avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Imobil extins de vechiul proprietar, fara autorizatie ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Imobil extins de vechiul proprietar, fara autorizatie de construire. Solutii

Cum se poate remedia o asemenea situatie>
O persoana a dobandit un imobil casa de locuit si teren de la alta persoana , printro hotarare judecatoreasca care sa tine loc de act autentic.
Intre situatia cadastrala din intabularea pe vechiul proprietar si cea a noului proprietar, exista diferente in sensul ca vechiul proprietar dupa ce si-a facut cartea funciara, a adus unele modificari la constructia C1 si C2, extinzandu-le , fara sa aiba autorizatie de construire.
In HJ nu sunt mentionate aceste extinderi (nu s-a cerut si nici nu a fost disousa expertiza topo/cadastru), instanta pronuntandu-se asa cum a fost promis bunul , conform promisiunii de vanzare / cumparare (nu a fost autentiticat la notar, a fost o promisiune sub forma privata).
Acum noul proprietar va incerca sa faca o actualizare a documentatiei cadastrale conform situatiei relale din teren.
Este sufficient acest lucru s-au trebuie sa obtina autorizatie de construire pentru o extindere care a fost edificat de alta persoana?

Multumesc!
Vai doamna, ma ,..nauciti!
In primul rand: constructia in discutie este inscrisa in CF , mai putin extinderea de o camara si un hol, nu. In al doilea rand, am spus ca noul proprietar va proceda la actualizarea documentatiei cadastrale conform situstiei reale in teren, lucru pe care il va face o firma de cadastru, si nu in ultimul rand am precizat ca aceasta extindere a fost realizata in anul 2001 (sunt aplicabile prev.legii care modif. legea 7/96). Sanctiunile contrav. sunt prescrise, contraventia fiind savarsita de mai mult de 3 ani si de catre o alta persoana.

Astept si alte opinii de la alti utilizatori.
Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 4 Iulie 2016
Irina S., utilizator
Este de apreciat ca fostul poprietar doreste sa ajute, putini oameni mai fac asta in ziua de astazi asa ceva, insa faptul ca doreste sa dea o declaratie autentificata nu ajuta prea mult, din pacate. Aceasta intrucat dosarul s-a finalizat deja si din ce relatati dvs. nici nu prea exista vreo cale de atac ordinara a solutiei pronuntate. Poate o cale extraordinara, insa fara a studia efectiv actele si faptele, este greu de dat o solutie aici.

Daca vechiul proprietar doreste sa remedieze situatia, puteti doar sa-l imputerniciti sa efectueze formalitati in fata autoritatilor. Altceva, insa, el nu mai poate face pentru ca nu mai este proprietar.

De asemenea, faptul ca promisiunea de vanzare cumparare a fost intocmita dupa modelul contractului de vanzare-cumparare pe care il avea promitentul vanzator este irelevant. Conteaza obiectul contractului, respectiv al promisiunii si cum acel obiect a fost incomplet, instanta, probabil din cauza ca nu a au avut de unde sa stie ca este incomplet, s-a pronuntat pe obiectul avut in vedere, asa cum aparea in promisiune.

Cu privire la solicitarea nei expertize, este la latitudinea instantei sa solicite probe, inclusiv expertize, dar este si datoria partilor aflate in fata instantei sa le propuna, respectiv solicite in vederea sustinerii cererii de chemare in judecata.

Este important anul in care s-a construit imobilul din motivele enuntate anterior de subsemnata, alte cai legale nemaiexistand de remediere a situatiei.

Cu consideratie,

Anda Balasa
Doamna, in prezentul topic nu s-a pus niciun moment in discutie HJ obtinuta. Nimeni nu doreste nimic din acest pdv.
Discutia se poarta DOAR ref. la actualizarea documentatiei cadastrale conform situatiei relale din teren (imobilul dobandit cf. HJ., a fost DEJA intabulat in CF de noul proprietar) si daca ar ajuta o declaratie notariala a vechiului proprietar , din care sa reieasa ca el a extins imobilul in anul 2001, pt. a nu fi nevoie de autorizatia de construire pt ceva ce DEJA A FOST EXTINS DE ALTUL.
Referintele facute la HJ au fost facute ca o cale de actualizare/completare a situatiei imobilului. Imobilul a fost inscris in baza HJ in cartea funciara, deci, in mod simetric, HJ ar fi fost una dintre caile de modificare a situatiei inscrise in cartea funciara, in functie, fireste, si de documentele existente.

Am inteles pe ce subiect se poarta discutia, insa la un moment dat, ati solicitat si alte sugestii - de aici si posibila solutie cu privire la HJ.

Astfel cum am mentionat, din pacate, oricat de apreciat ar fi faptul ca fostul proprietar doreste sa dea o declaratie autentificata, aceasta nu este utila dat fiind faptul ca inscrierile in cartea funciara nu se fac in baza unor declaratii autentificate, acetea neputand sa tina locul unor documente precum contractele de vanzare-cumparare autenficate sau HJ.

In caz contrar, am ajunge la situatia in care transferul dreptului de proprietate asupra imobilelor s-ar efectua in baza unor declaratii autentificate, ceea ce nu este posibil in legislatia romaneasca.

In concluzie, solutiile posibile si legale sunt cele din primul mesaj postat de catre subsemnata.

Seara buna,

Anda Balasa
Ultima modificare: Luni, 4 Iulie 2016
Cabinet individual avocat Balasa Ioana Anda , Avocat
Pai in CF se pot inscrie aceste extinderi dupa actualizarea documentatiei cadastrale conform situatiei relale din teren, efectuata de catre cadastrist, la cererea noului proprietar. Nici nu am afirmat ca vechiul proprietar ar mai putea face ceva in aceasta privinta.
Dar aceasta declaratie autentica ar folosi sa zicem, celor de la serviciu de urbanism care au venit (la sesizarea vecinului ) sa constate ca acum mai bine de 15 ani s-a extins imobilul, de catre fostul proprietar, fara autorizatie de construire?
Ultima modificare: Marți, 5 Iulie 2016
Irina S., utilizator

Alte discuții în legătură

Bună ziua, la vânzarea unui imobil extins cu autorizație de ... PAALEXA PAALEXA Bună ziua, La vânzarea unui imobil extins cu autorizație de construcție pe teren concesionat, dar neintabulat la OCPI, noul proprietar poate face ... (vezi toată discuția)
Intabulare carte funciara ContSters9695 ContSters9695 In cazul in care s-a incheiat un contract de vanzare-cumparare care are ca obiect o constructie, nu si terenul, iar contractul e certificat de avocat, pentru ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de constructie pe un alt proprietar fairy_tooth89 fairy_tooth89 Buna ziua, Am nevoie de ajutorul dumneavoastra in acest sens, am primit mostenire de la parintii mei un teren intravilan. Inainte de a se dezbate mostenirea, ... (vezi toată discuția)