Ce tip de lucrari de renovare sunt legale intr un apartament fara autorizatie de construire? Cf . Legii N° 50:1991 ART 11 - 1, literele b), d) , f), g), h) autorizatia de construire nu este necesara. Imobilul unde se gaseste apartamentul este situat in 'zona protejata' dar fara statut de monument istoric deci nu se fac modificari la fatada (nici nu s ar putea blocul fiind reabilitat !), toate aceste lucrari avand loc in interior, deci fara impact asupra imobilului !
...daca amenajarile reclamate sant mai vechi de 3 ani pt.ca exista art de lege cf.caruia daca aceste constructii au fost facute inainte de 3 ani nu mai se poate face nimic!!
Ce articol de lege /ce lege ar stipula acest lucru ?
In M Of nr. 469 din 26 iunie 2016,este publicată Legea nr. 82/2014 pentru modificarea art. 31 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii
.
Art. I
Articolul 31 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 933 din 13 octombrie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
„Art. 31
Dreptul de a constata contravenţiile şi de a aplica amenzile prevăzute la art. 26 se prescrie în termen de 3 ani de la data săvârşirii faptei.“
Desi e un thread vechi e important ca oamenii sa se protejeze impotriva unui abuz ca cel descris mai sus.
Toate cladirile vechi sunt bagate in zone protejate, se gasesc marcate pe o harta de pe site-ul primariei. Zona protejata are un statut foarte asemanator cu monumentul istoric si pare o categorie gandita special pentru abuzuri.
Exista doua locuri unde se pot raporta constructii/renovari ilegale: la politie si la inspectoratul in constructii.
Smecherii care fac abuzuri apeleaza la politie pentru ca politia nu are si calitatea de expert in domeniu si automat te baga in proces, inspectoratul in constructii poate determina pe loc daca s-a incalcat vreo lege si care e calea de urmat.
Va relatez un caz real din Bucuresti. Cineva suparat pe altcineva face reclamatie la politie pentru renovari neautorizate (lucru fals, nu se renova nimic). Sub amenintarea unei amenzi de vreo 5000 lei, proprietarii au permis inspectorilor de la politie sa cotrobaie prin casa in cautarea renovarilor care nu existau. Politistii sustineau ca daca reclamatia se repeta, de la aceeasi persoana, chiar daca e falsa, vor reveni de fiecare data si in cazul in care nu li se permite accesul in apartament vor aplica amenda respectiva. Cu alte cuvinte bataia de joc poate tine oricat.
Inspectorii de la politie, foarte agresivi verbal si care au fost inregistrati audio in acel moment, au spus proprietarilor ca fiind bloc vechi nu au voie nici sa vopseasca peretii sau sa lustruiasca parchetul, totul necesita autorizatie.
De asemenea, politistii au stat sa studieze planul apartamentului ca sa vada daca in trecut n-au fost efectuate modificari, sustinand ca daca ar fi gasit modificari NU s-ar fi prescris in trei ani.
Dar nu exista o procedura standard cand cineva vrea sa zugraveasca interiorul apartamentului, sa lustruiasca parchetul etc. intr-un bloc vechi. Trebuie sa te duci in audienta si acolo decide cineva, dupa ureche, ce documente trebuie sa aduci.
Pentru simpla zugravire a unui apartament ajungi sa iei autorizatie la pompieri, sa ai proiect de constructii etc. totul intr-o bataie de joc si cu costuri mari pentru proprietar.
Comunicarea se realizeaza doar prin posta, adica astepti o luna pentru raspuns care poate contine noi cerinte sau documente deja existente la dosar. Durata pana la obtinerea unei autorizatii, daca vei obtine, nu va fi mai mica de un an.
Daca ai apartamentul asigurat si te inunda un vecin, asiguratorul vrea sa vada reparatiile efectuate. Tu va trebui sa le faci practic ilegal, pentru ca nu vei primi autorizatia de renovare.
Recomand avocatilor sa studieze aceasta problema si vor avea foarte multi clienti mai ales din Bucuresti. Aceleasi dificultati le intampina asociatiile de locatari care vor sa renoveze fatadele blocurilor vechi si care nu obtin autorizatia din cauza unui numar nesfarsit de cerinte de la primarie, de la ministerul culturii (care e implicat in zonele protejate la fel ca la monumentele istorice) sau de la constructii.
Dupa ce te duci sa ceri autorizatie si nu o primesti, esti amendat pentru neintretinerea fatadei, acesta fiind un caz real din Bucuresti, sectorul 2.