avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... cadrul legal pentru modificarea structurii ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

cadrul legal pentru modificarea structurii organizationale si a ROF pentru o institutie publica

Modificarea Regulamentului de Organizare si Functionare al unei instituti publice este reglementata intr-n act normativ. pana in prezent, nu am alta referinta decat Codul Muncii, care prevede ca Regulamentul intern al unui angajator trebuie realizat cu participarea reprezentantilor angajatilor. Este destul de putin, daca tinem cont ca standardele de calitate impun realizarea unor proceduri operationale inclusiv pentru activitatea acesata de intocmire/actualizare ROF. Aceste standarde nu sunt insa obligatorii si exista inca multe institutii publice care nu se sinchisesc de acestea. Si ne trezim, ca in cazul meu, ca cel care are prerogativele de conducator al institutiei intocmeste/modifica ROF, structura organizationala a institutiei, pe considerente personale, desfiintand compartimente, infiintand alte compartimente, dupa doar propria sa apreciere de conducator numit politic. Si atunci, ce se poate face pentru a amenda in justitie aceasta practica, astfel incat un astfel de conducator sa fie obligat sa ceara si sa tina cont de propunerile compartimentelor de specialitate din cadrul institutiei, sa faca eventual un audit extern/intern. Atata timp cat nu incalca nicio lege, decat eventual acea prevedere neclara din codul muncii, se poate face ceva?
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 10:04, 2 Iulie 2016
1. Regulamentul intern se întocmeşte de către angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz. (art.241 C.mun.)

Astfel cum reiese din dispoziţiile art. 241 - fost art.257 - din Codul muncii, consultarea salariaţilor, cu ocazia elaborării regulamentului intern de către angajator, este facultativă, lipsa consultării neatrăgând nevalabilitatea regulamentului. (Alexandru Ţiclea, Andrei Popescu, Constantin Tufan, Marioara Ţichindelean, Ovidiu Ţinca, Dreptul muncii, Editura Rosetti, Bucureşti, 2004, p. 422)

2. Art. 40 C.mun.
(1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii;
.....

Asadar, modalitatea concreta prin care angajatorul stabileste organizarea si functionarea unitatii o constituie elaborarea Regulamentului de organizare si functionare.
Din pacate de multe ori conducatorii institutiei nici nu au habar la concret cu ce se ocupa anumite servicii. De aceea le si desfiinteaza pe unele, din nestiinta si lipsa de implicare. Se practica mai nou vaicareala in institutii, adica unor conducatori le place ca sefii de serviciu sa se parasca intre ei, un fel de,,dezbina si conduce,,.Sindicatele nu isi fac simtita prezenta, iar salariatii se tem sa ia atitudine impotriva conducerii. Sefii care stau in banca lor si incearca sa conduca eficient, fara a se adresa stapanirii in fiecare zi, cautand singuri solutii fara sa multumeasca sefului unitatii in fiecare clipa ca are un serviciu nu sunt apreciati, de aceea de multe ori sunt practic victime ale sistemului. ROFul trebuie supus aprobarii in consiliu, poate aici veti putea gasi intelegere in sensul de a face unele modificari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regulamentul de ordine interna a primariei Justitiarul711 Justitiarul711 Regulamentul Intern al unei primarii trebuie discutat si cu sindicatul ori acesta din urma este doar instiintat dupa aprobarea ROF in sedinta de Consiliu Local? (vezi toată discuția)
Elaborare roi dia_8 dia_8 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca intr-o firma cu 15 angajati, angajatorul are dreptul sa elaboreze unilateral Regulamentul de ordine interioara sau ... (vezi toată discuția)
Intocmire regulament intern ContSters229751 ContSters229751 Carui compartiment dintr-o institutie publica ii revine sarcina de a intocmi Regulamentul Intern al acesteia? (vezi toată discuția)