~ Conținut șters la cerere ~
@Simon2016,
Debitorul cedat (userul) nu trebuie sa consimta la cesiune, nu i se cere asta, cesiunea isi produce efectele indiferent de acordul lui. Insa, totusi, pentru a-i fi opozabila cesiunea, debitorul trebuie notificat. Daca nu este notificat, debitorul poate plati in continuare catre creditorul cedent (banca) iar plata este considerata valabila (fapt care de obicei nu se intampla, caci daca debitorul ar plati banca nu l-ar mai ceda cesionarului). In practica insa, se sare peste aceasta notificare si se merge direct in instanta pentru executare silita.
Mai departe, daca citim cu atentie textul art.1122, spune asa:
Creditorii succesibilului care a renunţat la moştenire în frauda lor pot cere instanţei revocarea renunţării în ceea ce îi priveşte, însă numai în termen de 3 luni de la data la care au cunoscut renunţarea.
Deci, de la data la care au cunoscut renunţarea, nu de la data dezbaterii mostenirii. Este o diferenta ...
Cu privire la "momentul de cand ar avea eventuali creditori dreptul, sa dea in judecata pe cei responsabili cu dezbaterea mostenirii" ...raspunsul este - deindata ce li s-a cesionat creanta si drepturile aferente, pot sa-si exercite aceste drepturi.
~ Conținut șters la cerere ~
Cine a stabilit ca s-a implinit prescriptia extinctiva?
Este posibil ca unul dintre mostenitori, sa instiinteze cesionarul Y printr-o notificare asupra implinrii prescriptiei, intr-o procedura extrajudiciara. Pur si simplu ii trimite o hartie sau se duce acolo (insa parerea mea este sa nu faca fapte/acte fara suportul unui jurist, ca poate mai rau sa incurce decat sa ajute).
Nu este posibil ca unul dintre mostenitori, sa instiinteze cesionarul Y printr-o notificare asupra implinrii prescriptiei, intr-o procedura judiciara, afara de cazul cand actioneaza in calitate de mandatar al justitiabilului (al partii, al debitorului), situatie in care desigur, trebuie sa aibe mandat.
Unul dintre mostenitori, doar in virtutea calitatii lui de mostenitor, nu are calitate procesuala, in litigiul dintre cesionar si debitor, ca sa poata actiona in nume propriu.
~ Conținut șters la cerere ~