avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cand este nejustificata intarzierea platii salariului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cand este nejustificata intarzierea platii salariului

Apelez la dvs. pt. a ma lamuri cum anume se interpreteaza fraza "intarziere nejustificata" din urmatorul articol:

Art.166 C.mun. :
(4) Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.

Angajatorul, institutie bugetara (in subordinea Ministerului), are perioade cand intarzie plata salariului cate 2-5 zile, pe motiv ba ca Ministerul avizeaza tarziu nu stiu ce acte sau ba ca sistemul informatic al ANAF s-a blocat.
Sunt aceste situatii justificate pt intarziere? Putem da in judecata pt acest motiv?

Multumesc
Sesizarea o puteti depune si dupa zilele de intarziere ,specificand exact data la care trebuia facuta plata si data la care efectiv s-a facut plata drepturilor salariale ,nu trebuie sa depuneti si acte doveditoare,pt ca inspectorii vor demara un control la unitate si vor cerceta pe baza de acte cele sesizate.
Este dreptul dvs de a sesiza,dar imi permit sa fac o observatie, bazata pe experienta personala, anii pe care i-am petrecut desfasurand activitate in sect de stat...de regula institutiile statului nu prea sunt controlate de inspectorii de la ITM decat in situatii speciale, accidente grave de munca de ex. ....
Si sa stiti ca sunt si situatii in care oricat de eficient ar lucra angajatii ,unele intarzieri chiar pot aparea,nu cu caracter de permanenta ,luna de luna ,dar ocazional da !
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Septembrie 2016
ContSters400311, utilizator
creis a scris:

....

Daca fac sesizare la ITM, aceasta se poate depune si dupa zilele de intarziere? sau trebuie facuta obligatoriu in interiorul perioadei de intarziere?

Sesizarea la ITM nu are niciun anumit termen de depunere ...sunt foarte multe situatii, nu vorbesc de SSM, in care institutiile statului au fost controlate de catre Inspectia Muncii si/sau ITM.
ITM-ulva va raspunde in termen de 30/45 de zile de la data inregistrarii sesizarii.

Prin urmare, sesizarea o puteti depune incepand cu ziua urmatoare celei in care trebuia sa va achite salariul.

Daca se achita salariul pana la solutionarea sesizarii /controlul efectuat de catre ITM , atunci calea de actiune este instanta de judecata.
freeelis a scris:

creis a scris:

....

...sunt foarte multe situatii, nu vorbesc de SSM, in care institutiile statului au fost controlate de catre Inspectia Muncii si/sau ITM.

Da, dar pt altfel de spete s-au initiat controale,de ex. respectarea programului de munca, ore suplimentare,conditii de munca, respectare norme SSM.
Ceea ce prezinta utilizatorul nostru insa, si fiind vorba despre o institutie a statutului ,nu cred ca este de competenta ITM , ce masuri poate lua ITM de ex daca intarzierea provine de la ordonatorul principal de credite,respectiv ministerul tutelar?
Bineinteles, este dreptul unui angajat sa depuna o sesizare atunci cand se considera ca un drept al sau i-a fost incalcat in ceea ce priveste raporturile de munca
Ultima modificare: Duminică, 18 Septembrie 2016
ContSters400311, utilizator

... ce masuri poate lua ITM de ex daca intarzierea provine de la ordonatorul principal de credite,respectiv ministerul tutelar?
....

Poate trasa ca masura , deexemplu : "ca pana la data de ...... sa se prezinte dovada platii salariului", daca nu intervin metode neortodoxe pentru a stopa actiunea I.M./ITM.
Ati punctat la tinta :) " daca nu intervin metode neortodoxe pentru a stopa actiunea I.M./ITM." Nu imi permit sa fac comentarii publice asupra aspectului !
Sa nu uitam ca si inspectorii ITM sunt functionari ai statului platiti din aceeasi "ograda "numita buget de stat,mai mult nu as dori sa comentez ..

Alte discuții în legătură

Cum se procedeaza ? ContSters127791 ContSters127791 Buna ziua Va rog mult sa ma ajutati cu o informatie si anume : am lucrat la VigoHotel pana pe data de 8.02.2010 cand mi-a fost inmanata decizia de ... (vezi toată discuția)
Al 13 lea salariu nedreptate nedreptate Rog respectuos sa ne comunicati cand se acorda al 13 salariu pentru unitatile penitenciare ? D-l Boc ne spune mereu ca nu s-a aprobat bugetul, dar salariul ... (vezi toată discuția)
Neplata retineri angajat albnegru albnegru Buna ziua. Sunt angajat de putina vreme (aproximativ 4 luni) in cadrul unei companii. De la inceputul acestui an, plata salariilor se face cu intarziere ... (vezi toată discuția)