avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sunt dator si e posibil sa mostenesc o locuinta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sunt dator si e posibil sa mostenesc o locuinta

Buna ziua! sunt in situatia data..am datorii la 2 banci si am primit de la executorul judecatoresc poprire pe conturi si salariul il incasez doar jumatate.....in cazul in care la decesul tatalui,apartamentul si 2 parcele de teren ce sunt pe numele lui acum urmeaza sa il mostenim 3 frati .Doar unul dintre frati nu are datorie la nici o baca . Intrebarea mea este : Daca la decesul tatalui, in cazul renuntarii la succesiune in favoare fratelui ce nu are datorii banca poate executa silit apartamentul si terenurile .......si intrebarea a 2-a daca se poate renunta la mostenire in favoarea fiului meu !
~ Conținut șters la cerere ~
@Simon2016,
Debitorul cedat (userul) nu trebuie sa consimta la cesiune, nu i se cere asta, cesiunea isi produce efectele indiferent de acordul lui. Insa, totusi, pentru a-i fi opozabila cesiunea, debitorul trebuie notificat. Daca nu este notificat, debitorul poate plati in continuare catre creditorul cedent (banca) iar plata este considerata valabila (fapt care de obicei nu se intampla, caci daca debitorul ar plati banca nu l-ar mai ceda cesionarului). In practica insa, se sare peste aceasta notificare si se merge direct in instanta pentru executare silita.

Mai departe, daca citim cu atentie textul art.1122, spune asa:
Creditorii succesibilului care a renunţat la moştenire în frauda lor pot cere instanţei revocarea renunţării în ceea ce îi priveşte, însă numai în termen de 3 luni de la data la care au cunoscut renunţarea.
Deci, de la data la care au cunoscut renunţarea, nu de la data dezbaterii mostenirii. Este o diferenta ...

Cu privire la "momentul de cand ar avea eventuali creditori dreptul, sa dea in judecata pe cei responsabili cu dezbaterea mostenirii" ...raspunsul este - deindata ce li s-a cesionat creanta si drepturile aferente, pot sa-si exercite aceste drepturi.
~ Conținut șters la cerere ~
Cine a stabilit ca s-a implinit prescriptia extinctiva?

Este posibil ca unul dintre mostenitori, sa instiinteze cesionarul Y printr-o notificare asupra implinrii prescriptiei, intr-o procedura extrajudiciara. Pur si simplu ii trimite o hartie sau se duce acolo (insa parerea mea este sa nu faca fapte/acte fara suportul unui jurist, ca poate mai rau sa incurce decat sa ajute).

Nu este posibil ca unul dintre mostenitori, sa instiinteze cesionarul Y printr-o notificare asupra implinrii prescriptiei, intr-o procedura judiciara, afara de cazul cand actioneaza in calitate de mandatar al justitiabilului (al partii, al debitorului), situatie in care desigur, trebuie sa aibe mandat.

Unul dintre mostenitori, doar in virtutea calitatii lui de mostenitor, nu are calitate procesuala, in litigiul dintre cesionar si debitor, ca sa poata actiona in nume propriu.
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Cine are dreptul sa ceara o mostenire? dan_sur_cr dan_sur_cr Salut, cazul este urmatorul:sotul decedeaza ,ramane sotia plus trei copii majori, unul dintre copii are datorii la banca.Intrebarea este daca banca poate ... (vezi toată discuția)
Executarea silita fify1 fify1 Buna ziua, In urma unui credit pe persoana juridica, garantat cu contract de fidejusor de catre mine ca administrator, neachitat in totalitate am fost chemat ... (vezi toată discuția)
Unul dintre succesibili are datorii la bancă și vrea să renunțe la moștenire. poate banca să-și recupereze banii de la cei care o acceptă? Adrianro2019 Adrianro2019 Buna ziua, in momentul in care un proprietar de locuinta decedeaza, iar in familie incepe succesiunea si o persoana din familie (fratele) renunta la dreptul ... (vezi toată discuția)