avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Instalare camere de supraveghere video
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Instalare camere de supraveghere video

Buna ziua.
Va rog dati-mi un feedback juridic daca puteti interpreta textul de lege pentru a sti daca voi incalca legea in cazul in care voi instala un sistem de supraveghere video. Poate exista un alt articol sau lege in care se specifica clar obligatia de licentiere pentru asemenea sistem ?
O parere despre modul de interpretare al art. 28 din Legea 333/2003.
Eu inteleg ca instalarea unui sistem de supraveghere video nu are de ce sa fie supusa aprobarilor si licentelor date de catre IGPR. Niciodata un sistem Tvci (televiziune cu circuit inchis) nu va fi direct un sistem antiefractie ci o componenta a lui si cata vreme nu instalezi intregul sistem nu ai ce cauta la licentierea IGPR.
In alin4 si alin 5 sunt definite aceste sisteme iar TVCI nu este definit de sine statator ci poate fi in componenta sistemelor antiefractie.

"(4) În sensul prezentei legi, prin elemente de protectie mecano-fizice se întelege: ziduri, plase, blindaje, case de fier, seifuri, dulapuri metalice, tezaure, geamuri si folie de protectie, grilaje, usi si încuietori.
(5) În sensul prezentei legi, prin sistem de alarmare împotriva efractiei se întelege ansamblul de echipamente electronice compus din: centrala de comandã si semnalizare opticã si acusticã, detectoare de prezentã, antisoc si acustice, butoane si pedale de panicã, control de acces si televiziune cu circuit închis cu posibilitãti de înregistrare si stocare a imaginilor si datelor, de naturã sã asigure o protectie corespunzãtoare obiectivelor si persoanelor.
Singur a-ti precizat un aspect esential "
o componeneta a lui"
.
In raport de regimul /statutul pentru care este instalat sistemul sunt aplicabile prevederi multiple,legate inclusiv de clasa obiectvului .
Revin cu precizari.
Obiectivele sunt case personale sau sedii de firma sau parcarii sau orice proprietate privata in care proprietarul de drept doreste sa isi supravegheze bunurile sau modul in care lucreaza angajatii.
Sistemul de monitorizare video nu are legatura cu nici unul din sistemele precizate de legea 333/2003. Poate fi conectat la internet sau la o retea privata de comunicatii.
Si inca ceva ce am si precizat si am ingrosat:
"prin sistem de alarmare împotriva efractiei se întelege ansamblul de echipamente electronice compus din: ..."
Intelegeti formularea ansamblu de echipamente ?
Dar formularea:
".., control de acces si televiziune cu circuit închis.., "
Adica eu inteleg in limba romana urmatorul lucru: (si nu este sau), nu este vorba de o enumerare separata a sistemelor ci de o colmpletare in componenta unui sistem.
Poate gresesc eu si de aceea cer pareri avizate ale unor profesionisti, pentru a nu intra in conflict cu legea.
Si tot ca o completare pot comenta faptul ca legea 333/2003 are urmatorul titlu si reglementeaza:
" Lege nr. 333 din 08/07/2003
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 525 din 22/07/2003
privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor "

Ori un sistem de supraveghere video care se ocupa numai de monitorizare, are un caracter numai informativ si nu este acceptat ca proba in instanta, ci numai cu caracter pur consultativ.
De aici apar mai multe aspecte pe care le voi comenta ulterior.
Tocmai conectarea la reteaua de net este problema.
In discutie fiind inclusiv sedii de firma ,se majoreaza cu prevederi conexe ,inclusiv cu cele privitoare la drepturile de autor.
Exemplu concret si de notorietate,explozia de sustineri pro/contra a sistemelor de inregistrare camera video radare fixe .
Produsul brut al inregistrarilor realizate prin sisteme monitorizare are caracter de proba ,dar poate fi evident contestat ,sub aspectul ca functionarea sistemului nu are autorizare individuala .
Vezi consecinte inregistrari cu telefonul mobil din cadrul unitatilor scolare-partea carea a postat pe net sau a prezentat "evenimentul, a fost sanctionata... Referitor la "greutatea "inregistrarilor ,este evident ca intreaga instalatie de monitorizare este realizata cu scopul ,ca in eventualitatea ,ca vine "hotul " sa existe proba ,care eventual sa conduca la identificarea acestuia.
"Ansamblul de echipamente"este o titulatura care acopera atat o banala instalatie senzor miscare+avertizor sonor/optic ,pana la instalatii de fina receptie ...
Adica din ce imi spuneti dvs (ynocentta), eu inteleg ca daca nu exista conectare la internet aspectul juridic este mai putin complex. Am inteles corect ?
Nu vreau sa comentez dupa parerea mea neavizata, exemplul cu camerele video si nici cel cu tel mobile.
Dar va rog sa imi dati informatia legislativa care sa sustina afirmatiile dvs
Produsul brut al inregistrarilor realizate prin sisteme monitorizare are caracter de proba
pentru a ma informa si eu.
Cu multumiri,
Mihai

Alte discuții în legătură

Camere de supraveghere pzoli89 pzoli89 Buna ziua, Am si eu o intrebare legate de camere de supraveghere. Intr-un magazin mix la tara, am instalat cu patronul un sistem de ... (vezi toată discuția)
Montare sistem supraveghere video c60411495 c60411495 Buna ziua, Am fost contactat de catre o farmacie sa ii montez un sistem de supraevghere video. (Societatea mea se ocupa cu vanzarea de produse IT, Software, ... (vezi toată discuția)
Conditii instalare sistem supraveghere video cercetasul cercetasul In urma mai multor spargeri pe scara blocului , noi locatarii, dorim sa instalam un sistem TVCI, dar de catre noi si nu o firma specializata. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)