avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

Daca o femeie, cetatean roman, va naste in Republica Moldova, are dreptul la indemnizatia pentru cresterea copilului, atat de acolo cat si din Romania?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:26, 15 Iulie 2016
Nu ! Nici nu ar fi corect, nu-i asa ?
Legile sunt diferite .

In ROMANIA:
OUG 111/2010
art.2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......

art.12
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se acordă în situaţia în care solicitantul îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este cetăţean român, cetăţean străin sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României;
c) locuieşte în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.


In Moldova:
Conform legislaţiei în vigoare, de indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani poate beneficia, la cerere, mama sau tatăl, bunelul, bunica, altă rudă care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului, dacă la momentul naşterii copilului îndeplineşte condiţiile de realizare a stagiului necesar de cotizare şi se află în concediu pentru îngrijirea copilului. Prin urmare, una din condiţiile de acordare a indemnizaţiei respective este aflarea în concediu pentru îngrijirea copilului.
[ link extern ]

Nu este posibil cumulul indemnizatiilor din cele doua state.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil Ionutnext Ionutnext Cum se procdeaza pentr.u a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului? (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru copil nascut in ue AnGe121 AnGe121 Exista vreo restrictie pentru a beneficia de indemnizatie in cazul in care copilul nu s-a nascut in Romania sau nu se tine cont de locul nasterii? Care este ... (vezi toată discuția)
Conditii acordare concediu de crestere a copilului 2018 roxanas21 roxanas21 Buna ziua! Am o intrebare referitoare la Concediul pentru cresterea copilului. Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca parintele care urmeaza ... (vezi toată discuția)