avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Datorii intretinere, verificarea stingerii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Datorii intretinere, verificarea stingerii

Buna ziua,
Am avut ceva probleme si am ramas in urma cu plata intretinerii.In momentul de fata am de plata 12712,98 lei reprezentand 7682,04 cheltuieli de intretinere aferente perioadei august 2009-mai 2013 si 5030,94 lei penalizari de intarziere aferente aceleasi perioade.Am facut un imprumut la banca insa am obtinut doar 8200 lei.Toti cei 8200 vor merge la intretinere dar nu stiu ce vor acoperi.Daca platesc penalitatile in intregime restul ramas acopera doar o parte din cheltuielile de intretinere.Restanta ramasa va genera alte penalitati.Ce trebuie sa fac?Am primit aceasta luna somatie pt perioada mai sus mentionata.In anul 2015 am platit la asociatie adunat in fiecare luna,o suma aproape egala cu 4000 de lei.Totusi nu reusesc sa inteleg de unde s-a scazut acea suma.Sa inteleg ca cei 4000 de lei au fost scazuti pt cheltuielile anului 2014-2015?
inainte de a face orice demers de a achita va sfatuiesc sa solicitati fisele de evidenta a cheltuirlilor de intretinere pentru ap. dvs.
Am inteles.Dar daca eu achit toata suma (debit+restante)care este trecuta pe somatie ce se intampla cu penalitatile din ianuarie2005-iulie2009(care apar in adeverinta data de la asociatie)?Nu apar in somatie.Imi poate trimite alta somatie pt acea data?Multumesc inca odata pentru toate raspunsurile primite de la dumneavoastra.
Ultima modificare: Vineri, 30 Septembrie 2016
BeYourSelf, utilizator
dar eu nu vad pe nimeni aici sa spuna clar ca nu este normal ca datoriile la intretinere sa fie la jumatate fata de penalitati. Penalitatile nu au voie sa depaseasca suma initiala.
Pai care a fost "suma initiala" de care spuneti si cat este penalizarea pentru aceasta suma initiala?
E o intelegere gresita.
Nu exisita prevederea in lege cu suma initiala sau finala.
Legea prevede ca fiecare restanta (adica restanta pe fiecare luna in parte) se penalizeaza cu maxim 0,2%/zi, iar aceasta penalizare nu poate depasi valoarea restantei, adica restantei din luna aceea.
In practica se intampla uneori ca, la insistenta restantierului, administratorul sa stiga din suma platita de restantier, doar restanta la intretinere, nu si penalizarea aferenta acestei restante. Asa se poate ca restantele la intretinere sa scada treptat iar penalizarile nestinse sa ajunga mai mari decat restantele la un anumit moment.
Asa ca pot fi penalizari mai mari decat restantele dar nu mai mari decat suma fiecarei restante lunara ce a fost in perioada discutata.
anissia a scris:

dar eu nu vad pe nimeni aici sa spuna clar ca nu este normal ca datoriile la intretinere sa fie la jumatate fata de penalitati. Penalitatile nu au voie sa depaseasca suma initiala.

Depinde cum au fost repartizate sumele achitate de doamna. Daca ele au mers numai in stingerea cotelor de intretinere, este clar ca, acestea s-au diminuat iar valoarea penalitatilor a ramas constanta. Daca ai 2500 restanta si 1500 penalizari, iar tie ti se sting doar sume din restanta, penalitatile raman acolo agatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Încãlcarea unui ordin judecãtoresc CiprianBirtea CiprianBirtea Am fost dat în judecată de Asociaţia de Proprietari, a câştigat asociaţia, iar în hotărârea judecătorească scrie că trebuie să achit 22.119 RON, ... (vezi toată discuția)
Penalizari neachitate myhy myhy Buna ziua, As dori sa va expun problema mea: Am un restantier in bloc care achita intretinerea cu intarziere, acumuland si penalitati. Daca nu achita si ... (vezi toată discuția)
Plata penalitati intretinere sarabanda sarabanda 1. in 2010 am aflat ca avem penalitati din calculate din 2002 - asta cand ne-am dus sa cerem adeverinta in vederea vanzarii si sa platim sumele datorate la ... (vezi toată discuția)