avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Drepturi de autor pentru traducatori
Discuție deschisă în Traduceri

Drepturi de autor pentru traducatori

Am incercat să găsesc în forum subiectul care să-mi ofere eventuale răspunsuri la o situaţie nouă pentru mine: Drepturile de autor ale traducătorilor sunt sau nu sunt reglementate prin lege?
Banuiesc că sunt deoarece, întâmplător, sau poate nu, am o propunere de contract de prestări servicii (traduceri) în care, în afara clauzelor obişnuite apare o clauza referitoare la drepturile de autor pentru lucrarea tradusă. Mai concret, prestatorul trebuie sa renunţe la drepturile de autor. Unde pot găsi informaţii sau legi care reglementează aceste drepturi. Măcar dacă renunţ, sau nu, să ştiu despre ce anume este vorba...:confused:
Mulţumesc anticipat,
:help:
Cel mai recent răspuns: ContSters83715 , utilizator 04:47, 24 Ianuarie 2010
nu as vrea sa fac mai mult un rau postand

[ link extern ]
[ link extern ]

[ link extern ]
sau chiar avocatii care au postat raspunsuri aici :)
talk4u a scris:

.... Cei de la firma de traduceri fac un abuz in acest sens, pentru ca in cazul in care dv renuntati la dreptul de autor, ei vor putea incheia contracte numeroase, incasand sume de bani pentru lucrarea pe care dumneavoastra o efectuati. ......

Nu numai că au făcut un abuz dar m-au constrans sa semnez un contract abuziv pentru a fi plătită pentru traducerea efectuată.
Iata cum se incheie aceasta "speta": firma de traduceri versus traducator autorizat :">naiv, as putea spune.
Am realizat traducerea textelor înainte de a semna contractul care continea aceasta clauză, citez din contract "... prestatorul cedeaza irevocabil toate drepturile patrimoniale de autor pentru respectiva traducere catre beneficiar, iar traducerea poate fi folosita sau reprodusa de catre prestator fara permisiunea scrisa a beneficiarului." Evident, datorita acestei clauze, am solicitat refacerea contractului pentru a discuta separat de cedarea drepturilor de autor. Nu este greu de ghicit ce mi-au urlat doua din asociatele firmei respective: dacă nu semnaţi nu vă platim prestatia!!!!:O
Au invocat diverse motive pentru care nu-mi datoreaza nici un drept de autor, precizand ca sunt primul "caz" care pretinde aşa ceva!!!:slap:
Dupa cateva incercari nereusite de a obtine o discutie profesionala pe tema cedarii drepturilor de autor, am renuntat si am semnat contractul.
Sunt consternata de nemernicia unora care se îmbogatesc pe spatele traducătorilor. Firma despre care vorbesc nu este singura, din pacate, care prin folosirea unor tehnici de distragerea a atentiei si de manipulare reusesc sa aiba "la mana" orice traducator cu care colaboareaza prin semnarea unui astfel de contract (cu perioada nelimitata), reusind astfel sa obtina drepturile de autor gratis, valorificandu-le apoi in interesul lor exclusiv.
Sfat important pentru toti traducatorii: :rtfm: solicitati si analizati orice clauza din contract inainte de a realiza orice lucrare. Sper ca cele prezentate să fie de folos tuturor traducatorilor care se lovesc de astfel de lucruri.#-o
Multumiri tuturor celor ce au postat raspunsuri la acest subiect.
Singurul lucru bun din astfel de experiente este că vom sufla şi în iaurt de acum incolo.
:strong:
Deci ati cedat drepturile de autor / coautor ....... ce dezamagire....
Altfel mureati de foame si nici nu aveati dreptul sa va exercitati profesia , pe care presupun ca o iubiti atat de mult ca e in stare sa va devoreze.

Poate faceti un efort profesional si ii luati si pe traducatorii ceilalti si va mutati la o alta editura condusa de un traducator: dna Lidia Vianu. Recomandarea mea e pur gratuita.
Dr. LIDIA VIANU lidiavianu@yahoo.com telefon 0745-131713. sper ca nu v-am dat informatii gresite.

de aici
[ link extern ] /
ca v-am dat informatii gresite....editura era online., dar ce bine daca era editura unui traducator......polivalent.... care sa mai tina si cu traducatorii....

E prof. la Universitatea Bucuresti. Ia verficati ce conditi sunt la editura aceasta.

Cat despre societatile comerciala... cam risca dosare penale

daca nu va platesc drepturile de autor, pe care le aveti oricum.

Altfel trebuie sa reuseasca sa va ingenuncheze sa semnati cesiunea.
Ultima modificare: Duminică, 24 Ianuarie 2010
ContSters83715, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copyright digitizare (scanare) cãrþi vechi drcretoiu drcretoiu Am în minte (şi în biblioteca personala) câteva cărţi, mai vechi, care mi-au plăcut în copilărie. Mă gândeam să le scanez şi să le pun undeva pe ... (vezi toată discuția)
Drepturi autor manuale talexcomputers talexcomputers Buna ziua. Am o intrebar daca ma poate ajuta cineva. Am realizat un manual si am dori sa il trimitem la tipografie , problema care s-a pus este cum se face ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor pentru traducători? Highlights Highlights Bună ziua. Eu sunt traducător și am observat ceva ce pare să fi devenit o practică în relația dintre traducători și agențiile de traduceri - ... (vezi toată discuția)