Cum se poate remedia o asemenea situatie>
O persoana a dobandit un imobil casa de locuit si teren de la alta persoana , printro hotarare judecatoreasca care sa tine loc de act autentic.
Intre situatia cadastrala din intabularea pe vechiul proprietar si cea a noului proprietar, exista diferente in sensul ca vechiul proprietar dupa ce si-a facut cartea funciara, a adus unele modificari la constructia C1 si C2, extinzandu-le , fara sa aiba autorizatie de construire.
In HJ nu sunt mentionate aceste extinderi (nu s-a cerut si nici nu a fost disousa expertiza topo/cadastru), instanta pronuntandu-se asa cum a fost promis bunul , conform promisiunii de vanzare / cumparare (nu a fost autentiticat la notar, a fost o promisiune sub forma privata).
Acum noul proprietar va incerca sa faca o actualizare a documentatiei cadastrale conform situatiei relale din teren.
Este sufficient acest lucru s-au trebuie sa obtina autorizatie de construire pentru o extindere care a fost edificat de alta persoana?
Aceasta declaratie ar putea ajuta in masura in care situatia intr-adevar se incadreaza la procedura pe care ANCPI o denumeste Modificare suprafata/modificare limite imobil/schimbare categorie de folosinta/actualizare informatii cadastrale intrucat printre actele necesare, respectiv inscrisuri justificative, alaturi de alte documente cu titlu exemplificativ, apare si declaratia autentica.
Cu toate acestea, cel mai bine ar fi de verificat la autoritate intrucat analiza documentelor, respectiv a situatiei, se face de catre autoritatea in cauza care dispune si inscrierea in CF, pana la urma.