CCM la nivel de unitate prevede la art 14 alin1 :
" dupa verificarea aptitudilior salariatului, incheierea CIM se va face cu o perioada de proba care va fi:
-.....................
- 90 de zile pentru functiile de conducere" - nu contine sintagma " poate"
La art 14 alin 4:
" in perioada de proba partile pot denunta unilateral CIM din motive bine intemeiate"
Raportandu-ma la art 31 alin 4' din Codul Muncii, am intocmit notificarea stipulata ca fiind suficienta pentru incetarea CIM: "Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta numai printr-o notificare scrisă, la iniţiativa oricăreia dintre părţi." Nu cred ca salariata a semnat informarea ptr aducerea la cunostinta a clauzelor contractuale, implicit a perioadei de proba.
In alta ordine de idei, societatea nu are jurist, deciziile sunt luate exclusiv de conducere. Risc imputarea drepturilor salariale, deoarece intr-un mail primit de la conducere, dupa inregistrarea CIM la ITM, mi se cerea imperativ sa nu ii depun CIM-ul. ( sub motiv ca nu a prestat munca si ca o da afara). E extraprdinar de complicata situatia. Nici ITM-ul nu a stiut ce sa ma sfatuiasca.
revin cu o mentionare: pe langa acea notificare ceruta de art 31 alin 4', am intocmit si decizie de incetare, ptr a putea fi inregistrata la ITM. am transmis salariatei si notificarea si decizia de incetare, pe care le contesta in instanta, cum ca CIM nu are trecuta perioada de proba, cerand repunerea sa in drepturi.
multumesc tuturor
1. Pentru a scapa de necazuri procedati la desfiintarea postului, concediati persoana cu art.65 din Codul muncii (concediere individuala).
2. Dupa aceea, in maxim o luna de zile, reinfiintati postul (eventual sub alta denumire) si angajati pe altcineva.
3. Asa scapati si de judecata cu salariata.
4. Fiti atenti, pe viitor, si cum intocmiti CIM si alte acte si pe cine angajati!
5. Nu numai angajatorii s-au "specializat" in a gasi portite pentru a-i pacali pe salariati! Iata ca si salariatii s-au "adaptat" situatiei!
6. Faptul ca nu aveti jurist in unitate s-ar putea sa va mai aduca astfel de necazuri.
Multumesc din inima dle Tudor! Insa mai pot face asta atat de tarziu?Ar fi cea mai recomandata solutie. La momentul angajarii acestei dne in postul de Director Economic, mai era cineva angajat oe acelasi post, urmand sa il elibereze. Ceea ce nu s-a intamplat, dna Director a ramas in functia dansei, iar noua salariata ( problema in speta) a fost in trecere. Intrebare: pot desfiinta un post care era ocupat la acea data? dar mai angajam pe cineva....#-o.
Nu stiu sincer ce a fost in capul sefului meu, actionand fara sa ma consulte...acum cand problema a luat amploare, trebuie sa o rezolv singura.
Inca odata, mii de multumiri ptr sfaturi.
Mirela Rotaru
1. Eu ma refeream la desfiintarea postului cu data de acum, nu retroactiv, ca nu merge!
2. Sa inteleg ca, o perioada, au fost doua persoane pe un post?
3. E interesanta problema dvs., vazuta de noi cei neimplicati direct!
4. De aceea sunt sefi in lumea asta: ca sa incurce treburile!