avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... decaderea din drepturi
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

decaderea din drepturi

Buna, as dorii sa stiu cum pot sa-l decad pe fostul meu sot din drepturile parintesti ale fiului nostru.Pe scurt fiul meu are 5 ani,eram insarcinata cand am divortat iar copilul nu a intrat in discutie la tribunal.Ulterior am nascut iar la tata este trecut fostul meu sot.Nu i-am cerut pesie alimentara, deci nu plateste nimic, nu a cerut dreptul la vizita, copilul nu-l cunoste nu stie de existenta lui. Nu pot sa scot copilul din tara fara acordul lui dar de el nu mai stiu nimic,nu este in tara.As vrea sa nu mai aiba nici un drept asupra copilului.Va rog sa ma ajutati.
Cel mai recent răspuns: amocj , utilizator 20:26, 21 August 2009
va multumesc de raspunsuri dar as vrea sa stiu ce sanse am si cu ce ar trebui sa incep? ar trebui sa-mi anjajez un avocat sau sa merg direct la tribunal?
Puteti cere si decaderea insa nu cred sa primiti, sau in orice caz sansele nu stau foarte bine!
Pe langa neglijenta grava a parintelui mai este nevoie si de o consecinta si anume primejdierea grava a sanatatii sau dezvoltarii fizice a copilului!

Eu as cere incredintarea minorului, asta o sa primiti cu siguranta, iar ulterior va veti putea deplasa liber cu copilul fara nici un fel de ingradiri.

Merita sa angajati un avocat, deorece stie exact ce si cum e de facut!
Ultima modificare: Vineri, 21 August 2009
ContSters56778, utilizator
Am inteles, o sa cer momentan incredintarea copilului dar o sa incerc sa obtin si decaderea din drepturi doarece nu doresc ca in viitor fostul meu sot sa caute copilul sau sa ceara dreptul la vizita.Nu cred ca reactia copilului ar fi una buna ,pentru copil el este un strain si nu-l va vedea niciodata ca pe tatal sau.Sincer i-mi pare rau ca l-am trecut la tata pe certificatul de nastere.....
Stimata amocj,

Cu speranța ca opinia mea personala va va "invita" la o aprofundare a situației in care va aflați împreună cu fiul minor, va sfătuiesc sa faceți tot posibilul ca relațiile dintre tata și fiu sa fie, cel puțin, minime.
Consider ca, în ciuda faptului ca legislația actuala in materia dreptului familiei poate fi îmbunătățita (a se vedea noul cod civil), reglementează echitabil relațiile de familie. In plus, oamenii se schimba și, cred ca, e posibil ca tatăl sa înceapă o oarecare relație cu copilul sau cel puțin sa contribuie material la creșterea și educarea lui. Indiferent de relațiile care exista intre părinti, copilul are dreptul de a avea legături și a beneficia de ocrotirea ambilor, cu excepțiile prevazute expres de lege.
Trimiteți o scrisoare fostului soț și întrebați-l dacă dorește sa ajungă la o înțelegere cu dvs. (încuviințata de instanta) în legătura cu încredințarea copilului, cheltuielile de creștere, educare, etc. (art.42.alin.4 C.fam.) ale acestuia. Daca nu primiți răspuns sau acesta este negativ, acționați-l in judecata solicitand instantei încredințarea copilului si obligarea tatălui la pensia de întreținere.
Dupa aceea, asa cum a spus colega mea cermak, in cazul in care tatal copilului nu isi da acordul ca acesta sa poata parasi tara insotit de dvs., solicitati instantei suplinirea acordului tatalui. Decaderea din drepturile parintesti este o sanctiune foarte grava iar instantele de judecata o dispun numai in conditii de vatamare grava a relatiilor dintre parinte si copil (imputabila primului) si care trebuie demonstrata.
Lucrurile trebuiesc bine facute pentru a dainui in timp. Stiu ca este oarecum anevoioasa aceasta cale, insa este cea mai indicata de urmat.
Un salut cordial.
Va inteleg punctul de vedere,dar tatal in 5 ani nu a dat nici un semn ca doreste o relatie nici macar "minima" cu copilul sau.Sa contribuie material nici nu am nevoi si nici nu are de unde, din cate stiu eu acum e placat in Spania si nu cred ca munceste ,oricum nu e plecat cu acte.In ceea ce priveste educarea copilului nici nu se pune problema din partea lui.
Deci scrisoare nu pot sa-i scriu si nu doresc sa cer pensie alimentara, dar nici nu o sa-i dau voie dupa ce il cresc singura sa vina peste 10 ani sa-i spuna ca e tatal lui,nu e corect fata de mine.

Alte discuții în legătură

Nu gasesc rezovare uncetatean uncetatean O fosta sotie si un fost sot si un copil minor nu se inteleg.Sotul certaret,amenintator,ia copilul la dreptul de vizita chiar daca copilul nu vrea(nu este ... (vezi toată discuția)
Decaderea din drepturile parintesti FlorentinaS. FlorentinaS. Buna ziua, doresc sa-l decad pe tatal copilului meu cu care nu am fost casatorita, din drepturile parintesti din mai multe motive si doresc sa stiu daca se ... (vezi toată discuția)
Renuntare la drepturi parintesti delia.vornic delia.vornic Ca sa trec direct la subiect, situatia este urmatoarea: am divortat de fostul meu sot acum 2 ani, iar in urma divortului, copilul nostru (acum in varsta de ... (vezi toată discuția)