avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 357 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... repartizare caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

repartizare caldura

Se apropie iarna si din nou aceasi intrebare cum este corect ptr repartizarea calduri
repartizare pe suprafata radianta sau repartizare pe suprafata utila ?
am tot citit pe acest forum si balanta inclina spre repartizare suprafata utila
intrebarea mea este ,ce reglemetari actuale conditioneaza aceste repartizari ? sau ramane la alegerea fiecarui asociatie modul de repartizare ?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 06:56, 9 Octombrie 2016
am incercat sa caut in legislatie si am gasit ca prin Ordinul 483 / 29.09.2008 se abroga Anexa 2 la Ordin 233/2004 ,
cunoasteti alta reglementare care abroga si Anexa 1 Art 13 si 17
am recitit Ordinul 483/ 29.09.2008 si am vazut ca si Anexa 1 este abrogata ,in acest ordin este o reglementare in ce priveste repartizarea calduri ptr apartamentele necontorizata dar este si conditia ca in acel condominiu sa nu existe debransari , intrebarea este in cladirile in care nu sunt constituite asociatii de propietari , repartizarea calduri ramane la atitudinea fiecarui condominiu ?.
Stimate domn,
Hai sa vorbim discutii (ipotetice). Noi vorbim pe forum de blocuri intregi incluse in as. prop. / as. loc. si nu case ...

Furnizorul scoate marfa pe taraba si cine vrea cumpara, da?
Se vinde in conditiile impuse de catre furnizor, desigur respectand legislatia in vigoare.

Dumnealui reprezentantul unei case nationalizate - ma rog a unei case particulare in care stau mai mult de 3 familii, deja pot sa se asocieze in as. prop. - insa sa zicem ca oamenii nu vor sa se complice (vor avea doar de pierdut), adica nu se asociaza - deci omul sta de vorba cu vecinii sai si ajung la concluzia ca vor sa cumpere energie termica de la RADET pen'ca sobele li s-au stricat sau nu mai au lemne, energia electrica de forta le-a stricat instalatia, basca faptul ca este si foatre scumpa; merge omu' la RADET si face o cerere in sensul discutiei. Vanzatorul/furnizorul poate sa-i aprobe/refuze cererea.
Sa zicem ca furnizorul este de acord sa le furnizeze ET si le comunica proprietarilor conditiile.

Functie de ce instalatii de incalzire au, reprezentantul furnizorului face o inventariere a SET-ului intregii instalatii de incalzire de la bransamentul de furnizare, pana la vasul de expansie aflat la ce-a mai mare cota din imobil (SET calorifere, SET tevi comune).
Cei care vin sa faca aceste inventare, nu-s prostii satului, ci de obicei ingineri, specialisti in energie termica si au sa constate ca unele inadvertente intre SET-ul elementelor de incalzire si suprafetele utile ale locuintelor si impreuna cu proprietarii stabilesc un mod de decontare a consumului cat mai echitabil...
Ce vreau sa zic? Daca sunt conditii, furnizorul poate sa monteze aparate de masura pentru fiecare locuinta; daca proprietarii vor sa-si monteze repartitoare de costuri, acestia vor lua legatura cu o firma abilitata in acest mod de repartizare a costurilor, etc., etc.

Metode de repartizare a costurilor se gasesc. In cazul imobilelor neasociate, furnizorul "discuta" doar cu un reprezentant ales de proprietari, care, probabil ca va semna si contractul de furnizare. Este drept ca omu' se cam leaga la cap desi nu-l doare nimic, dar acesta este doar un mic neajuns al faptului ca imobilul nu este asociat in as. prop.
multumesc ptr raspuns , sa fiu mai clar ,este vorba de o casa nationalizata compusa din mai multe apartamente , organizarea in asociatie de propietari deocamdata nu se poate , caldura in acest imobil este din sistemul centralizat inca din inainte de ani 90 , repartizare cheltuielilor o face o firma de contabilitate , repartizarea cheltuiellilor ptr energie termica se face cu proportional cu suprafata echivaleta termic , dar datele privind aceasta determinare sunt din ani 80 ( daca nu si mai vechi ) ,sau schimbat calorifere ,sau schimbat tevi , Toti locatari sunt de acord sa furnizeze firmei ce repartizeaza cheltuielile datele actualizate . intrebarea este conform legi ,ce trebuie sa se determine , ( care este legea ?) Cota -parte -indiviza ? SET? Suprafata radianta ? suprafata echivalenta termic este sinonim cu suprafata radianta ? daca nu care este diferenta ?
Cineva sa mearga la RADET si sa solicite efectuarea unei lucrari de inventariere a intregii instalatii. Aceasta operatiune poate genera costuri, dar nu exagerate. Retineti ca instalatia cuprinde:
- SET calorifere,
- SET tevi si daca sunt izolate, sa se specifice materialul si grosimea izolatiei;
- SET tevi subsol (daca este cazul) - la fel, daca sunt izolate, sa se specifice materialul si grosimea izolatiei;

Lucrarea se termina prin emiterea unui proces-verbal care va fi pastrat de reprezentantul proprietarilor.
Nu cred oportun ca proprietarii sa se adreseze unei firme de calculare si repartizare a costurilor prin repartitoare de costuri, deoarece problemele de care se plang acum au sa se amplifice. Fiecare va vrea sa inchida robinetii termostatati - adica sa nu consume caldura (economii) si la un moment dat, in mica instalatie se vor produce dezechilibre hidraulice. Acest lucru va face ca in instalatie sa intre multa energie termica (deci costuri) si fiecare va tipa ca uite, eu am stat cu robinetii inchisi, dar mi-ati repartizat o suma foarte mare.
Repartizarea pe SET in acest caz poate fi una dintre solutii - daca oamenii se inteleg, altfel nemultumirile au sa curga garla...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca stau etajul 4, iar caldura e in sistem pausal am ceva reduceri? liv1u liv1u Am o problema si administratorul nu ma poate lamurii, v-as fi recunoscator daca m-ati putea lamurii in urmatoarea problema: - am renuntat la repartitoare si ... (vezi toată discuția)
Determinare set si calculare set pentru apartamente fara repartitoare cristinasta cristinasta BUNA SEARA AM SI EU O PROBLEMA: AM INTELES CA DETERMINAREA SET PENTRU APARTAMENTELE FARA REPARTITOARE ESTE OBLIGATORIE CONFORM UNUI ORDIN NUSTIUCARE. OK. IN ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu conductele de distributie si conducte de incalzire la inventarierea caloriferelor? Marica_sz Marica_sz Buna ziua, Am studiat subiectele despre inventarierea caloriferelor din bloc, dar din pacate nu a reiesit cum ramane cu conductele. La noi au inventariat ... (vezi toată discuția)