avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1354 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copil minor in Romania cu mama in Germania
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copil minor in Romania cu mama in Germania

Domiciluil minorului stabilit la mama , mama cu contract de munca in germania si locuinta . Cu o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila prin neapelare . Cu obligatia de a aduce copilul in Romania in vacantele scolare. Minorul are pasaport. De ce mai este nevoie de acordul tatalui pentru scoaterea minorului din tara daca eu am resedinta in Germania iar copilul are domiciliul la mine???
Dacă are stabilit domiciliul copilul în Germania trebuia sa poată ieși din tara.


Au zis ca or sa completeze in acest sens legea 248, insa nu s-a intamplat pana acum.

Lamurirea dispozitivului se poate cere oricand, dar nu vad ce e de lamurit.

Dvs, @narcisa, cred ca ati facut cererea gresit pe ordonanta pt a pleca in vacanta, dvs aveti de pus in executare o hot, dvs trebuie cf hotararii sa va puteti intoarce cu copilul acasa.
Da, ati fi facut cererea corect, chiar si pe ordonanta, daca voiati suplimentarea acordului tatalui pt a pleca in vacanta in Italia spre ex.

Ati deschis mai multe subiecte, in loc sa postati in acelasi subiect problema cap- coada.

De cand v-ati judecat in 2014, copilul a stat in Germania vreodata cu dvs sau copilul nu a iesit pana acum din Romania ?

Dupa mine ar trebui facuta cerere de executare silita.



Ultima modificare: Duminică, 24 Iulie 2016
gi-jane2, moderator
Când este nevoie de acordul celuilalt parinte :

Am avut un caz concret în care instanta a obligat mama sa ducă minorul înapoi.
S-a cerut acordul tatălui pentru a ieși din România.
Deci exista o hotărâre care nu a produs niciun efect deoarece autoritățile de frontiera cereau acordul tatălui.

Unele hotărâri nu sunt eficiente.
În cazul concret expus hotărârea nu ajuta fără acordul celuilalt parinte.

Rezulta ca nu întotdeauna lucrurile sunt simple chiar dacă exista o hotărâre judecătorească.
Pe mine m-a favorizat aceasta situație.


La ce va referiți când spuneți de executare silita în cazul expus de user?
Ce sa se execute și cum?
Ultima modificare: Duminică, 24 Iulie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Art. 888: Modul de executare
(1) In cazul in care obligatia debitorului prevazuta in titlul executoriu consta in lasarea posesiei unui bun, in predarea unui bun sau a folosintei acestuia ori in evacuarea debitorului dintr-o locuinta sau dintr-o alta incinta, in desfiintarea unei constructii, plantatii sau a altei lucrari ori in indeplinirea oricarei alte activitati stabilite pentru realizarea drepturilor creditorului, iar debitorul nu executa de bunavoie obligatia sa in termenul prevazut in somatie, creditorul va solicita executarea silita, putand, in raport cu imprejurarile cauzei si natura obligatiei ce se executa, sa sesizeze instanta de executare, in vederea aplicarii unei penalitati.


Art. 892: Obligarea debitorului la despagubiri
(1) Daca in titlu executoriu nu s-a stabilit ce suma urmeaza a fi platita ca echivalent al valorii bunului in cazul imposibilitatii predarii acestuia sau, dupa caz, echivalentul despagubirilor datorate in cazul neexecutarii obligatiei de a face ce implica faptul personal al debitorului, instanta de executare, la cererea creditorului, va stabili aceasta suma prin hotarare data cu citarea partilor, in termen scurt. In toate cazurile, la cererea creditorului, instanta va avea in vedere si prejudiciile ocazionate prin neexecutarea de bunavoie a obligatiei, inainte ca aceasta sa devina imposibil de executat.
(2) Hotararea este executorie si este supusa numai apelului. Suspendarea executarii acestei hotarari nu se va putea obtine decat cu consemnarea sumei stabilite. Dispozitiile art. 751 si 752 sunt aplicabile in mod corespunzator.
(3) Pe baza cererii prevazute la alin. (1) , creditorul va putea infiinta masuri asiguratorii.

Ca sa duca la indeplinirea hotararii, tatal trebuie sa isi dea acordul pt ca minorul sa iasa din tara, din pricina lui hotararea nu se executa.
La fel, se putea pune in executare daca mama nu venea in tara cu copilul asa cum s-a dispus, in august.
Poate fi depusa si o plangere penala pt nerespectarea musurilor de incredintare.


pe cale pasnica si fara tragere de timp, poate cere punctul de vedere in scris al politiei de frontiera, apoi cu raspunsul lor, hotararea si dovada refuzului de la tata sa ceara suplinirea acordului tatalui cand e vb de iesirea din tara catre tara de domiciliu a copilului, adica dupa vizita anuala din august sa nu mai aiba nevoie de acordul tatatlui din moment ce e domiciliul copilului e in germania.
Nu stiu daca e cazul pe calea ordonantei presedintiale decat daca omul nu isi da acordul dupa ce ii trece lui luna de vizita.
asta nu inteleg, daca acest copil a stat pana acum in romania sau in germania si a venit pt vizita.
Copilul nu a iesit inca din Romania!!
De unde știți ca nu puteți ieși cu el din tara?

Alte discuții în legătură

Sentinta civila 1 narcisa29 narcisa29 Admite in parte cererea reconventionala precizata, formulata de paratul reclamant reconventional... si in consecinta - Dispune ca autoritatea parinteasca cu ... (vezi toată discuția)
Iesirea din tara cu minorul CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Pe scurt, intrebarea vizieaza daca parintele la care nu s-a stabilit domiciliul minorului se poate deplasa in strainatate cu minorul in baza hotararii ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala scoatere minor din țară valeriastaicu valeriastaicu Buna ziua am divortat in ian 2015, exista o hotarare judecatoreasca in acest sens prin care imi este incredintata minora spre crestere, domiciliul ei acelasi ... (vezi toată discuția)