avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia pentru crestere copil - Legea noua 2016
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia pentru crestere copil - Legea noua 2016

Buna ziua! Sunt insarcinata si urmeaza sa nasc in luna decembrie. La sfarsitul lunii mai, dupa ce angajatorul a aflat de sarcina, mi-a incheiat contractul de munca (perioada determinata), iar eu nu am mai reusit sa ma angajez ulterior. Am lucrat neintrerupt din 2010 pana in luna mai 2016. Conform noii legi, cum mi se calculeaza indemnizatia pentru cresterea copilului, avand in vedere ca in lunile iunie-decembrie nu voi mai lucra? Mi se vor lua in calcul lunile mai 2015-mai 2016 (12 luni lucrate neintrerupt) sau decembrie 2015- decembrie 2016(6 luni lucrate neintrerupt+6 luni fara venit). Va rog sa ma ajutati cu un raspuns!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:12, 17 Iulie 2016
Perioada de somaj intra in calculul celor 12 luni eligibile pentru somaj.

OUG 111/2010
art.2
.....
(5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii, sau au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;
.....

In speta, din cele mentionate de dvs in mesajul anterior, cele 12 luni eligibile pentru indemnizatia CCC ar fi decembrie 2015 - decembrie 2016.
Va multumesc pentru raspunsuri!
As mai avea cateva nelamuriri.
1.Daca as intra in somaj(pentru a fi asigurata in momentul nasterii) in octombrie2016 si apoi imediat in prenatal,care sunt lunile ce intra in calculul concediului prenatal (iunie-septembrie 2016 fara venit)?
2.Pentru indemnizatie CCC se ia in calcul si prenatalul?

ce solutie ar fi mai buna din toate punctele de vedere :sa intru in somaj sau sa raman cu 6 luni nelucrate,dar e problema cu asigurarea in momentul nasterii?
multumesc anticipat

Ultima modificare: Duminică, 17 Iulie 2016
Marry_C, utilizator
1. Pentru a beneficia de indemnziatie pentru concediul de maternitate (126 nde zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) trebuie sa aveti cel putin 22 de zile lucratoare de indemnizatie de somaj.

2. Pentru calculul indemnziatiei pentru CCC se au in vedere si perioadele cat sunteti in somaj indemnizat si in concedii medicale (inclusiv concediul de maternitate).

3. - Pe perioada cat sunteti gravida sunteti asigurata la sanatate fara sa platiti contributia la sanatate.
- Dar daca nu sunteti in somaj indemnizat nu puteti beneficia de concediu de maternitate pentru ca nu se plateste pentru dvs. contributia de 0.85% pentru concedii si indemnizatii.
am inteles ca dupa nastere la iesirea din spital se cere calitatea de asigurat,daca nu se plateste spitalizarea.Eadevarat?

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului danyela_ng danyela_ng Buna ziua! Sunt angajata la o firma din iunie 2015 (cu un salariu brut de 1231) iar in prezent sunt insarcinata in 4 luni.Daca imi dau demisia in luna ... (vezi toată discuția)
Sunt eligibila pentru indemnizatie ccc daca mi-am dat demisia inainte de a naste? irinaghi irinaghi Buna ziua, daca am lucrat cu CIM in mod constant in ultimii ani, dar imi dau demisia cu doua luni inainte de a naste, mai sunt eligibila pentru indemnizatie ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie ccc edo23 edo23 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca o persoana in urmatoarea situatie beneficiaza de indemnizatie crestere copil: - data estimata a nasterii Iunie 2017 - ... (vezi toată discuția)