avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dreptul la informare a nerezidentului versus interesul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dreptul la informare a nerezidentului versus interesul superior al minorului

Vorbim de cazul exercitarii in comun a autoritatii parintesti. Motivele din spatele lipsei informarii le-as putea sintetiza pe scurt cam asa:

- legea spune clar situatiile in care ne informam, consultam. Adica la alegerea scolii, pregatirea profesionala, medicul si interventiile chirurgicale, bunurile minorului, si cam asta e, du-te si te plimba
- nu te informez ca nu e in interesul copilului. Cu exemplificare: daca nu platesti tabara nu-ti zic ca pleaca in tabara. Daca nu platesti orele de pian, la revedere, nu stii. Adica cumva interesul copilului se traduce strict prin suportarea costurilor, asta cu toate ca nerezidentii platesc pensia de intretinere. Bine alti rezidenti merg pana intr-acolo in care primesc bani pentru plata activitatilor de la imbecilul de nerezident si tot nu le dau informatii, ca n-au chef
- nu-ti zic ca sa nu deranjezi copilul ca tu esti iresponsabil si poate faci de rusine copilul, adica nu-ti zic de fotbal ca poate apari la antrenament si eu ca mama n-am chef sa fii acolo si implicit daca eu n-am chef, nici copilul n-are chef, logic
- bla bla

Ok, te interesezi singur. Dar de exemplu e imposibil sa iei toti medicii de familie si sa ii suni pe rand sau toti profesorii de engleza, de balet si mai stiu eu ce. Concluzia clara este ca in asa zis interes al copilului (interes ce bineinteles il stie exclusiv parintele rezident) aceste informatii nu se transmit si uneori chiar nu le poti obtine singur. Mie personal plangerea pentru nerespectare unei hotarari judecatoresti nu mi se pare neaparat o solutie optima. Alte solutii legale eventual si testate in practica?
Eu unul as sugera in prima faza medierea si o atentie mai mare la detalii in cadrul medierii.
De exemplu as mentiona ca vizitele sunt la data de, se confirma cu 4-6 ore inainte la adresa x de mail.
Se primesc urmatoarele informatii la adresele de mail...... sau numerele de telefon:
Se plateste la data x a lunii suma....
Deciziile legate de tratamentul medical se iau de.... deciziile legate de scoala se iau de.....

In caz de nerespectare hotarari de mai sos cel care incalca trebuie sa plateasca celuilalt parinte suma de 9000 lei. Ceva usturator.

Apoi cu intelegerea de la mediator as merge in instant ca, in caz de nerespectare sa pot incasa penalizarile fara mare tam-tam.

In felul acesta ambele parti sunt protejate. Cred eu ca e cel mai correct.
Daca mama nu informeaza, are imediat de platit, daca tatal nu se prezinta la programul de vizita este imediat taxat.
@Martonze

@Costiniancu, când suntem îndrăgostiţi, toate defectele persoanei iubite le vedem ca virtuţi, refuzăm să acceptăm criticile la adresa persoanei iubite, de oriunde ar veni. Când vraja se rupe, nici măcar pantofii cumpăraţi de celălalt pentru copil nu mai sunt adecvaţi, vedem defect şi unde nu este. Aşa e natura umană, în timp, omul se schimbă.Dvs. aţi divorţat fiindcă nu v-aţi mai înţeles cu soţia şi nu aţi găsit metodă de mediere între dvs. Vedeţi, chiar privitor la tratamentul copiilor, părerile sunt împărţite, dvs. sunteţi adeptul internării copilului la spital pentru o diaree, eu sunt pentru tratamentul la domiciliu - vedeţi câţi oameni merg pe picioare în spital şi ies via morgă, fiindcă au contactat infecţii nosocomiale.
Aveţi dreptate că din cauza unor indivizi ticăloşi, care se folosesc de numele lor trecut în certificatul de naştere al copilului ca să profite de pe urma acestui statut sau să o şicaneze pe mama copilului, sunt băgaţi în aceeaşi oală mai toţi tăticii divorţaţi.
Dar la fel, pentru unele mame care nu lasă copiii să petreacă timp cu părintele lor, toate mamele care au copii traumatizaţi de către tată (înainte de despărţire sau după) şi care refuză plecarea cu tata în program sunt considerate "alienatoare" şi propuse pentru consiliere, penalizate, li se fac plângeri penale pentru nişte fapte nedovedibile, de exemplu că prin gânduri a transmis ostilitatea copilului faţă de tata.


Cand copilul are diaree si febra de cateva zile...parca nu-ti vine sa-l tii deshidratat acasa si sa-l tratezi cu ceai de menta! Da, eu am preferat sa-l duc direct la spital si sa-l interneze de urgenta si a fost primul caz luat pe sus de catre medicii din camera de garda!

Dar nah, dupa cum spunea si un alt user mai sus, dupa divort, mama devine subit f grijulie cu copilul...mai ales cand e vorba ca el sa stea si cu tatal.

@lucian_bz
"Faci cum vreau eu, o iei doar cum si cat vreau eu, altfel nu te mai las sa o vezi deloc" ?


din pacate, chiar am un astfel de mesaj de la fosta sotie fix asa: "Daca nu faci cum vreau eu o sa vezi copilul cand am eu chef!"

Deci?
Avem o concluzie la ce se poate face in astfel de cazuri? Atlceva decat plangerile penale care oricum nu au nicio solutie concreta...
@When - nu ziceti rau si chiar va multumesc pt sugestii, le voi preciza in urmatorul apel.

Mi-e greu insa sa sper macar ca vreo mama va fi de acord cu amenda...si instanta nici atat.
Iar politia raspunde ca pt nerespectarea articolelor legii 272 ei nu pot aplica amenzile precizate acolo....pt ca sunt prea mari si vor afecta bunastarea copilului pt ca vor lua bani de la mama :)

Cam asa cred ca se pune problema si in instanta si din cauza asta nu se aplica nicio masura imediat pt incalcarea articolelor din lg 272.
Ultima modificare: Marți, 15 Noiembrie 2016
CostinIancu, utilizator
@Costiniancu, vă informez că în Romania, sunt foarte multe MAME, repet, mame penalizate pentru că minorul refuză plecarea cu tata în programul de vizită. Nu am citit nici măcar o sentinţă de penalizare a unui tată care nu a dus copilul înapoi la domiciliu, după terminarea programului de relaţii sau care nu respectă programul de vizită, deşi chiar şi asociaţia care luptă împotriva abuzului parental abundă de exemple, mame cu sentinţe legale lăsate fără copii şi cu interdicţia din partea tatălui de a-şi vedea copiii.
Exemplul cel mai revoltător pentru mine este cazul unei mame penalizate şi cu salariul redus cu 33% în favoarea tatălui, tată dispărut de la naşterea copilului, apărut la vârsta de 11 ani a copilului, care a obţinut program de vizită la domiciliul său, copilul a refuzat plecarea cu un necunoscut, la consilierea de la DGASPC a fost abuzat psihic de psihologul de acolo, copilul a ajuns la psihiatrie, e sub tratament(din copil normal a devenit client la psihiatrie!), tatăl a mai apărut de 2 ori la uşa copilului cu martori, a obţinut penalizarea, acum a dispărut din nou! Poate nu ştie că poate relua ciclul, că avem exemplu cu tata care are deja 2 penalităţi în favoarea sa, cred că a început deja al treilea ciclu. Problema este că legea nu ţine cont de venitul persoanei penalizate, nici de contribuţia părintelui nerezident, în cazul prezentat de mine, real din păcate, mama are salariu de 1500 lei, iar tata nu a plătit niciodată pensia alimentară, totuşi este penalizată cu 100 lei/zi întârziere în favoarea omului cu numele trecut pe certificatul de naştere.
Deci vă rog să nu faceţi afirmaţii neprobate. Dvs. , în faţa instanţei, sunteţi la egalitate cu acel "tată", deşi între dvs.şi respectivul există diferenţă ca de la cer la pământ. Similar, există diferenţă între mama penalizată fără nici o vină pentru refuzul copilului de 11 ani de a pleca cu un necunoscut şi mama care spune că dacă vrei să vezi copilul faci cum îţi spun eu.

Referitor la mult invocata "alienare parentală" , vă rog citiţi aici: [ link extern ]
Puteţi să constataţi că "chemarea sângelui" este o iluzie. Un copil părăsit nu poate iubi pe cine nu cunoaşte.
Termenul de "alienare parentală" înseamnă de fapt înstrăinare de părinţi, înstrăinare care poate avea multe cauze, începând de la absenţa din viaţa copilului a părintelui/părinţilor, trecând prin trăiri rele timpurii, traumatizări şi abuzuri asupra minorului din partea părintelui/părinţilor până la depărtarea fizică de lungă durată dintre copii şi părinţi , mă refer aici şi la "copiii" maturi, plecaţi din casa părintească.
Este anormal a pretinde ca un copil să-şi iubească părintele biologic necunoscut fiindcă aşa spune legea.Legea o fac oamenii care au un anumit interes la un moment dat şi au căi prin care pot influenţa iniţierea unor legi. O ţară întreagă s-a furat perfect legal, unii concetăţeni primesc pensii cât 100 de pensionari cu 40 de ani vechime în muncă neîntreruptă, alţii au 5 norme întregi plătite integral perfect legal, cu venit corespunzător...
Ultima modificare: Marți, 15 Noiembrie 2016
Martonze, utilizator
Lucian_bz a scris:


Dumnezeule Mare!!!


In topicul deschis de mine acum ceva timp v-am spus ca s-a oferit sa ii plateasca mamei inclusiv chiria in oras (unde si lucreaza) ca sa nu mai fie nevoita sa faca naveta 30 km zilnic. Astfel mama putea sa petreaca mai mult timp cu copila si tatal ar fi avut posibilitatea sa relationeze cu copila.

Unde ne aflam acum dupa cateva luni? IN PUNCTUL ZERO!!


Exact.stimate.domn.Dumnezeule.mare!Asta.suna.ca.si.cum.parintelui.rezident.i.se.stabileste.
domiciliul.fortat.unde.doreste.parintele.nerezident.
Si.asa.ati.redus.discutia.la.punctul.zero.singur.

@When.
<<Nu exista cai doamna de a comunica cu copilul tau cand numarul de telefon care ii apartine este mereu inchis, cand usa nu ti se deschide si cand la serbarile scolare este flancat de mama si bunici, nu care cumva sa te vada si sa te poti apropia de el.>>

Imi.si.imaginez.doi.bunici.cu.muschii.incordati.gen.Arnold.,inarmati.pana.in.dinti.
iar.sarmanul.barbat.tremurand.de.teama.lor.ascuns.dupa.un.zid.
Ajungeti.fara.sa.vreti.exact.la.ce.am.zis.referitor.la.masculul.alfa.parasit.de.o.<<netrebnica>>.
Masculul.incepe.sa.se.autovictimizeze.
Cum.nu.se.poate.comunica?
TRebuie.doar.sa.doresti.sa.comunici.Vedeti.si.tehnica.aceasta...
Nu.imi.functioneaza.spacebar-ul.de.la.notebook.si.sunt.nevoita.sa.pun.puncte.

Pana.la.urma.observ.ca.nici.un.nerezident.nu.reuseste.sa.explice.exact.in.ce.mod.
doreste.sa.fie.informat.
Comunicati.cu.rezidentul.nu.doar.prin.conversatii.gen.fb.
Vorbiti.Explicati-i.omeneste.ce.anume.doriti.Dar.vorbind.face-to.face.
Nu.cred.ca.este.atat.de.greu.sa.discutati.Pe.fb.va.este.usor.
sa.comunicati.Acolo.este.locul.ideal.de.a.primi.aplauzele.si.de.a.te.autovctimiza.
Un.barbat.care.ajunge.sa.se.autovictimizeze.lamentandu-se.pe.fb.este.mai.susceptibil.
de.o.problema.grava.Anume,trairea.intr-o.realitate.falsa.Online.pe.o.asa.numita.pagina.de.socializare.
Vorbeste.tastatura.nu.omul.Nu.se.mai.aud.sunete.

BTW,un.profil.de.fb.poate.fi.si.fake.Sau.poate.nu.i-a.raspuns.acea.persoana.de.care.
ati.pomenit.
Luati-i.doamnei.la.perchezitionat.si.pc-ul.Ii.mai.dati.ceva.de.facut.


Tot.ce.am.scris.aici.este.parerea.fiicei.mele.care.urmareste.acest.subiect.
Va.transmite.sa.invatati.sa.comunicati.si.cu.parintele.rezident.dar.mai.ales.cu.copiii.
Sa.invatati.sa.intuiti.ce.isi.doreste.copilul.drept.imbracaminte.,incaltaminte.etc.
Sa.il.<<simtiti>>adica.
Ultima modificare: Marți, 15 Noiembrie 2016
tarkan, utilizator

Alte discuții în legătură

Influența negativă a tatălui asupra copilului. ce pot face pe cale legală? Honey32 Honey32 Buna ziua. Am o problema cu fostul concubin si cu relatia lui de tata cu fiica noastra. De fiecare data cand o aduce (dupa vizita la el) fetita, de 2 ani si 5 ... (vezi toată discuția)
Minori si familie raluca_barbulescu raluca_barbulescu Buna ziua! Sunt despartita de 3 ani, am 2 copii de 4 ani si resp 8 ani. Copiii nu au fost vizitati de tatal lor de 2 ani. Acum prin programul de vizita ... (vezi toată discuția)
''sindromul alienarii parentale'' proastasatului proastasatului As vrea sa aflu cati parinti s-au confruntat in instante cu acuze de alienare parentala si cum v-ati aparat. Cum au primit instantele astfel de acuzatii si cat ... (vezi toată discuția)