avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... accident rutier parte vinovata
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

accident rutier parte vinovata

Salut ! Am si eu cateva intrebari cu privire la un accident rutier : acum 1,8 ani am avut un accident rutier in urma caruia o persoana si`a pierdut viata :( dupa 2 luni de stat in spital ... #-o ! Eu eram la volan iar persoana decedata in dreapta ... am iesit de pe carosabil si am intrat intr-un cap de pod si am fost proiectati amandoi prin parbriz niciunul deavand centura ! Din declaratiile mele si ale victimei reiese faptul ca mi`a distras atentia ... acum in fine stiu cum e ca toata lumea o sa zica ca tot mortul este vinovat dar nu stiti ce s-a intamplat acolo ! Acum procesul inca nu a inceput iar eu nu mai pot sa astept sa nu fac nimic aici ! Acum am terminat facultatea si vreau sa plec din tara pentru ca vreau sa fac masterul acolo unde am si un loc de munca ! Am cateva intrebari :
1. De ce dureaza asa mult pana incepe procesul ( parintii victimei NU au depus o plangere inpotriva mea si au declarat ca nu au nici o pretentie ) .
2. In caz de imi vine citatie cat timp am la dispozitie pana sa ma prezint la proces ( adica sa ma intorc in tara acest lucru fiind posibil in minim 3-4 zile )
3. Exista vreo posibilitate sa-mi recuperez permisul sau sa-mi dea o dovada pana la finalizarea procesului .
Ma gandesc daca dureaza asa mult pana incepe un proces ( 2 ani ) si habar nu am cam cat ar dura ... fara permis intr-un stress continuu ...
4. Daca obtin permisul intr-o tara din U.E pot circula cu el in Romania ??
bpcs a scris:

.....deci omul poate conduce....
si.. dreptul la libera circulatie acum...
in cazul in care poate parasi tara si are drept de a conduce.... politia este obligata sa ii dea carnetul (plasticul) pt ca adeverinta este valabila numai pe teritoriul romaniei.... nu?

Da si nu, bpcs...
Daca procurorul este de acord (si in cazul de fata, s-ar putea sa NU fie), i se va elibera o dovada valabila 30 de zile si intradevar, poate conduce numai in tara, dupa cum ati spus. Politia nu poate elibera plasticul decat pe baza certificatului de grefa...dar fiind inca cercetari, nu cred ca se poate elibera, ca nu are cine sa-l emita.
Asta e legea...nu se prevad 999 de situatii din 1000 posibile, se prevad doar cateva.
Nu este chiar asa @bpcs, eu vad lucrurile un pic altfel din interpretarea art. 111., in primul rand nu se restituie permisul ci se prelungeste dovada de circulatie, mai apoi

Art. 111. — (1) Permisul de conducere sau dovada inlocuitoare a acestuia se retine in urmatoarele cazuri:
a) la cumularea a cel putin 15 puncte de penalizare;
b) cand titularul acestuia a savarsit una dintre infractiunile prevazute la art. 85, art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) si (5), art. 89 alin. (1), art. 90 alin. (1) si la art. 92 alin. (3) si (5);
c) la savarsirea uneia dintre contraventiile prevazute la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) si in situatia prevazuta la art. 115 alin. (1);
d) cand titularul acestuia a fost declarat inapt pentru a conduce autovehicule sau tramvaie;
e) cand prezinta modificari, stersaturi sau adaugari ori este deteriorat;
f) cand se afla in mod nejustificat asupra altei persoane;
g) cand perioada de valabilitate a expirat.
(2) La retinerea permisului de conducere, in cazurile prevazute la alin. (1), titularului acestuia i se elibereaza o dovada inlocuitoare cu sau fara drept de circulatie.
(3) In situatiile prevazute la alin. (1) lit. a) si d), precum si in cele mentionate la art. 85 alin. (2) si (4), art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) si (5), art. 89 alin. (1), art. 90 alin. (1), art. 92 alin. (3) si (5) si la art. 102 alin. (3) lit. a) si c), dovada inlocuitoare a permisului de conducere se elibereaza fara drept de circulatie.

Deci practic permisul de circulatie este suspendat, doar ca titularului i-se acorda dreptul de circulatie,
prin eliberarea acestei dovezi, practic pe perioada cat permisul este retinut el poate circula in baza dovezii, Aceasta dovada poate fi cu sau fara drept de circulatie in functie de situatia data.

In ceea ce priveste situatia userului nostru acesta se afla in categoria prevazuta de lit 4.:

(4) Permisul de conducere al conducatorului de autovehicul sau de tramvai, implicat intr-un accident de circulatie din care a rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, se retine de catre politia rutiera daca acesta a incalcat o regula de circulatie, eliberandu-se dovada inlocuitoare fara drept de circulatie, in situatia in care regula de circulatie incalcata este una dintre cele prevazute la art. 102 alin. (3) lit. a) si c), sau dovada inlocuitoare cu drept de circulatie pentru o perioada de 15 zile, in celelalte cazuri.

(5) In situatiile prevazute la alin. (1) lit. e) si g), art. 85 alin. (1) si (3), art. 100 alin. (3), la art. 101 alin. (3) si art. 102 alin. (3) lit. b) si e), dovada inlocuitoare a permisului de conducere se elibereaza cu drept de circulatie pentru o perioada de 15 zile.

Acum intra in scena procurorul acesta Poate Dispune prelungirea dovezi, dar daca permisul a fost retinut pentru savarsirea unei infractiuni pentru care legea prevede eliberarea unei dovedi fara drept de circulatie, procurorul poate dispune prelungirea acesteia nu Acorda dreptul de a circula .........

(6) La cererea titularului permisului de conducere retinut in conditiile alin. (1) lit. b) sau ale alin. (4), procurorul care efectueaza urmarirea penala sau exercita supravegherea cercetarii penale ori, in faza de judecata, instanta de judecata investita cu solutionarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulatie, cu cate cel mult 30 de zile, pana la dispunerea neinceperii urmaririi penale, scoaterii de sub urmarire penala ori incetarii urmaririi penale sau, dupa caz, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti. Modul de solutionare a cererii de prelungire a dreptului de circulatie se comunica si sefului politiei rutiere pe raza careia s-a comis fapta.
(7) Alineatele (3)—(5) se aplica in mod corespunzator si in situatia in care se retine dovada inlocuitoare a permisului retinut pentru o fapta savarsita anterior, aflata in termenul de valabilitate. Termenul de valabilitate al noii dovezi nu il poate depasi pe cel al primei dovezi.”

analore ... art 111 alin 4 si 6 au fost declarate neconstitutionale... vezi decizia 742/2008 .....

nu va suparati pe mine ...:">

sa recapitulam... in cazul in care omul are dreptul sa calatoreasca in strainatate + cazul in care contesta decizia de suspendare a permisului auto = redobandirea permisului auto pana la solutionarea cauzei

cine este pentru? B-)
Ultima modificare: Vineri, 21 August 2009
Bojan I.M., Mediator
Nu va suparati Dv. @ bpcs pe mine dar art 111 citat de mine este cel rezultat in urma modificarii, vechiului art.111 declarat neconstitutional :
""Alineatul 6 al articolului respectiv a fost declarat neconstitutional, prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 742 din 24 iunie 2008, care a retinut ca rolul autoritatilor implicate in procedura prelungirii dreptului de circulatie, pe de o parte, procurorul sau instanta de judecata, iar, pe de alta parte, reprezentantul politiei rutiere, este in totala contradictie cu statutul constitutional al acestora, precum si cu principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat.

"Potrivit noii reglementari, la cererea titularului permisului de conducere retinut, procurorul care efectueaza urmarirea penala sau exercita supravegherea cercetarii penale ori, in faza de judecata, instanta de judecata investita cu solutionarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulatie, cu cate cel mult 30 de zile, pana la dispunerea neinceperii urmaririi penale, scoaterii de sub urmarire penala ori incetarii urmarii penale sau, dupa caz, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.

Modul de solutionare a cererii de prelungire a dreptului de circulatie se comunica si sefului politiei rutiere pe raza careia s-a comis fapta", se arata in acelasi comunicat al Guvernului.

Actul normativ adoptat de Guvern va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial.""

Pentru mai multe informatii in ceea ce priveste motivarea curtii ;)va recomand articolul www.avocatnet.ro/content/art... ,
In ceea ce priveste subiectul nostru: o persoana al carui permis a fost suspendat pentru savarsirea unei infractiuni poate cere procurorului sau instantei prelungirea dovezii conform legii, aceasta dovada este eliberata(in functie de infractiunea comisa) cu sau fara drept de circulatie,
Ultima modificare: Vineri, 21 August 2009
Analore, utilizator
Am obosit... asta e de pe siteul bpr:

Restituirea permisului de conducere ca urmare a plângerii depuse la judecatorie :
• contraventia a fost constatata pe raza mun. bucuresti si cetateanul poseda permis de conducere eliberat de autoritatile competente din bucuresti.

cetateanul trebuie sa se prezinte la ghiseul restituiri permise retinute,cladirea veche, corp c, brigada de politie rutiera, str. logofat udriste, nr.9-15, sect.3 bucuresti;

• contraventia a fost constatata pe raza mun. bucuresti, iar contravenientul este în evidenta altui serviciu de politie rutiera:

*pâna în 20 de zile

cetateanul trebuie sa se prezinte la ghiseul restituiri permise retinute,cladirea veche, corp c, brigada de politie rutiera, str. logofat udriste, nr.9-15, sect.3 bucuresti;

*peste 20 de zile

cetateanul trebuie sa se prezinte la ghiseul restituiri permise retinute,cladirea veche, corp c, brigada de politie rutiera, str. logofat udriste, nr.9-15, sect.3 bucuresti, unde se prelungeste dovada înlocuitoare a permisului de conducere dupa care este îndrumat catre serviciul politiei rutiere care îl are in evidenta;

• contraventia a fost constatata pe raza de compententa a altui judet iar contravenientul poseda permis de conducere eliberat de unitatea noastra:

cetateanul se poate prezenta la ghiseul restituiri permise retinute,cladirea veche, corp c, brigada de politie rutiera, str. logofat udriste, nr.9-15, sect.3 bucuresti;

în toate situatiile prezentate cetateanul trebuie sa prezinte lucratorului de la ghiseu urmatoarele documente:

-actul de identitate în original si copie;

-dovada înregistrarii plângerii la judecatoria competenta (certificat de grefa sau exemplarul nr.3 al plângerii depuse la judecatorie);

-dovada de retinere eliberata la momentul constatarii.

nota :se poate prezenta în locul celui în cauza un împuternicit legal.

II. la finalizarea procesului:

• admite plângerea contestatorului:

cetateanul trebuie sa se prezinte la ghiseul restituiri permise retinute,cladirea veche, corp c, brigada de politie rutiera, str. logofat udriste, nr.9-15, sect.3 bucuresti, având asupra sa hotarârea judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau recursul.

• respinge plângerea contestatorului:

cetateanul trebuie sa se prezinte la ghiseul restituiri permise retinute,cladirea veche, corp c, brigada de politie rutiera, str. logofat udriste, nr.9-15, sect.3 bucuresti, având asupra sa hotarârea judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila in termen de 15 zile. în caz de neprezentare perioada de suspendare va fi majorata cu 30 de zile, iar mentiunile vor fi efectuate automat în baza de date. sus

Alte discuții în legătură

Inculpat art 184 cp elenamuscalu elenamuscalu inculpat trimis in judecata pentru vatamare corporala din culpa.as vrea sa stiu de ce conduce in continuare?nu i s-a retinut permisul? (vezi toată discuția)
Dovada fara drept de conducere !? Szili Nagy Szili Nagy Am savarsit fapta mentionata la art 334 al 1. Ce dovada trebuia sa primesc, cu sau fara drept de conducere? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Oug nr. 146 din 4 noiembrie 2008, pentru modificarea art. 111 din oug nr. 195/2002 onu84 onu84 Buna seara! Imi poate spune cineva daca ''ORDONANTA DE URGENTA nr. 146 din 4 noiembrie 2008 pentru modificarea art. 111 din Ordonanta de urgenta a Guvernului ... (vezi toată discuția)