avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Schimbare domiciliu impozit auto
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Schimbare domiciliu impozit auto

Am schimbat domiciliul in Iulie 2015 dar adresa de transfer am depus-o in August 2016.
Intrebarea mea este: care lege se aplica: Cod fiscal 2015 sau cod fiscal 2016.
Cei de la vechia primarie m-au taxat pana in 31.12.2016 in timp ce noua primarie ma taxeaza din 01.08.2015.
Cel mai recent răspuns: abc82 , utilizator 12:26, 6 Decembrie 2021
Dubla taxare nu e permisă, deci trebuie să duceţi la noua Primărie dovada plăţii până când aveţi plătit la vechia Primărie (ei nu aveau de unde să ştie ce aţi făcut, că nu comunică între ei).
Ultima modificare: Luni, 26 Septembrie 2016
Nicoleta Silvia Hulpus, Consilier juridic
Din pacate cei de la noua primarie au fost informati prin fisa de transfer asupra faptului ca noua impozitare se va face incepand cu 01.01.2017. am vazut cu ochii mei scris in acea fisa, doar ca au refuzat clar sa o aplice spunand ca nu le convine financiar sa incaseze vechia primarie banii. Acea fisa de transfer este un document intern si nu pot avea acces la ea.
Dvs aveați obligația de a depune în termen de 30 zile de la data scimbării domiciliului o declarație la direcția fiscală din cadrul primăriei pe raza căreia se afla vechiul domiciliu și în baza acestei declarații compartimentul de specialitate trebuia să transmită dosarul în termen de 15 zile compartimentului de specialitate de la noul domiciliu în vederea impunerii.
Chiar dacă dvs ați declarat în 2016 nu puteți fi decât sancționat cu amendă pentru declararea cu întârziere, dubla impunere nu este legală.

Potrivit codului fiscal în vigoare în 2015 :

[ link extern ]
art 264, alin 4
(4) Orice persoană care dobândeşte/înstrăinează un mijloc de transport sau îşi schimbă domiciliul/sediul/punctul de lucru are obligaţia de a depune o declaraţie fiscală cu privire la mijlocul de transport, la compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale pe a cărei rază teritorială îşi are domiciliul/sediul/punctul de lucru, în termen de 30 de zile inclusiv de la modificarea survenită.
din norme:
125. (1) În cazul schimbării domiciliului, a sediului sau a punctului de lucru, pe teritoriul României, contribuabilii proprietari de mijloace de transport supuse impozitului auobligaţia să declare, conform art. 264 alin. (4) din Codul fiscal, în termen de 30 de zile, la compartimentul de specialitate al autorităţilor administraţiei publice locale din raza administrativ-teritorială unde sunt înregistrate aceste mijloace de transport, data schimbării şi noua adresă.
(2) În baza declaraţiei fiscale prevăzute la alin. (1), compartimentul de specialitate al autorităţilor administraţiei publice locale transmite dosarul în vederea impunerii, în termen de 15 zile, compartimentului de specialitate al autorităţilor administraţiei publice locale de la noul domiciliu, sediu sau punct de lucru, după caz, specificând că, în baza confirmării primirii, va da la scădere impozitul cu începere de la data de întâi a lunii în care s-a schimbat domiciliul, sediul sau punctul de lucru, după caz, urmând ca impunerea să se stabilească cu începere de la aceeaşi dată la noua adresă.

Cod fiscal valabil 2015,art, 294 Sancţiuni
(1) Nerespectarea prevederilor prezentului titlu atrage răspunderea disciplinară, contravenţională sau penală, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare.
(2) Constituie contravenţii următoarele fapte:
a) depunerea peste termen a declaraţiilor de impunere prevăzute la art. 254 alin. (5) şi (6), art. 259 alin. (6) şi (7), art. 264 alin. (4), art. 267 alin. (14) lit. b), art. 277 alin. (2), art. 281 alin. (2) şi art. 290;
...
(3) Contravenţia prevăzută la alin. (2) lit. a) se sancţionează cu amendă de la 60 lei la 240 lei, iar cele de la alin. (2) lit. b) - d), cu amendă de la 240 lei la 600 lei (actualizat conform HG 956/2009).

Potrivit noului cod fiscal :

ART. 471 - Declararea și datorarea impozitului pe mijloacele de transport
(5) În cazul oricărei situații care conduce la modificarea impozitului pe mijloacele de transport, inclusiv schimbarea domiciliului, sediului sau punctului de lucru, contribuabilul are obligația depunerii declarației fiscale cu privire la mijlocul de transport la organul fiscal local pe a cărei rază teritorială își are domiciliul/sediul/punctul de lucru, în termen de 30 de zile, inclusiv, de la modificarea survenită, și datorează impozitul pe mijloacele de transport stabilit în noile condiții începând cu data de 1 ianuarie a anului următor.

din norme:
134. (1) În aplicarea prevederilor art. 471 alin. (5) din Codul fiscal, organul fiscal local în ale cărui evidențe era înregistrat mijlocul de transport transmite dosarul, cu confirmare de primire, în vederea impunerii, în termen de 15 zile, organului fiscal local de la noul domiciliu, sediu sau punct de lucru.

cod fiscal, art. 493 - Sancțiuni

(1) Nerespectarea prevederilor prezentului titlu atrage răspunderea disciplinară, contravențională sau penală, potrivit dispozițiilor legale în vigoare.

(2) Constituie contravenții următoarele fapte, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate, potrivit legii, infracțiuni:

a) depunerea peste termen a declarațiilor de impunere prevăzute la art. 461 alin. (2), (6), (7), alin. (10) lit. c), alin. (12) și (13), art. 466 alin. (2), (5), alin. (7) lit. c), alin. (9) și (10), art. 471 alin. (2), (4), (5) și alin. (6) lit. b) și c), art. 474 alin. (7) lit. c), alin. (11), art. 478 alin. (5) și art. 483 alin. (2);

(3) Contravenția prevăzută la alin. (2) lit. a) se sancționează cu amendă de la 70 lei la 279 lei, iar cele de la alin. (2) lit. b) cu amendă de la 279 lei la 696 lei.
Am si eu o problema similara, doar ca amplitudinea sumelor pretinse de taxe si impozite destinatie e mult mai mare. Am schimbat domiciliul in iulie 2012 pe o casa construita in Ilfov si am lasat masina pe vechea adresa in sectorul 5, unde am si platit impozitul auto pana in prezent. In oct 2016 am facut cerere de transfer rol fiscal auto de la DTIL sect 5 la primaria Corbeanca si m-am trezit zilele trecute cu instiintare ca m-au luat in evidenta din Iulie 2012 si ca as avea de platit cu tot cu penalitati in jur de 5400 RON. Am fost la DTIL sector 5 sa cer o adresa de transfer cu Oct 2016 (data cererii mele) care sa corecteze nota lor initiala de transfer cu iulie 2012. Din pacate, la DTIL sector 5 m-am lovit de in zid, singura lor propunere fiind sa fac o cerere de restituire a sumelor platite, iar cei de la primaria Corbeanca sustin ca ei nu pot face nimic si ca trebuie sa vin cu adresa de la DTIL sector 5 sa ma transfere cu oct 2016.
Am chitantele platilor 2012-2015 (+ cea pt 2016 prin www.ghiseul.ro), ce pot face sa rezolv problema? Inteleg ca sunt pasibil de amenda pentru nedeclararea schimbarii domiciliului, dar e stupid sa mi se pretinda penalizari.
Eu nu vorbesc de amenda asupra celor 30 zile. Eu vorbesc de cum e corecta impunerea. Amenda mi-a fost clara pt ca scrie clar în lege.
În plus amenda achitata in 48 ore e jumate din minim adică 35 lei. Deci e complet inutil sa vorbim de aceasta tema.
Ba chiar e incorect sa deviem de la subiect.
E ca și cum eu as intreba ce e calcul și cineva îmi răspunde "Calul aleargă! " total pe lângă...

Alte discuții în legătură

Mutare rol fiscal auto in alt judet SERBAm1 SERBAm1 Am cumparat in 2016 un auto nou. Prin vanzarea locuintei in 2017, si cumpararea alteia in alt judet trebuie sa-mi mut si rolul fiscal auto, ... (vezi toată discuția)
Schimbare acte masina dintr-un judet in altul doru6 doru6 Tatal meu si-a schimbat buletinul intr-un alt judet - Botosani si drept urmare si-a schimbat si permisul de conducere la noua adresa din buletin. Am inteles ca ... (vezi toată discuția)
Schimbare de domiciliu, situația impozitelor Catany93 Catany93 Daca imi schimb domiciliul din oras la tara si mai am de platit impozit la masina,ce se intimpla cu impozitul?se transfera la noua primarie de unde o sa am ... (vezi toată discuția)