As dori sa stiu daca este vreo reglementare in cazul inchirierii de apartamente in regim hotelier, prin airbnb. In afara de raspunderea fiscala pe care o are propietarul, exista un cadru legal? este nevoie de aprobare din partea asociatiei de locatari/administratorul blocului etc?
Multumesc frumos
M.Serol
Exista, in Codul Fiscal, este asimilata activitatilor independente, si intr-adevar nu trebuie sa te autorizezi la Registrul Comertului, nu este activitate economica, se da doar o declaratie la ANAF pe CNP, la inceperea activitatii de inchiriere; pentru inchirierea a mai putin de 5 camere poti opta intre norma de venit anuala sau sistemul real, iar peste 5 camere sistemul real este obligatoriu
Nu iti trebuie neaparat contabil, se inregistreaza toate veniturile si cheltuielile in Registrul-Jurnal si se depune Declaratia 200 (cred) la termenul prevazut in Codul Fiscal. Cu privire la cheltuieli, aceeasi intrebare o am si eu, pentru ca sunt decontabile numai anumite cheltuieli, in anumite limite. De pilda, daca locuinta are mai multe camere, dar nu inchiriez decat o parte din ele, cum impart cheltuielile proportional cu acestea? Plus ca acele camere nu au un grad de ocupare de 100%, deci e greu de calculat cheltuiala efectiva pe aceste camere. Trebuie intrebat la ANAF.
Mie la ANAF mi-au sugerat ca e mai ok prin sistem real, decat norma de venit.
Mi-au spus ca se deconteaza cheltuieli de genul : lenjerii, utilitati, renovare ... :)
Si daca aleg sistemul real mai trebuie sa completez inca un formular prin care platesc TVA dupa comisionul care mi-l iau site-urile ( booking,airbnb), gen cativa lei.
Pai, cheltuieli cu utilitati, da, dar in ce limita? Ca daca eu am 10 camer,si inchiriez numai una,si aceea doar cateva zile, sa zicem, nu o sa pot sa decontez toata factura de utilitati, nu? Ca asa nu ar mai ramane nimic de platit, ceea ce nu cred ca se poate