avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Spatiile comerciale intra in Asociatia de Proprietari?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Spatiile comerciale intra in Asociatia de Proprietari?

Buna ziua,

Daca un imobil are la parter spatii comerciale, care au intrare separata de casa scarii/scarile de bloc pentru apartamente, nu are nimic la comun cu restul blocului, ea va intra in Asociatia de Proprietari? Adica va trebui sa platesca administrare? Oricum spatiile comerciale sunt obligate sa-si faca separat contract la gunoi, curatenie, etc...
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 13:12, 27 Februarie 2020
FeliciaVincze a scris:
Daca un imobil are la parter spatii comerciale, care au intrare separata de casa scarii/scarile de bloc pentru apartamente, nu are nimic la comun cu restul blocului, ea va intra in Asociatia de Proprietari? Adica va trebui sa platesca administrare?

Spatiile comerciale de la parter au multe in comun cu apartamentele de locuit din acel bloc.
In primul rand subsolul blocului este comun. Acolo sunt instalatiile comune de alimentare cu apa rece si/sau calda, coloanele de scurgere si basele de colectare a apei uzate, toate acestea fiind administrate, intretinute de asociatie. Pot fi si instalatiile comune de agent termic.
Apoi comuna este terasa (acoperisul). Nu exista spatiu ca si apartament fara acoperis sau terasa asa cum nu exista om fara cap (i-ar ploua direct in gat:offtopic:)
Peretii exteriori sunt comuni, Peretii dintre spatiile comerciale si apartamente sunt comuni.
La noi curatenia seface pe scarile de bloc dar pe langa bloc, pe trotuarul din fata blocului, in curtea interioara a blocului, adica si pe spatiile unde circula cei ce-si desfasoara activitatea in spatiile comerciale. De aceea cheltuielile de curatenie lerepartizam atat proprietarilor de apartamente cat si celor de spatii comerciale in functie de suprafata utila a fiecaruia.
Iar cheltuielile cu administrarea, cu indemnizatile pentru presedinte, cenzor... sigur trebuiesc suportate de toti (atat persoane juridice cat si fizice, apartamente si spatii comerciale) fara discutii in functie de suprafata utila a fiecaruia.

Buna ziua,
Am o situatie similara cu a doamnei.
Consider ca este normal sa platesc cheltuieli de intretinere, ch. cu fondul de rulment, ch. cu salariul administratorului DAR nu ar trebui sa platesc lumina de pe scara blocului sau femeia de servici si nici liftul.
Va rog sa ma lamuriti daca trebuie sa ne supunem unei legi absurde doar pt ca nu exista nicaieri o reglementare a acestor particularitati.
Multumesc pt timpul dumneavoastra!

Adam Grecu a scris:

FeliciaVincze a scris:

Buna ziua,

.... nu are nimic la comun cu restul blocului, ea va intra in Asociatia de Proprietari? Adica va trebui sa platesca administrare? Oricum spatiile comerciale sunt obligate sa-si faca separat contract la gunoi, curatenie, etc...


Doamna,
Daca dvs. imi puteti argumenta ca spatiile comerciale aflate la parterul imobilului, nu au nimic in comun cu restul blocului, pot sa va dau un raspuns competent la problema dvs.
Apoi, am rugamintea sa-mi comunicati in ce calitate intrebati.

Asa cum s-a mai raspuns, cred ca ati inteles cam care ar fi obligatiile unui proprietar/chirias de spatiu comercial aflat la parterul unui bloc.
Tot corect este, daca nu aveti nimic cu scara blocului, sa nu achitati energia electrica din scara si liftul...
Ei, pentru a va desfasura activitatea in legalitate (discutam de relatia cu as. prop.), in legislatia trecuta era prevazuta posibilitatea incheierii unei conventii intre asociatie si proprietarii de spatii comerciale. Pot sa va trimit un model orientativ pentru intocmirea unei asemenea conventii. Va intalniti cu presedintele sau cu intreg com, ex. si discutati omeneste care sunt acele "servicii" oferite firmei dvs., asadar drepturi si. obligatii de fiecare parte.
Eu zic ca "este loc"de o mica discutie, dupa care fiecare sa-si vada de treaba. Totul este diferit de la o situatie la alta.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota indiviza mihaialbert mihaialbert Am un spatiu comercial la parterul unui bloc. Cei din asociatia de propietari m-au trecut la intretinere cu jumatate din salariul femeii de servici( desi ... (vezi toată discuția)
Contestatie cote intretinere cocosioana cocosioana Buna dimineata, Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea situatie: -spatiu comercial la parterul unui bloc, asoc de proprietari ne pune sa platim tot ce este ... (vezi toată discuția)
Stabilirea corecta si legala a cotei indivize oret20 oret20 Va rugam sa ne ajutati in stabilirea corecta si legala a cotei indivize pentru fiecare apartament, avand in vedere faptul ca la parterul blocului nostru, ... (vezi toată discuția)