Vai doamna, ma ,..nauciti!
In primul rand: constructia in discutie este inscrisa in CF , mai putin extinderea de o camara si un hol, nu. In al doilea rand, am spus ca noul proprietar va proceda la actualizarea documentatiei cadastrale conform situstiei reale in teren, lucru pe care il va face o firma de cadastru, si nu in ultimul rand am precizat ca aceasta extindere a fost realizata in anul 2001 (sunt aplicabile prev.legii care modif. legea 7/96). Sanctiunile contrav. sunt prescrise, contraventia fiind savarsita de mai mult de 3 ani si de catre o alta persoana.
Astept si alte opinii de la alti utilizatori.
Multumesc!
Este de apreciat ca fostul poprietar doreste sa ajute, putini oameni mai fac asta in ziua de astazi asa ceva, insa faptul ca doreste sa dea o declaratie autentificata nu ajuta prea mult, din pacate. Aceasta intrucat dosarul s-a finalizat deja si din ce relatati dvs. nici nu prea exista vreo cale de atac ordinara a solutiei pronuntate. Poate o cale extraordinara, insa fara a studia efectiv actele si faptele, este greu de dat o solutie aici.
Daca vechiul proprietar doreste sa remedieze situatia, puteti doar sa-l imputerniciti sa efectueze formalitati in fata autoritatilor. Altceva, insa, el nu mai poate face pentru ca nu mai este proprietar.
De asemenea, faptul ca promisiunea de vanzare cumparare a fost intocmita dupa modelul contractului de vanzare-cumparare pe care il avea promitentul vanzator este irelevant. Conteaza obiectul contractului, respectiv al promisiunii si cum acel obiect a fost incomplet, instanta, probabil din cauza ca nu a au avut de unde sa stie ca este incomplet, s-a pronuntat pe obiectul avut in vedere, asa cum aparea in promisiune.
Cu privire la solicitarea nei expertize, este la latitudinea instantei sa solicite probe, inclusiv expertize, dar este si datoria partilor aflate in fata instantei sa le propuna, respectiv solicite in vederea sustinerii cererii de chemare in judecata.
Este important anul in care s-a construit imobilul din motivele enuntate anterior de subsemnata, alte cai legale nemaiexistand de remediere a situatiei.
Cu consideratie,
Anda Balasa
Doamna, in prezentul topic nu s-a pus niciun moment in discutie HJ obtinuta. Nimeni nu doreste nimic din acest pdv.
Discutia se poarta DOAR ref. la actualizarea documentatiei cadastrale conform situatiei relale din teren (imobilul dobandit cf. HJ., a fost DEJA intabulat in CF de noul proprietar) si daca ar ajuta o declaratie notariala a vechiului proprietar , din care sa reieasa ca el a extins imobilul in anul 2001, pt. a nu fi nevoie de autorizatia de construire pt ceva ce DEJA A FOST EXTINS DE ALTUL.
Referintele facute la HJ au fost facute ca o cale de actualizare/completare a situatiei imobilului. Imobilul a fost inscris in baza HJ in cartea funciara, deci, in mod simetric, HJ ar fi fost una dintre caile de modificare a situatiei inscrise in cartea funciara, in functie, fireste, si de documentele existente.
Am inteles pe ce subiect se poarta discutia, insa la un moment dat, ati solicitat si alte sugestii - de aici si posibila solutie cu privire la HJ.
Astfel cum am mentionat, din pacate, oricat de apreciat ar fi faptul ca fostul proprietar doreste sa dea o declaratie autentificata, aceasta nu este utila dat fiind faptul ca inscrierile in cartea funciara nu se fac in baza unor declaratii autentificate, acetea neputand sa tina locul unor documente precum contractele de vanzare-cumparare autenficate sau HJ.
In caz contrar, am ajunge la situatia in care transferul dreptului de proprietate asupra imobilelor s-ar efectua in baza unor declaratii autentificate, ceea ce nu este posibil in legislatia romaneasca.
In concluzie, solutiile posibile si legale sunt cele din primul mesaj postat de catre subsemnata.
Seara buna,
Anda Balasa
Pai in CF se pot inscrie aceste extinderi dupa actualizarea documentatiei cadastrale conform situatiei relale din teren, efectuata de catre cadastrist, la cererea noului proprietar. Nici nu am afirmat ca vechiul proprietar ar mai putea face ceva in aceasta privinta.
Dar aceasta declaratie autentica ar folosi sa zicem, celor de la serviciu de urbanism care au venit (la sesizarea vecinului ) sa constate ca acum mai bine de 15 ani s-a extins imobilul, de catre fostul proprietar, fara autorizatie de construire?