultate ca urmare a declaraţiilor incorecte ori incomplete.

(3) Nu se sancţionează contravenţional persoanele care corectează declaraţiile recapitulative până la împlinirea termenului legal de depunere a acestora.

(4) Nu se sancţionează contravenţional persoanele care, ulterior termenului legal de depunere, corectează declarațiile ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei impozabile.

(5) Amenda prevăzută la alin. (2) se reduce cu 50% în situaţia în care persoana impozabilă corectează declaraţia recapitulativă până la termenul legal de depunere a următoarei declaraţii recapitulative.

(6) Dispoziţiile art. 221 alin. (1) si (5) se aplică în mod corespunzător.



NOTÃ: OUG 34/2009 prevede:

Art. 34. — (1) Prevederile art. 219 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică faptelor constatate după data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

(2) În cazul declaraţiilor recapitulative cu termene de depunere anterioare intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgenţă, dispoziţiile art. 12 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător.

(3) Nu se sancţionează contravenţional persoanele care corectează, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgență, declaraţiile recapitulative cu termene de depunere anterioare intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

De aici se intelege ca "nedepunerea la termen" se sanctioneaza , iar aceasta se reduce cu 50% atunci cand e depusa pana la termenul legal de depunere a urmatoarei declaratii.

Multumesc mult pt.raspuns ! dar mai am o neclaritate ,
Se face referire implicit si la achizitii in interiorul tarii ? sau numai la intracomunitare, dupa cum scrie in acest aliniat ??

(2) Fapta prevăzută la alin. (1) se sancţionează cu amendă de 2% din suma totală a achiziţiilor/livrărilor intracomunitare de bunuri nedeclarate sau, după caz, din diferenţele nedeclarate rezultate ca urmare a declaraţiilor incorecte ori incomplete.
am o nedumerire : Declaratia 394 este declaratie informativa nu recapitulativa .In aceasta situatie care este amenda , caci la Administratia financiara ni s-a spus ca menda este intre 12000 lei si 14000 lei conform codului de procedura fiscala,iar daca o achiti in 48 ore este 6000 lei. v-as ramane indatorata daca mi-ati raspunde si mie.Va doresc o minunata saptamana
pentru decl 394 nu se da avertizment, amenda este 6000 ron in 48 ore sau 12000 ron, dar cred ca cu putina bunavointa sa poate rezolva... cu un mic proces verbal...
succes

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Verificare 394 la rambursare tva office.carmen office.carmen O societate comerciala emite o factura unei alte societati,o inregistreaza in contabilitate dar in urma unei erori nu o cuprinde in declaratia 394 (aferenta ... (vezi toată discuția)
Declaratii rectificative maria radulescu maria radulescu Va rog sa imi spuna cineva daca stie , declaratiile rectificative se depun numai cu amenda? asa am auzit niste zvonuri Multumesc frumos (vezi toată discuția)
Declaratia 390 alice53 alice53 poti face o declaratie rectificativa fara sa primesti amenda? (vezi toată discuția)