avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Promovarea Concurentei
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Promovarea Concurentei

Ce măsuri se pot lua împotriva salariaților care accesează site-urile de socializare și dau "like" paginilor sau subiectelor care promoveaza firmele concurente?
Puteti limita accesul la Internet de pe calculatoarele societatii pe timpul programului de munca.

Se poate stabili in reg.intern ca si abatere disciplinara "promovarea produselor firmelor concurente de catre salariatii dvs."

Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
(art.248 alin.1 C.mun.)

Art. 247
C.mun.
(1) Angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară.
(2) Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici.

Angajatii dvs cunosc ca le este interzis sa aiba orice activitate fie ea si virtuala prin care sa incurajeze /promoveze activitatea concurentei?
Care este sfera de interdictie?Se rezuma la programul de munca sau aria se extinde si pt timpul liber?
Cum monitorizati acest aspect daca accesarea se produce in afara companiei si a programului de lucru?

De aceea ar trebui sa aveti la nivelul unitatii dvs. implementat un Cod de conduita etica (manualul angajatului) care include standardele concrete de comportament care trebuie respectate in activitatea de zi cu zi de catre intregul personal,in unitate si in afara unitatii,in timpul programului de lucru/in afara acestui program,in care sa includeti si aspectul prezentat.

Codul de conduita etica trebuie in mod obligatoriu sa includa sistemul de penalizari pentru fiecare situatie de nerespectare, penalizari in concordanta cu prevederile din Codul Muncii.

Sfera de interdictie cred că ar trebui să se extindă si pt timpul liber, salariații având acces la proceduri de lucru, instrucțiuni, informatii privind serviciile și tarifele.
Nu mi se pare normal ca un salariat să promoveze (fie si în mediul electronic) o alta firma concurenta care asigură aceleași servicii sau produse identice, ținând cont că este vorba și de acceeași localitate.
Nu am monitorizat acest aspect, întâmplarea a făcut să accesez același site de socializare (nu dau nume, adresa, nu vreau sa intru în conflict cu regulile de pe avocatnet) și să observ.
Ultima modificare: Vineri, 9 Septembrie 2016
ContSters400311, utilizator
Corect pc dvs de vedere,dar daca sunteti factor de decizie in repectiva unitate trebuie sa tineti cont ca angajatii trebuie sa cunoasca aceste aspecte pt a le respecta,de aceea vorbeam despre necesitatea acelui Cod de conduita etica Altfel daca le aplicati doar sanctiuni.va pot actiona in instanta motivand tocmai lipsa unor reguli in acest sens
Ultima modificare: Vineri, 9 Septembrie 2016
ContSters400311, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conflict de munca marianams70 marianams70 buna seara, as dori sa intreb ce urmari poate avea un conflict intre doi colegi in incinta firmei dar dupa orele de program,mai exact dupa incheierea ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ramy7877 ramy7877 au voie sa-mi desfaca contractu de munca cand am savarsit o abatere grava si la ce fel de abatere (vezi toată discuția)
Chemat in fata comisiei de disciplina morarucostica morarucostica cer ajutor/ acum o sapt in timpul serviciului am avut de efectuat o lucrare la inaltime cu echipa pe o platforma unde se afla si o camera de supraveghere ... (vezi toată discuția)