avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... anulare decizie concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

anulare decizie concediere

Buna ziua,
rog din suflet un sfat sau o solutie pentru urmatoarea problema:
A fost intocmit un contract individual de munca in data de 15.06.2009, cu incepere de la 17.06.2009. Contractul este semnat de ambele parti. Dat fiind faptul ca acest contract a fost intocmit la sediul unui santier al societatii ( Oradea) iat la sediul social ( constanta) a ajuns cu o oarecare intaziere, a fost depus la ITM in termen util insa cam in penultima zi. Dintr-o eroare, omisiune, nu stiu cum s-o numesc, a fost omisa inregistrarea perioadei de proba in contract, fiind functie de conducere in CCM la nivel unitate este stipulata perioada de proba 90 zile. Pana la data de 02.07.2009, cand a fost emisa o decizie de concediere pe durata perioadei de proba, conform art. 31 alin4' din Codul Muncii, salariatul nu a prestat activitate in sensul contractual, venind cand si cand la santier . Pontajul perioadei respective a fost intocmit de acest salariat si semnat de el ( omitand semnatura conducerii din santier). In acest moment salariatul a actionat societatea in instanta, cerand anularea deciziei de incetare si a notificarii, intrucat in contractul individual de munca nu este stipulata perioada de proba. Repet, a fost o omisiune regretabila. In ce masura societatea poate dovedi ca in CCM este stipulata o perioada de proba ptr functii de conducere dar s-a omis trecerea ei in CIM? Mentionez obiectiv ca salariatul respectiv a reusit sa modifice pontajul pe perioada respectiva, l-a semnat personal si l-a depus ca proba in instanta, cum ca a prestat activitate. Incadrarea a fost facuta ca si Director Economic, insa nu a prestat activitate in acest sens. Nu exista situatii si documente contabile semnate sau emise de persoana in cauza. Rog un consultant sa ma indrume ce este de facut in aceasta situatie. Va multumesc, toate cele bune!
Cel mai recent răspuns: calin mihai , utilizator 11:55, 1 Septembrie 2009
1.nu poate societatea sa-ti impute tie nimic, sub orice forma o privesti, faptul ca nu ai trecut perioada de proba in acel contract de munca, o poti motiva usor, intreaba si pe altii ca fiind o eroare materiala, care ulterior printr-un act aditional se putea indrepta, DACA angajatorul, sefii tai ar fi vrut asta.
2.faptul ca s-a dorit disponibilizarea pentru considerente nu tocmai ce probabil ca tin de necorespundere profesionala, este cu totul altceva
3.instanta da castig de cauza de cele mai multe ori salariatului
4.chiar daca se va pierde procesul, se vor plati drepturile salariale cuvenite reclamantului, societatea tot va gasi motive sa o dea afara
5. eu am inteles ca nu dvs.a-ti incheiat CIM? in ce temei sunteti dvs. vinovata, atentie, se mai intampla cazuri de genul asta, dar se remediaza ori prin act aditional, ori dispune instanta, ma refer la ERORI MATERIALE, asa se cheama in literatura de specialitate, pe care orice persoana poate sa le greseasca, dar ATENTIE, se pot indrepta
Societatea nu vrea sa o plateasca. Aici e disputa. Are un salariu fabulos in contract. Faptul ca mi s-a trimis un mail sa nu inregistrez acest CIM, indiferent de consecintele acestui fapt, ma incrimineaza pe mine in fata superiorilor meo. Spun, ca , daca nu inregistram contractul, dna in cauza nu ar fi avut ce drepturi sa ceara. Chiar daca plateam amenda aferenta neinregistrarii acestui CIM, nu o plateam pe dansa. Daca l-am inregistrat sa o platesc eu. Cam asa stau lucrurile. Oricum, de la mine sa asteapta sa rezolv problema. In instanta este contestata decizia de incetare cf art 31 alin 4', ca nu contine CIM perioada de proba. Atata tot. Si cere sa fie repusa in drepturi si platita. Are sanse?
" pe durata, sau la sfarsitul perioadei de proba, CIM, poate inceta, numai printr-o notificare scrisa, la initiativa oricareia dintre parti"
ATENTIE.
1 notificarea care a-ti trimis-o sa contina TOATE elementele prev de Codul Muncii.
2.motivati, ca la incheierea contractului de munca, din neatentia partiilor, dintr-o eroare materiala nu s-a complectat perioada de proba, ea se poate considera de 90 zile, daca instanta asta vrea, nu vad sa va deranjeze pe voi
pana aici recunoasteti,ca a-ti angajat-o pe post de la data de .....la data de............., perioada de proba, banuiesc angajata a vazut ca nu e trecuta, nu a invocat nici un viciu de nulitate a CIM, el si-a produs efecte perfect valabile, pana la data de cand ati vazut ca salariata nu corespunde profesional, sau nu s-a prezentat la servici sau orice altceva ce a-ti constatat, si s-a hotarat desfacerea CIM
3.daca eu am inteles bine problema, faptul ca nu a-ti platit-o este datorita faptului ca nu a prestat nici o munca
Trebuie dovedit in instanta ca nu a lucrat in aceasta perioada desi este platita cu un salariu consistent.
Exact dlor Tudor si Calin!
S-a omis trecerea perioadei de proba in CIM, fapt de care se leaga in instanta dna cu pricina, iar dansa neefectuand activitate in sensul contractual nu a fost platita. Ramane sa dovedim ( exact cum nu am idee acum) ca nu a prestat munca. Pontajul anexat cererii sale in instanta este unul listat din calculator, semnat si stampilat de dansa , ca salariata, ceea ce mie, ca inspector RU nu imi este suficient sa o platesc. Pontajul trebuia semnat de directorul societatii. De altfel si-a fabricat si un soi de condica de prezenta ptr luna iulie, cu 3 zile lucrate. A semnat in data de 02.07.2009 o decizie de concediere( neconforma cu legislatia) ca a luat la cunostinta si primit un exemplar privind urmatoarele: salariata nu a desfasurat activitate corespunzatoare functiei.
Aceasta decizie fiind neconforma Codului Muncii, am refacut-o , asa cum mentionam mai devreme. Emisa notificarea cf art 31 alin 4' si decizie de incetare aferenta acestei notificari.
Semneaza 3 zile in condica luna iulie, dar decizia de incetare pe care a semnat-o era cu data de 2 iulie. Ma uimeste de unde atata excrocherie....

Alte discuții în legătură

Desfintare post - cum negociez? v_florina v_florina Buna ziua, Firma la care lucrez mi-a inmanat ieri o notificare pentru desfintarea postului de functionar. Am semnat pt luare la cunostinta. Contextul ... (vezi toată discuția)
Notificare incetare cim cf art 34 alin4 codul muncii ct.madalin ct.madalin Buna seara ! In primul rand vreau sa multumesc tuturor celor care au bunavointa de a ajuta si de a raspunde intrebarilor noastre , ale utilizatorilor acestui ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de munca conform art 31 alin 4 ioana erghelegiu ioana erghelegiu pe data de 06.04.2010 m-am angajat la o societate comerciala, iar in contractul de munca mi s-a prevazut o perioada de proba de 90 zile, avand o funcyie de ... (vezi toată discuția)