Apelez la dvs. pt. a ma lamuri cum anume se interpreteaza fraza "intarziere nejustificata" din urmatorul articol:
Art.166 C.mun. :
(4) Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.
Angajatorul, institutie bugetara (in subordinea Ministerului), are perioade cand intarzie plata salariului cate 2-5 zile, pe motiv ba ca Ministerul avizeaza tarziu nu stiu ce acte sau ba ca sistemul informatic al ANAF s-a blocat.
Sunt aceste situatii justificate pt intarziere? Putem da in judecata pt acest motiv?
Din punctul meu de vedere ITM-ul ar fi de folos in aceasta situatie, pt simplul fapt ca ar scoate la iveala cauza problemei. Adica este din cauza intarzierii platilor Ministerului tutelar sau este o manipulare a angajatilor?, menita sa ascunda alte nereguli (ma gandesc de ex. la utilizarea temporara a fondului de salarii in alte scopuri, pe ideea las' ca n-or murii angajatii 3-4 zile, ce-o sa ne faca?)
Dar apropo, cum se porcedeaza cu angajatorii acestia care tin de un minister? Dupa aprobarea bugetului, banii sunt virati catre angajator in transe sau toti odata? Sau depinde de minister/angajator?
Actiunea iTM-ului va poate ajuta in instanta ... prin actul de control se va constata neplata salariului la data stabilita prin c.i.m., situatie in care la cererea de chemare in judecata puteti atasa si raspunsul dat de catre ITM la sesizarea dvs.
p.s.
Nici nu trebuie sa discutam despre ce metode neordotoxe ar fi vorba, intrucat este de notorietatea publica traficul de influenta in sectorul bugetar. ;)
Banii nu se transfera toti odata ,ci distinct,(exista si popular expresia "au intrat banii de salarii") prin contul de venituri bugetare sau în contul de disponibil după caz, deschise pe numele beneficiarului -entitatea bugetara respectiva la Trezoreria Statului
Puteti sa va informati daca unitatea procedeaza la o deturnare de fonduri fie si cu caracter temporar ,verificand la Trezorerie data cand au fost virati banii de la minister,nu e nevoie de un control ITM pt luminarea situatiei Nu aveti un lider de sindicat sau un reprezentant al salariatilor in unitate? Poate solicita informatia de la Trezoreria de care apartine unitatea
Avem sigur, dar de asta v-am intrebat sa stiu cum sa procedez. Nu stiam ca pot sa merg la trezorerie sa cer informatia asta despre cineva. Se depune o cerere anume banuiesc?
Al 13 lea salariu
nedreptate
Rog respectuos sa ne comunicati cand se acorda al 13 salariu pentru unitatile penitenciare ?
D-l Boc ne spune mereu ca nu s-a aprobat bugetul, dar salariul ... (vezi toată discuția)