avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... exceptie nulitate clauza contract sau aparare de fond?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

exceptie nulitate clauza contract sau aparare de fond?

Am formulat o actiune, bazata pe drepturi cuvenite dintr-un contract.
Parata sustine o alta interpretare a unor clauze din contract - in interpretarea ei nu mi s-ar cuveni drepturile respective.

Daca ar fi ca parata, insa, clauzele respective ar fi lovite de nulitate... de exemplu pe motiv de dol.
Trebuie ca eu sa invoc exceptie de nulitate a clauzelor, in interpretarea paratei?
Eu nu consider ca clauzele respective exista... cum sa invoc exceptie impotriva a ceva ce nu exista?
Care este mijlocul procesual prin care sa paralizez totusi apararea paratei?
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 14:25, 6 Septembrie 2016
Parata sustine ca anumite clauze (deliberat redactate confuz de ea) inseamna ca renunt la anumite drepturi.
Eu spun ca nu inseamna nicidecum ce zice parata.
Eu vreau sa paralizez apararea paratei, in caz ca instanta ii va da dreptate in privinta interpretarii clauzelor respective.
Dar eu nu pot invoca exceptia de nulitate (pe motiv de renuntare ilegala la drepturi)... pt ca eu nu recunosc sustinerea paratei!
Daca clauza nu exista cum sa invoce ceva ce nu exista?

Probabil ca se leaga de ceva.

Puteti sustine ca nu exista.
Dar...daca exista trebuie invocata exceptia.
Doar dvs. stiti.

Exceptia nulitatii absolute o puteti invoca si mai incolo in cursul procesului.
O puteti face la ultimul termen de judecata.

Depinde si cum va stabiliti strategia pentru judecata si ce va rezulta la proces din probe.
Pai se leaga de o clauza inscrisa in CIM.
Insa, in interepretarea paratei, acea clauza inseamna un act juridic, prin care eu renunt la un drept.
In interpretarea mea, acea clauza este pur informativa, fara sa modifice raporturi juridice intre parti.
Deci cuvintele exista pe hartie.
Insa parata sustine ca a operat o tranzactie, iar eu sustin ca nu a operat nicio tranzactie.
Cuvintele de pe hartie... nu pot fi nule :)
Doar actul juridic poate fi nul. Insa eu sustin ca nu exista nicio asemenea tranzactie.
Invocați nulitatea clauzei.
Adica sa ii zic instantei exact cum am explicat?
Ca invoc nulitatea clauzei, in sensul interpretarii paratei?
Chiar daca eu nu sunt de acord cu acea interpretare?

Alte discuții în legătură

Tardivitatea apararii aidu aidu Am calitatea de reclamant, invocand in proces neindeplinirea de catre parat a unei obligatii contractuale. Prin intampinare paratul se apara cum ca nu ar fi ... (vezi toată discuția)
Freeelis, nulitatea clauzelor cim trebuie sau nu invocata ca capat de cerere? aidu aidu Inainte de legea dialogului social, nu trebuia neaparat invocata nulitatea unor clauze contractuale ce stabileau drepturi sub nivelul minim. Insa dupa LDS ... (vezi toată discuția)
Nulitatea clauza privind functia inscrisa in c.i.m. eagle_free eagle_free As dori si eu un sfat legat de art. 57 alin. (4) din codul muncii care se refera la nulitatea unei clauze dintr-un C.I.M. V-as fi recunoscator pentru p.d.v. ... (vezi toată discuția)