avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli cota indiviza/ cheltuieli pe beneficiar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli cota indiviza/ cheltuieli pe beneficiar

Fata mea imi achita de citeva luni sumele din lista de intretinere prin virament bancar. Viramentul pleaca de la Raiffeisen unde are ea contul spre CEC bank unde este contul asociatiei. Pentru virament fetei i se opreste comision de Raiffeisen. Asociatia imi trece la lista de intretinere, la capitolul cheltuieli pe beneficiar, un comision bancar CEC, adica cel al bancii asociatiei. Va rog sa ma lamuriti daca aceste comisioane bancare apartinind bancii asociatiei sunt incadrate corect la cheltuieli pe benefeciar si imi revin in integralitate spre plata sau ar trebui incadrate altfel si ar trebui ca intreaga asociatiei sa achite cheltuielile produse de operaratiunile contului asociatiei? Va rog, m-ati ajuta foarte mult daca mi-ati indica si articolul de lege care sprijina raspunsul dvs. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: gabriela1978 , utilizator 00:14, 6 Septembrie 2020
Adam Grecu a scris:
..ori daca eu am 500 de proprietari dintre care 30 isi achita asociatia prin banca, asta inseamna incarcarea cu 150-200 lei a cheltuielilor

Acum m-am uitat pe extrasul de cont de luna trecuta. Pentru cei ce au facut plata intretinerii prin banca, s-au calculat comisioane de zero, 1,50 lei pana la maxim 3 lei pentru fiecare incasare de la proprietari, in functie de instrumentul de plata, de banca de unde s-au virat banii, de suma. Astfel ca am avut comisioane pentru 30 de proprietari doar de 32,50 lei intr-o luna intreaga si inca 30 lei comision aplicat lunar de banca indiferent ca se face vreo operatiune prin banca sau nu. Asadar 32,50 lei. In aceeasi luna pentru incasarile prin casierie la diferenta de 470 de proprietari (500-30), casierul elibereaza 470 chitante, adica vreo 10 chitantiere ce costa vreo 50-60 de lei, plus un registru de casa de vreo 10 lei, plus salariul casierului. Oare nu sunt mai costisitoare incasarile prin casa decat prin banca!?
Mie mi se pare ca cei ce fac plati prin banca acuc economie asociatiei, economie de bani, de timp, de munca... Casierul cu cat incaseaza mai mult, are sold mare, uneori nu in siguranta asa cum sunt in banca, apoi trebuie sa intocmeasca acte pe acesti bani si sa-i depuna de zilnic sau de 2-3 ori pe saptamana la banca de umde se fac apoi majoritatea platilor catre furnizori.
Poate la asociatiile foarte mici, cu 10-20 apartamente unde administartorul are o ora pe saptamana de incasari si mai munceste si gratuit, o fi mai convenabila casieria decat banca. Dar la asociatiile mari, cu sute de apartamente unde este zilnic program de incasari, unde se incaseaza 5.000-10.000 lei zilnic, va garantez ca e mai convenabila banca.

Dar, aveti dreptate. In fiecare asociatie comitetul executiv poate adopta reguli, regulamente ce pot fi validate si de adunarea generala si care sa aiba in vedere alte criterii, alte moduri de repartizare a cheltuielilor cu comisioanele.
Eu nu am nimic impotriva ca fiecare proprietar ce face plata prin banca sa suporte si eventualul comision ce va apare pe lista de plata din luna viitoare: unii cu zero lei (cei ce vireaza prin foi de varsamant ori OP din aceeasi banca), altii cu cate 1,50 lei, altii cu cate 3 lei... Dar cu conditia ca si cei ce fac plata prin casierie sa suporte cheltuielile cu casieria; numai ei, nu si ceilalti ce fac plata prin banca pentru ca numai ei genereaza cheltuieli cu casieria tot asa cum ceilalti genereaza cheltuieli cu comisionul prin banca.
Apoi mai e si comisionul general ce-l plateste asociatia luna de luna la banca, indiferent ca face sau nu vreo operatiune. Acesta cred ca sunteti de acord ca trebuie sa fie suportat de toti proprieatrii pe cota parte indiviza.
Ca sa fie "farmacie" in aceste cheltuieli ar trebuie intocmite cel putin trei situatii: comisioane bancare generale, comisioane bancare punctuale (pe proprietarul ce plateste prin banca) si cheltuieli de casierie (repartizate numai celor ce platesc prin casierie).
Cine vrea, sa incerce, sa vada ce munca este, ce explicatii trebuie sa dea... si mai ales sa compare rezultatul unei asemenea repartizari cu rezultatul repartizarii tuturor celor 3 categorii, la gramada pe cota parte indiviza. Pot fi diferente de 0,20-0,50 lei de la un apartament la altul. Merita efortul!?
Exista comisioane bancare aplicatie platitorului, pe care le plateste acesta, evident, si exista comisioane bancare aplicate asociatiei pentru sumele incassate. Acestea sunt cheltuieli operatioanele ale asociatiei si se repartizeaza pe CPI si nu altfel.

A plasa in sarcina platitorului un astfel de comision este la fel de absurd ca si cum la plata intretinerii cash, ati mai incasa de la cel care plateste o suma de bani pentru fila de chitantier consumata.

Sunt probleme interna ce tin de administrea asociatiei: banca aleasa, tipul de cont si facilitatile lui, comisioanele si cheltuielile cu acesta.
Sunt de acord cu ultimile doua poastari, dar am si niste rezeve pe care, chiar nu as vrea sa le dezvot acum - poate cu alta ocazie.
La asociatia noastra nu sunt numeroase depunerile prin banca. Poate, acum nu stiu sa va spun, dar am sa ma interesez - cum se procedeaza in cazul altor banci comerciale spre deosebire de noi care avem cont doar la CEC, unde comisionl depunatorului este de 5 lei/depunere, iar asociatiei i se percepe 3 lei/incasare.
Exemplul meu de 150-200 se pare ca a fost exagerat, recunosc, dar pot sa va spun ca efectiv nu m-ar deranja prea tare, atata timp cat in asociatie evem proprietari "fericiti".
Ati prins ideea cu regulile si regulamentele in as. prop. Se propun si se discuta tot felul de probleme, asa ca nu ar fi nicio problema sa vedem ce facem in proxima AG, unde chiar eu am sa propun sa dicutam aceste chestiuni.
..................
In conditiile in care acum 1 chitantier personalizat/50 file duble costa asociatia 6-7 lei, iar 95% dintre proprietari prefera sa achite prin asociatie, noi chiar asa procedam - serviciul de incasare prin casierie.
Intr-un viitor nu prea indepartat, avand in vedere achizitionarea unui program specializat pentru as. prop. care poate sa editeze si chitante personalizate, vom trece si noi casieria pe aceasta forma de lucru.
Mentionez ca se va folosi o imprimanta termica (cost 200-250 lei), pe rola de hartie de 57 mm - atunci am terminat cu scrisul de mana a chitantei, sumele sunt luate direct din program, registrul de casa se intocmeste automat, trebuind doar sa-l listam la terminarea programului.
Costul unei chitante se va reduce drastic (vom vedea cat).

In fine, fiecare as. prop. hotaraste prin RI cum trebuie sa se procedeze, in conditiile aratate - la noi populatia este destul de imbatranita si pur si simplu prefera serviciul de plati prin casierie.
Dv.vorbiti de faptul ca doriti sa vedeti proprietari ''fericiti'' ceea ce e mai rar in ziua de azi. Si eu ma confrunt cu aceeasi problema a comisionului luat de CEC BANK si imposibilitatea de a plati la casierie pt ca s-a impus un program fara acordul proprietarilor in zilele de Miercuri si Joi intre orele 11-13!!! Asa program eu nu am mai auzit! Poate imi dati dv.o idee unde sa fac reclamatie caci am vorbit cu administratora si presedinta si nu au de gand sa-l schimbe ceea ce este o bataie de joc la adresa locatarilor care le platesc salariile.

Adam Grecu a scris:

Sunt de acord cu ultimile doua poastari, dar am si niste rezeve pe care, chiar nu as vrea sa le dezvot acum - poate cu alta ocazie.
La asociatia noastra nu sunt numeroase depunerile prin banca. Poate, acum nu stiu sa va spun, dar am sa ma interesez - cum se procedeaza in cazul altor banci comerciale spre deosebire de noi care avem cont doar la CEC, unde comisionl depunatorului este de 5 lei/depunere, iar asociatiei i se percepe 3 lei/incasare.
Exemplul meu de 150-200 se pare ca a fost exagerat, recunosc, dar pot sa va spun ca efectiv nu m-ar deranja prea tare, atata timp cat in asociatie evem proprietari "fericiti".
Ati prins ideea cu regulile si regulamentele in as. prop. Se propun si se discuta tot felul de probleme, asa ca nu ar fi nicio problema sa vedem ce facem in proxima AG, unde chiar eu am sa propun sa dicutam aceste chestiuni.
..................
In conditiile in care acum 1 chitantier personalizat/50 file duble costa asociatia 6-7 lei, iar 95% dintre proprietari prefera sa achite prin asociatie, noi chiar asa procedam - serviciul de incasare prin casierie.
Intr-un viitor nu prea indepartat, avand in vedere achizitionarea unui program specializat pentru as. prop. care poate sa editeze si chitante personalizate, vom trece si noi casieria pe aceasta forma de lucru.
Mentionez ca se va folosi o imprimanta termica (cost 200-250 lei), pe rola de hartie de 57 mm - atunci am terminat cu scrisul de mana a chitantei, sumele sunt luate direct din program, registrul de casa se intocmeste automat, trebuind doar sa-l listam la terminarea programului.
Costul unei chitante se va reduce drastic (vom vedea cat).

In fine, fiecare as. prop. hotaraste prin RI cum trebuie sa se procedeze, in conditiile aratate - la noi populatia este destul de imbatranita si pur si simplu prefera serviciul de plati prin casierie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comisioane banca incasari si plati (asociatie proprietari) Almaris Almaris Am o nelamurire legata de comisioanele percepute de banca la care asociatia are deschis cont. Mai exact modul de repartizare a acestora pe lista de plata. ... (vezi toată discuția)
Cine suporta comisioanele pt.incasarea intretinerii prin banca? carmenbn carmenbn O parte dintre proprietarii din asociatie platesc intretinerea prin banca.Cui se repartizeaza comisioanele bancare care se retin pt.aceste incasari,tuturor ... (vezi toată discuția)
Achitarea intretinerii prin virament bancar presupune din partea proprietarului si suportarea comisionului bancar pentru operatiuni efectuate de asociatie? gabikov gabikov Citiva dintre membrii asociatiei noastre de proprietari achita cheltuielile lunare legate de intretinere prin virament bancar, respectiv prin transferul sumei ... (vezi toată discuția)