Apelez la dvs. pt. a ma lamuri cum anume se interpreteaza fraza "intarziere nejustificata" din urmatorul articol:
Art.166 C.mun. :
(4) Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.
Angajatorul, institutie bugetara (in subordinea Ministerului), are perioade cand intarzie plata salariului cate 2-5 zile, pe motiv ba ca Ministerul avizeaza tarziu nu stiu ce acte sau ba ca sistemul informatic al ANAF s-a blocat.
Sunt aceste situatii justificate pt intarziere? Putem da in judecata pt acest motiv?
Nu este o informatie cu caracter confidential un ,lider de sindicat are autoritatea sa solicite oricand aceasta informatie Trezoreriei in numele salariatilor pe care-i reprzinta si carora li se spune "ca nu au venit banii".. Solicitarea se adreseaza in scris unitatii Trezoreriei statului la care unitatea dvs are conturile deschise
Justificat intarzierea luna de luna e putin probabil .
La o societate bugetara la care am lucrat ,tot asa se intarzia cu salariile cu zilele si la avans si la lichidare . Aceasta situatia a fost reglementata in CCM in felulul urmator : la o intarziere a platilor drepturilor salariale mai mult de 48h (2 zile lucratoare) , pusca jos fara nici un fel de comentarii din partea conducerii .
De la data intrarii in vigoare a CCM repectiv nu am mai inregistrat intarzieri decat daca data de plata pica duminica .
Este bine de retinut ca pt sectorul bugetar,plata salariilor este reglementata de prevederile cuprinse in Legea500/200,actualizata,astfel : ART. 53
Plata salariilor în sistemul bugetar
(1) Salariile în sistemul bugetar se plătesc o dată pe lună, în perioada 5–15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă.
(2) Eşalonarea plăţilor pe zile, pentru ordonatorii principali de credite şi instituţiile publice din subordine, se face prin ordin al ministrului finanţelor publice.
Fiecare minister are pt unitatile din subordine un scadentar aprobat de catre MF cu data platii salariilor ,se pot produce anumite disfunctionalitati justificate unele dintre ele,care conduc la intarzierea datei de plata a salariului
Ce pot face daca, eu trebuia sa primesc salariul pe data de 30 Noiembrie (zi libera legala), iar acest lucru nu s-a intamplat? Are vreo legatura faptul ca este zi libera legala? (si oricum explicatia asta ar fi inutila,pentru ca eu daca am rata la banca de platit pe data de 30 Noiembrie si nu o platesc, sunt penalizat) In contractul meu nu scrie nimic despre faptul ca din pricina zilelor libere, ziua salariului va fi devansata. Ce solutii as avea?
Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.
Al 13 lea salariu
nedreptate
Rog respectuos sa ne comunicati cand se acorda al 13 salariu pentru unitatile penitenciare ?
D-l Boc ne spune mereu ca nu s-a aprobat bugetul, dar salariul ... (vezi toată discuția)