avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... O hotarare a unei A. G. intr-o A. P. poate modifica ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

O hotarare a unei A. G. intr-o A. P. poate modifica sau desfiinta un articol din L. 230/ 2007 , H.G. 1588/ 2007 ?

o astfel de hotarare poate produce efecte la calcularea LISTEI DE PLATA ? Cum se poate cere recalcularea LISTELOR DE PLATA in baza prevederilor legii si nu a hotararii A. G. si pe ce interval din urma ?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:46, 22 August 2016
INCREDIBIL DAR ADEVARAT !hotararea A.G. textual suna in urmatorul mod . proprietarii de apartamente si spatii cu alta destinatie de la parter si etajul 1 nu platesc cheltuieli de reparatii si intretinere a liftului. Aceasta hotarare este aplicata in calcularea listelor de plata .aceasta hotarare contravine dispozitiilor legii 230. cu toate contestatiile facute , A.P. refuza sa revoce aceasta hotarare si sa recalculeze listele de plata pe ultimii 3 ani.I aceasta situatie solutia pe care am adoptat-o a fost aceea de a opri orice plata si am cerut a.p. sa ne actioneze in instanta pentru recuperarea debitelor. Desigur ca i-am pus si in intarziere ca sa nu creada ca pot profita de prescriere.
Ultima modificare: Duminică, 21 August 2016
albuemanoil, utilizator
Deci AG a luat o hotarare care incalca HG 1588/2007 in care se prevede modul de repartizare a cheltuielior lunare.
Iata ce mai zice legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 26. - Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari ori este de natura sa produca daune intereselor proprietarilor, acestia pot ataca in justitie respectiva hotarare, in termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Actionarea in justitie nu intrerupe executarea hotararii decat in cazul in care instanta dispune suspendarea acesteia.
Ulterior, prin decizie a CCR s-a considerat ca trebuie inlocuit termenul de adoptare cu luarea la cunostinta.
Asadar, daca aceasta hotarare nu este desfiintata in justitie, printr-un proces cu aceasta speta, hotararea AG isi va urma cursul asa cum a fost adoptata.

Solutia pe care ati adoptat-o dv. nu este eficienta deoarece va inscrieti cu restante, veti fi penalizat, asociatia, sa zicem, va va da in judecata pentru restante, va trebui sa platiti si penalizari, dar si cheltuieli de judecata pe langa restantele la cote, iar speta dv. nu se va discuta in acest proces de recuperare a restantelor pentru ca nu face obiectul relamatiei din partea asociatiei.
Daca vreti sa obtineti ceva ferm din partea justitiei, ar fi trebuit sa reclamati dv. asociatia pentru aceasta hotarare, dar in termenul de 45 de zile de cand ati luat la cunostinta despre aceasta hotarare .
Sa zicem ca hotararea s-a luat acum 3 ani, n-a reclamat-o nimeni, iar dv. v-ati mutat in aceasta asociatie acum o luna de zile. Mai bine zis ati devenit proprietar acum o luna de zile.
La prima lista de intretinere pe care aveti de plata cota lunara constatati aceasta anomalie, cu liftul, deci luati la cunostinta despre incalcarea legii, de fapt o aplicare inadecvata a ei, mai bine spus.
Mergeti la administratie sa intrebati ce si cum, mai intrebati si presedintele si constatati ca nimeni nu vrea sa schimbe ceva.
Atunci aveti singura solutie posibila la indemana, aceea de a contesta in justitie aceasta hotarare a AG in termen de 45 de zile de la afisarea listei, adica de cand ati aflat, ati luat la cunostinta, asa cum zice decizia CCR.

Pe de alta parte discutia mai permite o abordare in sensul ca aceasta cota pentru lift ar fi putut fi inlocuita cu cota pentru curent electric necesar functionarii liftului de care ar putea fi scutiti proprietarii de la parter si et.1.
S-a compensat o cheltuiala cu alta.
Ultima modificare: Luni, 22 August 2016
elga50, moderator
am contestat si contestam listele de plata in termen.nu am primit raspuns in termenul de 7 zile .am primit raspuns dupa trei lun in care se spune ca , in conformitate cu OG 27 contestatia a fost CLASATA
Ultima modificare: Luni, 22 August 2016
albuemanoil, utilizator
In art.26 pe care vi l-am citat mai sus nu este vorba de contestarea listei de intretinere, ci a unei hotarari luata in AG.

In exemplul pe care vi l-am dat cu lista de intretinere e vorba de un exemplu despre modalitatea in care ati fi putut lua la cunostinta despre acea hotarare.

Lista de intretinere este calculata in conformitate cu o hotarare a AG (gresita, sa zicem), asa ca nu are ce sa se recalculeze. Dv., de fapt, doriti revocarea hotararii din AG si asta se face in instanta, daca nu se doreste acest lucru in cadrul asociatiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata intretinere ascensor pentru garaje si spatiu comercial olticris olticris La parterul blocului exista un spatiu comercial avand o cota indiviza conform foii de avere din cartea funciara colectiva. Cheltuiala cu intretinerea lunara a ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cu ascensorul bellefille bellefille Buna seara. Proprietarii apartamentelor sau spatiilor cu alta destinatie de la parterul imobilelor sunt obligati la plata cheltuielilor de intretinere si ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli aplicabile apartamentelor de la parter cristinamariav cristinamariav Buna ziua, Am un apartament la parterul uni bloc de 8 etaje unde in prezent nu sta nimeni. Acest bloc are lift si pentru etajele superioare tronson de ... (vezi toată discuția)