avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... accident rutier parte vinovata
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

accident rutier parte vinovata

Salut ! Am si eu cateva intrebari cu privire la un accident rutier : acum 1,8 ani am avut un accident rutier in urma caruia o persoana si`a pierdut viata :( dupa 2 luni de stat in spital ... #-o ! Eu eram la volan iar persoana decedata in dreapta ... am iesit de pe carosabil si am intrat intr-un cap de pod si am fost proiectati amandoi prin parbriz niciunul deavand centura ! Din declaratiile mele si ale victimei reiese faptul ca mi`a distras atentia ... acum in fine stiu cum e ca toata lumea o sa zica ca tot mortul este vinovat dar nu stiti ce s-a intamplat acolo ! Acum procesul inca nu a inceput iar eu nu mai pot sa astept sa nu fac nimic aici ! Acum am terminat facultatea si vreau sa plec din tara pentru ca vreau sa fac masterul acolo unde am si un loc de munca ! Am cateva intrebari :
1. De ce dureaza asa mult pana incepe procesul ( parintii victimei NU au depus o plangere inpotriva mea si au declarat ca nu au nici o pretentie ) .
2. In caz de imi vine citatie cat timp am la dispozitie pana sa ma prezint la proces ( adica sa ma intorc in tara acest lucru fiind posibil in minim 3-4 zile )
3. Exista vreo posibilitate sa-mi recuperez permisul sau sa-mi dea o dovada pana la finalizarea procesului .
Ma gandesc daca dureaza asa mult pana incepe un proces ( 2 ani ) si habar nu am cam cat ar dura ... fara permis intr-un stress continuu ...
4. Daca obtin permisul intr-o tara din U.E pot circula cu el in Romania ??
bpcs a scris:

Am obosit... asta e de pe siteul bpr:
Restituirea permisului de conducere ca urmare a plângerii depuse la judecatorie :

@Bpcs: Care plangere? #-o
Nu exista plangere contraventionala (pentru ca nu se poate depune asa ceva, fapta a intrat in sfera Codului Penal) -> nu se elibereaza certificat de grefa (nu exista dosar) -> nu exista baza eliberării permisului.
Mai clar decat v-a explicat Analore nu cred ca se poate...

Iar ceea ce ati citat nu e o lege, reprezinta niste indrumari ale BPR Bucuresti, neaplicabile de exemplu in alte localitati. Cititi pe acelasi site, la Legislatie, OUG 195/2001 (Cap. VIII/Art. 118).
Stoica Ioana a scris:

Eu cred ca in acest timp inceperea urmaririi penale a fost dispusa.
Salut ! Am si eu cateva intrebari cu privire la un accident rutier : acum 1,8 ani am avut un accident rutier in urma caruia o persoana si`a pierdut viata

INCEPEREA URMARII PENALE NU A FOST DISPUSA INCA ...
Inca o chestie ... La momentul accidentului nu am primit nici o contraventie si nu am primit nici un act prin care sa mi se suspende dreptul de a conduce ! Persoana respectiva nu a decedat pe loc ci dupa 2 luni ! Acum e ciudat pentru ca eu permisul nu il aveam la mine ( era acasa ) si mi s`a spus sa il duc la sediul politie din oras lucru pe care l`am facut si stau si ma intreb acum daca nu il duceam .... banuiesc ca imi trimiteau ceva acasa !?? Repet inceperea urmaririi penale nu a fost dispusa !!
Acum referitor la acest articol

Potrivit art. 111 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, "permisul de conducere al conducatorului de autovehicul sau tramvai, implicat intr-un accident de circulatie din care a rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, se retine de catre politia rutiera daca autorul accidentului a incalcat o regula de circulatie, eliberandu-se dovada inlocuitoare cu sau fara drept de circulatie, in conditiile stabilite in regulament".
NU am primit nici un fel de dovada si nu am incalcat nici o regula de circulatie ... daca incalcam imi dadeau amenda banuiesc si chiar si dupa expertiza rezulta k nu am incalcat nici o regula de circulatie ... Eu ma gandesc la urmatorea chestie : Accidentul la momentul respectiv nu parea foarte grav ... eu nu aveam aproape nimic si pasagerul din dreapta era constient cateva contuzii la cap si o lovitura mai grava la picior ... a fost dus la spital si operat la femur dupa care a intrat in coma ... si`a revenit si a murit la cateva zile dupa ce si`a revenit din cauza unei infectii la plamani datorata starii de ... ( nu stiu exact denumirea medicala .. a stat prea mult in pat )
Ultima modificare: Vineri, 21 August 2009
b_george, utilizator
b_george a scris:

Stoica Ioana a scris:

Eu cred ca in acest timp inceperea urmaririi penale a fost dispusa.
Salut ! Am si eu cateva intrebari cu privire la un accident rutier : acum 1,8 ani am avut un accident rutier in urma caruia o persoana si`a pierdut viata

INCEPEREA URMARII PENALE NU A FOST DISPUSA INCA ...

banuiam ca asa stau lucrurile...
din descrierea ulterioara a evenimentelor petrecute post accident poate fi si o culpa medicala.

pana la clarificarea acestor aspecte solicitati politiei rutiere p.v si dovada pt permis. cu hartiile respective consultati un avocat sau reveniti.
In speranta de-a compleat cele sustinute anterior am sa citez si prevederile Regulamentului de aplicare a Ordonantei de urgentã a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice

"Art. 232. - (1) În cazul producerii unui accident de circulatie în urma caruia a rezultat uciderea sau vatamarea grava a integritatii corporale ori sanatatii uneia sau mai multor persoane sau distrugerea unuia sau mai multor vehicule, permisul de conducere se retine o data cu constatarea faptei, titularului acestuia eliberându-i-se o dovada înlocuitoare fara drept de circulatie, daca din primele cercetari rezulta ca evenimentul s-a produs din cauza nerespectarii de catre acesta a unei reguli de circulatie.
(2) Permisul de conducere nu se retine în cazurile prevazute la alin. (1), daca din primele cercetari rezulta ca titularul acestuia nu a încalcat nici o regula de circulatie.
(3) În cazurile prevazute de art. 81 alin. (1) din ordonanta de urgenta permisul de conducere se retine de catre politie o data cu identificarea autorului, iar în situatia în care împotriva titularului s-a luat masura de siguranta prevazuta la art. 112 lit. c) din Codul penal ori pedeapsa complementara prevazuta la art. 64 lit. c) din Codul penal, pe data luarii la cunostinta despre hotarâre de catre politie conducatorului de autovehicule i se elibereaza dovada înlocuitoare fara drept de circulatie.
Art. 233. - (1) În situatia savârsirii unor fapte ce întrunesc elementele constitutive ale unei infractiuni la regimul circulatiei care atrag sanctiunea contraventionala complementara de anulare a permisului de conducere, cu exceptia celor prevazute la art. 77 alin. (2) si (3), art. 78 alin. (3), art. 79 alin. (1) si (4), art. 81 alin. (1), art. 82 alin. (1) si la art. 84 alin. (3) din ordonanta de urgenta, politistul retine permisul de conducere, eliberând titularului o dovada înlocuitoare cu drept de circulatie pentru 15 zile."
Chiar daca dv. ati fi comis o contraventie amenda nu ati fi primit-o atunci, contraventia aceea ar fi constituit element constitutiv al infractiuni........faptul ca partea vatamata a murit ulterior va ingreuneaza si mai mult cercetarile, pentru ca practic se schimba incadrarea faptei.

Alte discuții în legătură

Inculpat art 184 cp elenamuscalu elenamuscalu inculpat trimis in judecata pentru vatamare corporala din culpa.as vrea sa stiu de ce conduce in continuare?nu i s-a retinut permisul? (vezi toată discuția)
Dovada fara drept de conducere !? Szili Nagy Szili Nagy Am savarsit fapta mentionata la art 334 al 1. Ce dovada trebuia sa primesc, cu sau fara drept de conducere? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Oug nr. 146 din 4 noiembrie 2008, pentru modificarea art. 111 din oug nr. 195/2002 onu84 onu84 Buna seara! Imi poate spune cineva daca ''ORDONANTA DE URGENTA nr. 146 din 4 noiembrie 2008 pentru modificarea art. 111 din Ordonanta de urgenta a Guvernului ... (vezi toată discuția)