avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se mai poate rezolva acest caz - salarii in ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se mai poate rezolva acest caz - salarii in asociatie de proprietari nejustificate de munca prestata

Buna ziua
Pentru ca nu stiu cum sa mai procedez , va rog sa ma ajutati ce trebuie sa mai fac in cazul pe care il voi descrie mai jos :
- In asociatie avem angajati pentru serviciul de curatenie 2 ( doua ) persoane sot si sotie .
Sotia se ocupa de curatenia a 4 scari ( matura , spala ) si are contract de 8 ore pe zi de luni pana vineri inclusiv
Sotul se ocupa de umplerea tomberoanelor de gunoiul de la ghena de la parter si soaterea acestora cand vin cei sa ridice gunoiul miercurea si sambata , are si el contract de 8 ore pe zi , in total 40 ore pe saptamana , dar pentru ca vine sambata la lucru 3-4 ore pana vine masina si incarca gunoiul , are o zi libera si aceasta zi este joi .
Dar pe langa aceasta zi de joi i se mai " accepta " o zi libera si marti , iar in restul zilelor adica luni , miercuri si vineri pleaca in jurul orelor 12 - 13 impreuna cu sotia care are program zilnic de 8 ore .
Am sesizat presedintele printr o petitie pe acest caz si niciun raspuns .
Mentionez si faptul ca avand contract de opt ( 8 ) ore si salariu este pe masura , adica cel minim pe economie .
Rugamintea mea este cum si unde sa ma adresez pentru revolvarea acestui caz .
Sper ca am fost cat de cat explicit si astept raspunsul dumeavoastra , drept pentru care va multumesc .

Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:37, 29 August 2016
eugarizan a scris:
.. eu nu doresc sa sesizez sau reclam salariu

Ati mai deschis o asemenea discutie si altadata dar nu v-ati lamurit. V-am raspuns si atunci, eu si alti utilizatori, dar degeaba. O sa reiau.
Daca in CIM sunt trecute acele 8 ore, ore pentru care omul e platit cu salariul minim pe economie, este absolut legal. Daca ati fi dumneavoastra presedinte si ati negocia CIM cu acea persoana cum ati proceda? Omul vrea cel putin salariul minim pe economie. Acesta a ajuns acum la 1250 lei/luna. Sigur ca fara aceasta suma nu ar veni la munca. Ce faceti? Ca sa fiti impacat sufleteste poate-i propuneti sa incheiati CIM cu un salariu de 1250 lei/luna dar pentru o norma de 4 ore/zi. Asa ati fi multumit?
Va intreb pentru ca nu inteleg ceea ce vreti.

Stimate Domnule Adriantot , cu tot respectul pentru Dumneavoastra si pentru ca inca nu s a inteles ce doresc , va intreb si intreb :
Daca ati fi un patron si aveti mai multi angajati cu CIM de 8 ore si le oferiti salariu minim pe economie iar ei dupa 2 - 3 ore pleaca ( zilnic ) si / sau nu se prezinta 2 ( doua ) zile la serviciu , va rog frumos cum ati reactiona ? ii felicitati si le spune ti ca au facut bine, sau / si le oferiti si o prima ?
Da asa este , inca nu m am lamurit sau asa trebuie acum cu noile legi , ii inchei contract de 8 ore si el trebuie sa stea la serviciu ca in cazul de fata doar 2 - 3 ore .
Va rog frumos fara nicio ironie , la Dumneavoastra sau in alte asociatii asa se procedeaza ?
Mai spune ti Dumneavoastra ca eu sa fiu impacat si multumit , sa i propun un CIM de 4 ore / zi si un salariu de 1250 lei , nu Stimate Domn eu si poate mai muti doresc ca totul sa se faca legal , da propunerea Dumneavoastra este corecta , poate sa ii ofere si luna de pe cer nu 1250 lei pe un program de 4 ore .
Am dat un exemplu la care observ ca nu s a tinut cont , sau poate nu este concludent ca daca se intampla ceva in cele opt ore cat persoana este scriptic la serviciu , cine raspunde ?
In concluzie - este corect cum procedeaza angajatii din asociatia noastra ? daca da prezentati argumente iar pentru cazul nu , ce trebuie facut .
O zi buna va doresc
Domnule draga, eu in asociatia mea am asemenea cazuri iar ca om ce am avut angajati atat in functii de conducere la stat cat si in firma mea personala, nu m-am impiedicat niciodat de asemenea maruntisuri cu 4-8-12 ore de munca. In toate domeniile (repet la stat sau in particular) daca salariatul si-a facut treaba, daca seful lui direct a fost multumit de activitatea lui, nu m-a interesat ca a muncit 4-8 sau 12 ore intr-o zi.
Daca era cazul chemam oamenii la o interventie, pentru o misiune indiferent de zi sau ora iar oamenii veneau pentru ca la fel atunci cand nu era necesar sa stea la intreprindere (firma sau asociatie), plecau si-si rezolvau problemele.
Administratorul ca si instalatorul sau femeia de serviciu au prevazut in CIM acele clauze, drepturi si obligatii conform legii. Dar credet-ma ca in noaptea de Craciun sau in seara Invierii daca acestia au fost soilicitati, nu neaparat de presedinte, ci de un proprietar din asociatie, s-au prezentat cat au putut de repede si-au rezolvat problema, avaria, necazul. Asa ca pentru 2 ore pierdute in noaptea de Anul Nou, eu las angajatul sa plece oricand are el nevoie, in cursul saptamanii. Am lasat administratorul si instalatorul de nenumarate ori sa plece cand a avut nevoie cateva ore sau cateva saptamani in strainatate la copii plecati peste granite si in acest timp a primit banii ca si cum ar fi muncit. De ce? Pentru ca cele 2 ore din noaptea de Anul Nou au valorat mai mult decat 2 saptamani de stat pe scaun la sediul asociatiei.
Daca dumneavoastra, ca presedinte, ca patron, ca director al unei institutii publice credeti ca o sa aveti rezultate de la angajati tinandu-i 8 ore la program, va inselati.
Dar e problema dumneavoastra si va rog sa nu mai insitati sa ne convingeti pe noi.
Deschideti-va afacerea dumneavoastra si va asteptam sa ne povestiti cum lucrati cu angajatii ce-i aveti.
Domnule Adriantot va multumesc pentru raspuns , nu am sa comentez prea mult doar atat ca am lucrat intr o intreprindere 47 da ani care pana in 1989 era intreprindere de stat si dupa aceea s a privatizat ( a devenit societate pe actiuni ) dar programul a fost program si nu veneam si plecam cand doream . Pentru orice invoire mi se oprea din salariu , iar in cazul ca nu aveam de lucru mergeam in alta sectie si ajutam sau imi dadea concediu fara plata .
Ca acum sunt servicii unde poti lucra de acasa ,este cu totul altceva , dar eu consider ca nu este cazul intr o asociatie de proprietari unde acel angajat este platit de toti proprietarii / locatarii.
La Dumneavoastra in asociatie este o exceptie de aceea va felicit si sunteti de dat exemplu , dar cu parere de rau si doresc sa fiu contrazis nu cred ca mai exista o asa asociatie in toata Romania ca o femeie de serviciu ( am luat un exemplu dat de Dumneavoastra ) sa vina in noaptea Craciun si / sau de Anul Nou ca a fost solicitata de locatarul X .
Eu asta am intrebat si vad ca nu mi se raspunde :
- Scrie in contractul de munca ca trebuie sa presteze 8 ore pe zi a 5 zile pe saptamana , in caz contrar ii fac contract pe cate ore poate sa execute ce are prevazut in fisa postului , nu ii fac contract de 8 ore si ii dau salariu cat prevede legea si dupa 2 - 3 ore pleaca sau nu vine la serviciu . Astazi luni a venit la serviciu , s a invartit putin a adunat cateva hartii si cand am venit din oras in jurul orei 11,30 deja erau plecati
Am spus ii fac contract pe 2 - 3 ore cat se considera ca poate executa acea operatie / lucrare si pot daca ma tine buzunarul sa i ofer un salariu de 1500 - 2000 lei .
Va rog sa nu considerati o ironie aceasta intrebare : ati lucrat in productie vreodata ? eu ma lucrat si in productie si am lucrat si la birou unde se stabileau datele acelei lucrari care trebuiea sa fie executata , asta ca o paranteza .
In concluzie Domnule Adriantot , inca nu sunt lamurit cum trebuie procedat in cazul descris de subsemnatul , pentru ca eu nu cred ca si in alte asociatii (si aici asi dori sa aflu si parerea Doamnei elga cum se procedeaza si la dansa in asociatie ) personalul de serviciu cu contract de munca de 8 ore , paraseste locul de munca dupa 2 - 3 ore chiar daca a facut ce trebuia facut in ziua respectiva , intr o asociatie de proprietari sunt multe de facut dar numai sa ai bunavointa .
Am spus la inceput ca nu doresc sa comentez prea mult dar ... drept pentru care imi cer scuze .
O zi buna va doresc .
eugarizan a scris:
Va rog sa nu considerati o ironie aceasta intrebare : ati lucrat in productie vreodata ?

Nu o iau ca pe o ironie dar ma obligati sa raspund.
Da, viata m-a purtat in domenii diferite, printre care si activitatea in productie. Am lucrat, la interval de cativa ani in doua intreprinderi de renume international in anii 70. Va spun numai dumneavoastra ca nu ne aude nimeni. In Intreprinderea de autocamioane Steagu Rosu Brasov, lucrand in secti 550, la arbori cotiti, faceam in 8 ore mai multe piese decat era norma. Pentru a nu strica norma pe sectie am fost indrumat de seful de sectie sa las cartela de pontaj (se introducea intr-un aparat care composta ora iesirii din sectie) la un coleg din schimbul urmator care sa o introduca in aparat dupa 20-30-50 de minute, adica exact la timpul corespunzator numarului de piese pe care le procesasem. Asa aveam salariul chiar mai mare decat cel de incadrare.
O experienta asemanatoare am avut si pe platforma Pipera din Bucuresti intr-o alta fabrica.
Dar, va rog eu sa incheiem aceasta discutie. Faceti si dumneavoastra ceva in acea asociatie, munciti, preluati conducerea acesteia... si apoi discutam pe concret, pe real. Acum dumneavoastra cautati nod in papura celor ce muncesc in asociatia dumneavoastra si ati depasit mult cadrul acestei discutii cautand si eventualele lipsuri in experienta mea.
Scuze celorlalti cititori care sunt nevoiti sa afle raspunsuri de acest gen si pe subiecte total diferite fata de problematica asociatiilor de proprietari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este corect cum procedeaza cei din asociatie ? eugarizan eugarizan Buna ziua Asociatia are incadrat pe postul de facut curatenie 2 ( doua ) persoane : -Una se ocupa de curatenia pe scari ( 4 ) ... (vezi toată discuția)
C.i.m. intr o asociatie de proprietari eugarizan eugarizan Buna ziua Am o nelamurire si doresc pentru ca in sfarsit am studiat acele contracte de munca ale angajatiilor din asociatie , ca cineva sa faca ... (vezi toată discuția)
Despre salariul femeii de serviciu si al administratorului ndan57 ndan57 Buna ziua, as dori daca se poate o informatie despre salariul minimaplicat acum deoarece stiu ca in cazul unui CIM femeia de serviciu(sau un angajat) trebuie ... (vezi toată discuția)