avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Stagiu asimilat
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Stagiu asimilat

nelamurire:
Daca nu s-a efectuat stagiul complet de cotizare corespunzator varstei (exclusiv stagiile asimilate), la pensionarea de varsta se adauga ca stagiu asimilat, adica facultatea?
Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: im82 , utilizator 10:57, 7 Septembrie 2016
La stagiul de cotizare se adauga si durata studiilor universitare cu conditia aceastea sa fi fost facute la cursuri de zi. Eu am absolvit o facultate tehnica cu durata de 5 ani. Mi s-a adaugat la stagiul de cotizare 4 ani si 9 luni. Pentru aceasta am depus o cerere la casa de pensii la care am anexat o adeverinta de la facultate din care rezulta ca studiile universitare le-am facut la cursurile de zi si perioada in care am fost student. Daca studiile le-ati facut la o universitate de medicina sau arhitectura nu este necesara depunerea adeverintei intrucat la aceste universitati sunt organizate numai invatamant la cursuri de zi.
ing. Ioan Ciobanu
Printre randuri sugerați ca stagiul de facultate se adauga la pensia de varsta indiferent daca s-a realizat stagiul complet de cotizare sau nu - exclusiv stagiile asimilate?
Ultima modificare: Miercuri, 7 Septembrie 2016
im82, utilizator
1. Perioada in care ati urmat cursurile unei facultati constituie stagiu de cotizare asimilat la pensie.

2. Legea nr.263/2010:
Art.49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
....
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
...

Perioada cat ati urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, nu este valorificata la stabilirea stagiilor de cotizare in vederea acordarii pensiei anticipate si pensiei anticipate partiale, dar este valorificata in cazul pensiei pensiei pentru limita de varsta.
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii pensie lacrima2 lacrima2 Am absolvit, in anul 1997, un colegiu universitar - anii de studii superioare de 3 ani pot fi inclusi in stagiul de cotizare pentru pensie? (vezi toată discuția)
Varsta pensie noidoi noidoi Buna ziua. Puteti sa imi spuneti daca anii de facultate sau de armata se adauga la varsta limita de pensie (adica 65+aceia de armata sau facultate) sau se ... (vezi toată discuția)
Stagiu ani facultate stanca123 stanca123 daca facultatea este de 5 ani iar eu m am angajat din anul 4, primii 3 ani de facultate se considera vechime in munca? (vezi toată discuția)