avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... management defectuos firma
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

management defectuos firma

Buna ziua,
Lucrez la o firma privata de proiectare, care prin specificul ei are in mare parte are contracte cu statul prin institutiile lor sau autoritati locale in urma castigarii la licitatie.
Datorita managementului defectuos de ani de zile si poate a splarii de bani in alte conturi ale conducerii in perioada buna, am ajuns sa avem inatarzieri la plata din cauza contractelor putine si a platilor greoaie ale beneficiarilor.
De cateva luni nu ne-am mai luat salariul si ajungem in situatia de anu mai putea veni la munca pt ca nu avem bani de abonamente, care nu se deconteaza.
Intrebari:
- in situatia noastra cu datorii la stat si cu conturi blocate de unii si altii, firma poate platii/deconta, conform legii, abonamentele salariatilor sau a celor cu salarii mici?;
- daca nu mai putem veni la servici din lipsa de bani, esti obligat sa stai acasa in Concediu de odihna sau Concediu fara salariu, chiar daca este vina conducerii, sa zicem, ca nu ti-a data salariul? sau se poate face vreo cerere in care sa ii anunti si sa iti rezolve cazul sau sa te ponteze stand acasa pt ca nu este vina ta?.

Avand in veder ca situatia este cum este la firma noi am plecat si plecam in delegatii fara diurna si nu am primit prima de vacanta din 2014. Am inteles ca toate datoriile lor catre noi se prescriu dupa 3 ani, conform legii. Este adevarat?
Conducerea la o interpelare printr-un fel de razvratire ne-a "asigurat" ca se va face asa ceva pt ca ele sunt inscrise in actele contabile ale firmei si "sunt obligati sa ne plateasca"? Care este adevarul?
Ce putem face, daca se prescriu, pt ca avem mai mult de trei ani decand nu am mai primit diurna, cei care merg in delegatii?

In situatia noastra, prima de vacanta nu am primit-o pt ca cica nu ne lasa Ministerul de finate ca nu este/nu face parte din salariu si ei au voi decat salarii sa plateasca. Este adevarat?

Ce alte castiguri salariale poate da firma in conditiile noastre cu datorii la stat, legal? sau ce decontari ne pot face pt a mai putea primi un fel de marire de salariu, care nu s-a mai facut de vreo 5-6 ani?

Ei au salariul in functie de salariul mediu pe institut, care a crescu prin plecare celor cu salarii mici si poate prin cresteri la unii cum se aude. deci la ei creste mereu cu cat ramane mai putini. Noi ce putem face?

Putem sa ii dam in judecata pt a nu pierde dreturile pe care nu le-au platit, mai ales cele care au depasit trei ani?

Multumesc!



Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:49, 13 August 2016
~ Conținut șters la cerere ~
Buna seara!
Sa inteleg ca nu exista rezolvare/ameliorare la nicio problema.
Multumesc!
Art.40 C.mun.
....
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
.....

Dreptul la acţiune cu privire la drepturile salariale, precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligaţiilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.

Prin urmare, daca promovati in 2016 actiune in instanta se pot recupera drepturi salariale din urma pe cel mult 3 ani (2013 si pana in prezent).

Actiunea se depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munac si este scutita de plata taxelor judiciare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurna interna si externa utilizator86 utilizator86 Buna seara! Sotul meu are deplasari in tara si in strainatate, atat UE cat si in alte state din afara UE, uneori si cate 2 saptamani, apoi revine sta acasa ... (vezi toată discuția)
Neplata salarilor. Mihai_007 Mihai_007 As vrea sa stiu daca pot sa castig un proces cu compania la care sunt inca angajat. Nu am mai fost platit(ca toti colegii mei) de mai bine de 13 luni ... (vezi toată discuția)
Salariu zoli_2007 zoli_2007 detasat in strainatate timp de 4 ani, platit conform CIM(pe care l am semnat) cu salar minim pe economie romanesc.pot cere de la firma romaneasca sa mi ... (vezi toată discuția)