avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... emitere chitante
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

emitere chitante

Brusc administratorul a renuntat la chitantele tipizate personalizate speciale pt. asoc. de proprietari si emite chitante redactate la PC si printate la imprimanta sub forma unor fluturasi.Motivul reducerea efortului completarii cu date a volumului mare de chitante separate pt.fiecare ap. Nu exista nici o decizie a CE sau hot. a AG in acest sens.Este incalcata vreo dispozitie a legii in acest fel?
Cel mai recent răspuns: terentetalharu , utilizator 21:47, 7 Septembrie 2016
Totusi am sa relev un aspect in timp ce chitantierele tipizate sant autocopiative, in 2 sau 3 exemplare si au campuri libere care sant completate de mana cu date (suma de ex.) Exemplarul emis din imprimanta redactat la calculato,rin cazul in speta are tiparite toate datele inclusiv suma .Pot surveni situatii cand casierul poate emite un alt exemlar cu date identice mai putin suma care poate fi modificata.oe care si-l anexeze la dosar. In final este necesara o decizie a com. ex. sau a A.G.P. inainta de a se a se trece de la tipizate la chitante pe calculator(de la infiintare pana in prezent asociatia a utilizat chitante tipizate) e necesar un aviz dela M. F.de eliberare a unor serii pt. chitante?
inserierea chitantelor o face asociatia, nu Ministerul Finantelor.
La bloc avem de-a face cu o asociere non-profit; de ce sa intervina Finantele in asa ceva?
Si, mai nou, nu e nevoie nici de stampila.
In fond sunt niste inscrisuri, insusite prin semnatura.
gambette a scris:
Pot surveni situatii cand casierul poate emite un alt exemlar cu date identice mai putin suma care poate fi modificata.oe care si-l anexeze la dosar.

Fiind editate pe calculator, aproape sigur aceste chitante intra intr-un program de contabilitate pe acelasi calculator si se inregistreaza automat in fisa individuala a platitorului.
Apoi "ingineria" de care spuneti dumneavoastra se putea face usor folosind chitantele autocopiative. Nu va mai explic acum procedeul ca nu e bine sa invete altii. Important este insa faptul ca acele chitante intocmite "de mana" nu se inregistrau automat in contabilitate ca in cazul celor emise pe calculator. Chitantele scrise de mana, se inregistreaza apoi tot manual in registrul de casa la sfarsitul zile si apoi poate in alta zi se inregistreaza in fisa individuala si/sau in registrele de fonduri. In aceasta munca se intampla si celor foarte cinstiti si corecti sa mai greseasca la transcriere, sa preia suma gresit din chitanta, sa sara peste o chitanta s.a.m.d. Aici intervine autoverificarea fiecarui casier sau administrator si apoi verificarea cel ptin odata pe luna facuta de cenzorul asociatiei. Cenzorul face un fel de "punctaj", adica verifica daca fiecare chitanta a fost inregistrata in registrul de casa si in celelalte fise si asa descopera unele greseli, erori ce duc la solduri gresite in casa. Cu ocazia descopririi acestea se rezolva imediat sau asa ar trebui sa se intample daca cenzorul isi face treaba.
Din ce spuneti se pare ca aceasta trecere de la un sistem la altul se poate face din mers la cheremul administratorului si al contabilului asociatiei si sistemul nou presupune aplicarea unui soft in contabilitate astfel ca "aceste chitante intra intr-un program de contabilitate pe acelasi calculator si se inregistreaza automat in fisa individuala a platitorului"Aspectul la care omiteti sa dati un raspuns este : conform legislatiei aceasta trecere de la un sistem la altul de chitantiere se poate adopta numai in urma unei hotarari a AGP sau a CE sau nu?La pct.8 art.22 din HG 1588 se spune"Pentru Incasarile in numerar, asociatia de
proprietari are obligatia sa emita chitante care vor cuprinde obligatoriu urmatoanele date: numarul de
ordine, in baza unei serii, care identifica chitanta in mod unic; data emiterii facturii; denumirea/numele,
adresa si codul de inregistrare fiscala ale asociatiei de proprietari pentru care se emite chitanta." Rezulta ca la nivelul Asociatiei de proprietari de hotareste aceasta schimbare .
gambette a scris:
Aspectul la care omiteti sa dati un raspuns este

Nu evit sa dau un raspuns dar este lipsit de semnificatie acest aspect, adica cine ia hotararea, decizia... Raspunsul clar: decizia o iau cei ce conduc si administreaza asociatia. Decizia s-a luat atunci cand s-a achizitionat, s-a implementat un soft care sa tina evidenta contabila. Pentru ce s-a achizitional acest soft? Pentru a tine evidenta contabila, pentri a se intocmi si edita listele de plata, a se calcula penalizarile, a se emite facturi si chitante s.a.m.d.
Pentru membrii asociatiei siguranta corectitudinii in evidentele asociatiei este mai mare daca se foloseste un asemenea program decat daca s-ar lucra fara calculator, pe hartie, cu creionul si radiera in mana asa cum lucrau multi in contabilitate acum 50 de ani.

Alte discuții în legătură

Chitantiere obligatorii pentru asociatiile de proprietari liliana_balan liliana_balan Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: Sunt administrator/ contabil/casier la o asociatie de proprietari. Chitantele emise trebuie sa cuprinda in mod ... (vezi toată discuția)
Problema chitantier asociatie locatari AnghelCostinel AnghelCostinel Am urmatoarea problema. In urma unor discutii purtate cu vecinii mei,unul dintre ei sa aratat nemulțumit de chitantele emise de catre administrator pe motiv ... (vezi toată discuția)
Chitante tiparite ?? popacatalin68 popacatalin68 La o asociatie de bloc se pot elibera numai chitante printate din soft pe calculator sau este nevoie si de complectarea tipizatelor ? (vezi toată discuția)