avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Datorii intretinere, verificarea stingerii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Datorii intretinere, verificarea stingerii

Buna ziua,
Am avut ceva probleme si am ramas in urma cu plata intretinerii.In momentul de fata am de plata 12712,98 lei reprezentand 7682,04 cheltuieli de intretinere aferente perioadei august 2009-mai 2013 si 5030,94 lei penalizari de intarziere aferente aceleasi perioade.Am facut un imprumut la banca insa am obtinut doar 8200 lei.Toti cei 8200 vor merge la intretinere dar nu stiu ce vor acoperi.Daca platesc penalitatile in intregime restul ramas acopera doar o parte din cheltuielile de intretinere.Restanta ramasa va genera alte penalitati.Ce trebuie sa fac?Am primit aceasta luna somatie pt perioada mai sus mentionata.In anul 2015 am platit la asociatie adunat in fiecare luna,o suma aproape egala cu 4000 de lei.Totusi nu reusesc sa inteleg de unde s-a scazut acea suma.Sa inteleg ca cei 4000 de lei au fost scazuti pt cheltuielile anului 2014-2015?
Cheltuielile restante se platesc impreună cu penalizările .
Nu puteți plăti preferențial , acei 8.000 lei vor acoperi ordinea cronologică a restanțelor .
Buna ziua,
In conformitate cu prevederile art. Art. 2517 Cod Civil
Termenul general de 3 ani
Termenul prescripţiei este de 3 ani, dacă legea nu prevede un alt termen.
Avand in vedere asta nu inteleg cine si in ce temei va pretinde sume mai vechi de 3 ani.
Va sfatuiesc sa va adrtesati instantei pentru a se constata intervenita prescriptia pentru perioade mai vechi de 3 ani.
Av. Gabriel Klein Kiritescu a scris:



Termenul general de 3 ani
Termenul prescripţiei este de 3 ani, dacă legea nu prevede un alt termen.



In cazul asociatiilor de proprietari eventuala prescriptie a dreptului de executare sume cu titlu de restanta poate sa o dispuna numai instanta de judecata
@BeYourSelf
Legal este sa achitati o suma din care asociatia de proprietari sa stinga sumele cu vechimea cea mai mare concomitent cu penalitatile aferente
Daca achitati numai suma de baza sau numai penalitatile ramaneti in evidenta asociatiei cu sume cu titlu de restanta la care se vor tot aplica penalitati pana la achitarea integrala sau pana penalitatile ajung la valoarea sumei de baza

Daca fac cerere de eliberare a adeverintei cu situatia cheltuielilor privind intretirea pot vedea acolo exact pt ce perioada s-au oprit cei 4000 lei?Apar si platile facute de mine?
Chiar ar fi bine daca ati solicita aceasta situatie a platilor din trecut si, de asemenea, a modului de stingere a restantelor.

In mod normal, daca ne imaginam, de exemplu, un tabel cu doua coloane, cu vechime a restantelor din 2009, pe coloana cotelor se va scrie suma 150 lei (in luna august), iar in coloana penalizarilor aferente tot 150 lei.
Penalizarile mai vechi de 500 zile scurse de la scadenta lunii respective pana in ziua calculului penalizarilor si daca s-a aplicat coeficientul de 0.2%/zi, sunt egale cu cota aferenta si nu o pot depasi. Daca restanta este mai noua de 500 zile, in cazul aceluiasi procent, penalizarea va fi mai mica.
Daca coeficientul aplicat este 0.1%, atunci numarul de zile devine 1000 in loc de 500.

Deci, reluand exemplul de mai sus, in septembrie aveti o cota de 200 lei, penalizarile vor fi 200 lei s.a.m.d.
Daca veniti sa achitati 1000 lei, administratorul trebuie sa va scada din august 150 lei de la cote si 150 lei de la penalizari.
Raman 700 lei. Mai departe scade 200 lei de la cote (septembrie) si 200 lei penalizari. Deci vor mai ramane disponibili 300 lei pe care ii va imparti la 2 intre cotele si penalizarile lunii octombrie pentru achitarea lor partiala.

Asa ar trebui sa procedeze.
Daca v-a incasat numai de la penalizari si o suma mai mica sau deloc de la cote, atunci a procedat gresit.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Septembrie 2016
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Încãlcarea unui ordin judecãtoresc CiprianBirtea CiprianBirtea Am fost dat în judecată de Asociaţia de Proprietari, a câştigat asociaţia, iar în hotărârea judecătorească scrie că trebuie să achit 22.119 RON, ... (vezi toată discuția)
Plata penalitati intretinere sarabanda sarabanda 1. in 2010 am aflat ca avem penalitati din calculate din 2002 - asta cand ne-am dus sa cerem adeverinta in vederea vanzarii si sa platim sumele datorate la ... (vezi toată discuția)
Penalizari neachitate myhy myhy Buna ziua, As dori sa va expun problema mea: Am un restantier in bloc care achita intretinerea cu intarziere, acumuland si penalitati. Daca nu achita si ... (vezi toată discuția)