avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Legislatie pentru cererea de eliberarea inregistrarii ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Legislatie pentru cererea de eliberarea inregistrarii audio-video de sedinta

Am nevoie sa obtin la cerere copie electronica dupa inregistrarea audio video a sedintei de judecata.

1. Am identificat o postare gresita indicand art. 164 (8) din Hotarîrea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 212/8 din 18.06.2009 care functioneaza doar in Republica Moldova, care este din oareca motiv mereu in fata Romaniei la implementarea legilor de actualitate cum ar fi acest caz sau punerea in programul de protectie a partii vatamate care de abia prin OUG 18/2016 a aparut in Romania

aici e postarea gresita:
www.avocatnet.ro/content/for...

2. Am identificat o motivare interpretabila sau ambigua in Decizia 128/2015 a CCR adica:
22. Pe de altă parte, accesul la datele stocate se realizează pe baza unei cereri de eliberare a unei copii electronice a înregistrării şedinţei, formulate exclusiv de părţile care au acest drept, nu şi de alţi participanţi la proces.
23. Prin urmare, Curtea constată că înregistrarea şedinţelor de judecată este obligatorie, vizează toate cauzele, întrucât legiuitorul nu a făcut nicio distincţie, şi reprezintă o operaţiune tehnică care nu este de natură să aducă atingere prevederilor constituţionale invocate şi are drept scop înfăptuirea unui act de justiţie transparent şi realizarea unei bune administrări a justiţiei ca serviciu public.

3. Si am identificat legea propriu-zisa care-mi da de drept comun acest drept de a face cerere de eliberearea copiilor dupa inregistrarile audio-video pe blogul d-nei Gabriela Pintea la adresa:

[ link extern ]

ART. 231 din CPC Notele de şedinţă. Înregistrarea şedinţei
(5) La cerere, părţile, pe cheltuiala acestora, pot obţine o copie electronică a înregistrării şedinţei de judecată în ceea ce priveşte cauza lor.

Mai exista si alte prevederi utile pe care sa le am in vedere in preintampinarea unui refuz nejustificat din partea "instantei" locale?
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iunie 2016
eusaisapte, utilizator
Cel mai recent răspuns: sierra , utilizator 01:06, 28 Decembrie 2021
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Faceti o cerere normala in care motivati in fapt si de drept ce doriti.

P.S. In civil puteti proba si prin refuzul de a se elibera proba, exact cum voi proceda eu fiindca instanta a refuzat comunicarea inregistratii audio deoarece probeaza infractiunile judecatorului :P
patrascu razvan a scris:

(3) După terminarea şedinţei de judecată, participanţii la proces primesc, la cerere, câte o copie de pe notele grefierului.
(4) Notele grefierului pot fi contestate cel mai târziu la termenul următor.
#M35
(6) La cerere, părţile, pe cheltuiala acestora, pot obţine o copie electronică a înregistrării şedinţei de judecată în ceea ce priveşte cauza lor, cu excepţia situaţiilor în care şedinţa nu a fost publică în tot sau în parte.
#B

Aceste copii de pe notele grefierului precum si copie electronica a inregistrarii sedintei de judecata, se pot obtine si de la procesele de la camera preliminara?
De fapt, in sedintele de judecata la camera preliminara, judecatorul la sfarsit spune formula: ,,Ramane in pronuntare''

Daca ramane in pronuntare, si in acelasi timp doresc copii de pe notele grefierului, cum mai pot fi contestate notele grefierului la urmatorul termen cf. alin. 4 daca judecatorul spune ca ramane in pronuntare?
intrebarea mea era daca mai pot cere copie si dupa arhivarea dosarului.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti cere, ramane de vazut daca veti primi. Daca nu motivati cum trebuie, nu veti primi.

Si, retineti: o aparare mincinoasa nu este o infractiune. Orice parte se poate apara cum doreste ea si nu poate fi pedepsita pentru apararea proprie. De ex. daca cineva sustine ca nu a luat pe 1 septembrie 2015, ora 17:00 bani de la Icsulescu pentru ca in momentul respectiv lua masa la Hotel Intercontinental cu ambasadorul martienilor la Bucuresti, nu poate fi pedepsit pentru asta. "Pedeapsa" e ca judecatorul nu-l crede si-l poate considera mincinos, deci risca sa piarda procesul din cauza unei minciuni.

Nu exista infractiunea de "aparare mincinoasa". Partile si avocatii lor (intr-un proces civil) sau suspectii si avocatii lor au dreptul sa insire cele mai fantastice povesti.
Ultima modificare: Luni, 12 Septembrie 2016
tgeorgescu, utilizator
Speta este diferita si m-ar ajuta inregistrarile, dealtfel sunt sigur ca procurorii vor vrea sa le asculte si le vor cere chiar ei, printre altele (martori, inscrisuri) am dorit sa aduc ca proba si marturia martorilor asistenti care au depus juramantul in fata instantei si au sustinut in 3 cicluri procesuale diferite(judecata fond>rejudecare,rejudecare) ca este sigur ca semnatura de pe proces verbal nu este a lui (este nesara o expertiza, dar raspunsul se cunoaste) si ca nu a participat la cercetare la fata locului ,iar celalalt declara ca a fost la sediu si a semnat dar nu a fost la fata locului si a semnat ce i s-a dat. Aici e vorba de abuz in serviciu ,fals intelectul si uz de fals, ultimile doua infractiuni in forma continuata.Asa o sa am ocazia sa vad cat de adevarata este lupta asta anticoruptie in tara aceasta , am mari indoieli cand ma uit in jur si vad cate abuzuri sunt.Multumesc foarte respectuos pentru raspuns,ma ajuta foarte mult acest site,o sa motivez bine cererea.Va doresc multa sanatate!
Ultima modificare: Luni, 12 Septembrie 2016
misu11, utilizator

Alte discuții în legătură

Solicitarea copiilor audio ciurli_si_burli ciurli_si_burli Buna seara, Conform carui act normativ este posibila eliberarea sedintei in forma audio? (vezi toată discuția)
Declaratie alternativa martori, transcrisa dupa inregistrarea audio a sedintei aidu aidu Din cauza ca judecatoarea a dictat numai bazaconii, care n-au nicio legatura cu ce a declarat martorul, urmeaza sa fac eu transcrierea inregistrarii audio si ... (vezi toată discuția)
Copie sedinta in sala de judecata nela1961 nela1961 Buna dimineata, Am inteles ca sedintele in sala de judecata sunt inregistrate. Pot solicita o inregistrare (audio, video ) a sedintei de judecata? ... (vezi toată discuția)