avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cat costa apa la intretinere la bloc?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cat costa apa la intretinere la bloc?

Locuiesc intr-un bloc unde consumul de apa este mixt, adica unii locatari au apometre (mai putin de jumatate), altii (inclusiv eu) nu au, inca.

In primul rand cum se calculeaza? Care sunt regulile?

O logica simpla si de bun simt imi sugereaza ca ar fi ceva de genul urmator:
- din consumul total m3 contorizat pe bloc:
- se scade consum m3 contorizat pe apometre
- diferenta reprezinta consumul comun

* celor cu apometre li se calculeaza costul pe m3 consumati
* celorlalti li se distribuie consumul comun, in functie de nr. de apartamente, nr. de camere, nr. de locatari. Exact care sunt etapele de calcul aici, nu stiu.

Pe langa asta, care ar fi posibile surse de pierderi suplimentare de apa? (care ar putea intra la ceea ce se calculeaza la comun)

Imi vine greu a crede ca cei din bloc (cu acelasi nr. de camere si locatari ca mine), care au apometre dramuiesc apa cu picatura si care nu au o lasa sa curga tot timpul.
Pentru ca altfel chiar nu imi explic de ce la unele apartamente s-a taxat pe iunie
270 lei iar la altele 40-60 lei.

In plus, administratia afiseaza "cost apa pe m3" si "cost apa pe persoana". Dar nu afiseaza consum m3 pe bloc, consum m3 pe apometre, si nici factura de la furnizorul de apa.
Cand l-am intrebat despre asta (cum se calculeaza costul la apa si sa-mi arate factura pe bloc si totalul consumului cu apometre) a zbierat la mine sa pun apometre in loc sa-l barai pe el la cap.

Situatia familiei este de asa natura incat nu ne permitem (din mai multe motive, inclusiv financiare) sa instalam apometre si lucrarile aferente, cel putin nu in urmatoarea jumatate de an deocamdata...

Administratorul este (in mod evident) o persoana ostila, iar asociatia de proprietari (inclusiv presedintele) exista mai mult pe hartie...

Suspectez ca se fac magarii in socotelile de intretinere, ba chiar s-ar putea ca administratorul sa faca manevre impotriva mea (din antipatie sau razbunare, pentru ca am avut mai multe neintelegeri in trecut).
Cum nu am nici un sprijin de la asociatie si nici cunostintele si informatiile necesare pentru a face verificarile de rigoare, in acest moment am impresia ca sunt jumulit de niste bani in plus, dar nu pot nici confirma, nici infirma aceasta.

Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:19, 21 Septembrie 2016
Oricum "baremele" invocate de Amvirdan nu au nici o relevanta in stabilirea modului de repartizare al diferentei. .
andreiSRR a scris:

Frumos, nu?

Pai daca:

... am trimis prin posta o scrisoare cu valoare declara si confirmare de primire catre asociatie, pe adresa apartamentului administratorului (pentru ca nimeni nu vrea sa-mi spuna cum il cheama pe presedinte si unde locuieste).

Ce rezultat ai fi asteptat?
Scrisoarea nu o trimiti administratorului / presedintelui, ci asociatiei, pe adresa oficiala a asociatiatiei. Daca sediul social al asociatiei este chiar apartamentul administratorului /presedintelui - cum se mai intampla, destinatarul trebuie sa fie tot as. prop., nu administratorul - persoana fizica - priceput?
In fine daca ai fi procedat asa cum am scris mai sus si scrisoarea ar fi venit Retur pe cale oficiala, era o alta situatie - scrisoarea nedesfacuta poate fi adaugata ca documente justificative in instanta de exemplu.
Din cate spuneti, scrisoarea a fost primita (cineva a semnat de primire - vedeti cine, cred ca administratorul), dar v-au pus scrisoarea nedesfacuta in cutia de posta a dvs. Prostie mai mare nu am auzit! Banuiesc ca nu ati desfacut scrisoarea, asa ca puteti sa o folositi, cum am spus intr-o alta etapa de contestare. Oricum, aveti documentul ca „domnii” au primit sesizarea/contestarea dvs. si acum asteptati raspunsul - care nu o sa vina niciodata pentru ca in prostia lor nici nu au vrut sa se uite ce vreti dvs. Rezultatul este acelasi - as. prop. refuza sa va de-a un raspuns bun-rau, dar sa rsapunda.
Nu stiu in ce masura functionarii din primaria locala, cei responsabili de as. prop. pot sa va ajute. Incercati. La noi in Iasi acest serviciu functioneaza destul de bine.
Succes!
Ultima modificare: Marți, 20 Septembrie 2016
Adam Grecu, utilizator
Adresa asociatiei este adresa blocului, fara apartament, teoretic. Alta nu cunosc, evident nimeni nu a dat o informatie in plus.
In materie de alte comunicari, s-au postat la avizier comunicari si solicitari, cica semnate in numele asociatiei, si cereau raspunsul sa fie depus in cutia postala a apartamentului unde locuieste administratorul.
M-am folosit de ce informatii am avut la dispozitie.
In orice caz, aici este o situatie de rea vointa.

Multumesc frumos pentru informatii.
Bun, dar asociatia are un sediu cat de cat? Asociatia are un program?
Postasul, daca are o scrisoare recomnadata, nu o lasa pur si simplu intr-o cutie postala. Trebuie ca un reprezentant al as. prop. sa semneze de primire, pune acolo si ce calitate are (admin., presedinte, cenzor). La noi, postasul mai vrea pentru unele "recomandate" sa semnam intr-un borderou si sa punem si stampila asociatiei - cu toate ca postasul ne cunoaste foarte bine, intra in sediul asociatiei, ne inmaneaza scrisorile simple (facturi), iar lacele mai cu motz, procedam cum v-am spus...
Iata, chiar astazi a venit postasul si ne-a inmanat un aviz. Avem o recomandata pe care trebuie sa o ridicam de la oficiu - ieri nu am avut program si nu ne-a inmanat-o.
asa este la noi si asa ar trebui sa fie peste tot in romanica...
bine spus "ar trebuie sa fie" ...

Alte discuții în legătură

De ce platesc pierderile de apa, daca am apometre traianp traianp Buna ziua De cateva luni ma confrunt cu urmatoare situatie in cadrul asociatiei de proprietari unde locuiesc la apa rece sunt incarcat in fiecare luna cu 1, ... (vezi toată discuția)
Facturare apa contoare verificate si neverificate metrologic belfegor belfegor La o scara de bloc o parte din proprietari au contoare noi sau verificate metrologic iar alta parte nu.Cum facturez apa potabila si pierderile de apa? (vezi toată discuția)
Repartizarea consumurilor de apa anduzexe anduzexe Buna seara, De mai bine de un an in bocul in care locuiesc s-au montat contoare noi de apa cu citire radio. Lunar primesc de la ISTA o Nota de consum ... (vezi toată discuția)