avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 175 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozit pe venitul din arenda
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozit pe venitul din arenda

Buna ziua, referitor la retinerea direct de la sursa a impozitului din plata arendei, cum se procedeaza va rog?
Exemplu: am in arenda 15 ha de teren pentru care platesc 250/ha/an, pot retine impozitul pe venit arendatorului? Va rog sa ma ajutati cu un calcul si un temei legal.
Multumesc, o zi buna.
Ultima modificare: Duminică, 4 Decembrie 2016
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 18:16, 4 Decembrie 2016
Din legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal ART. 84 - Stabilirea venitului net anual din cedarea folosinței bunurilor
...........
(4) În cazul veniturilor obținute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, venitul brut se stabilește pe baza raportului juridic/contractului încheiat între părți și reprezintă totalitatea sumelor în bani încasate și/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură primite.

(5) În cazul în care arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se face pe baza prețurilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotărâri ale consiliilor județene și, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului București, ca urmare a propunerilor direcțiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, hotărâri ce trebuie emise înainte de începerea anului fiscal. Aceste hotărâri se transmit, în cadrul aceluiași termen, direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice, pentru a fi comunicate unităților fiscale din subordine.

(6) În cazul în care prețurile medii ale produselor agricole, stabilite potrivit prevederilor alin. (5), au fost modificate în cursul anului fiscal de realizare a venitului, potrivit procedurii de la alin. (5) noile prețuri pentru evaluarea în lei a veniturilor din arendă exprimate în natură, pentru determinarea bazei impozabile, se aplică începând cu data de 1 a lunii următoare comunicării acestora către direcțiile generale regionale ale finanțelor publice.

(7) Venitul net din arendă se stabilește la fiecare plată prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.

(8) Impozitul pe veniturile din arendă se calculează prin reținere la sursă de către plătitorii de venit la momentul plății venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final.

(9) Impozitul astfel calculat și reținut pentru veniturile din arendă se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut.
Multumesc pentru raspuns, dar nu inteleg ce este ,, aplicarea cotei de 40% si cum se calculeaza exact.
Ultima modificare: Duminică, 4 Decembrie 2016
george-neagu, moderator
Din brutul cuvenit dati la o parte 40% si la restul puneti impozitul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie la tribunal la o inspectie fiscala? I.I. Patrut C. Andrei-Viorel I.I. Patrut C. Andrei-Viorel am avut parte anul acesta de 2 inspectii fiscale care m-au saracit .... una a vizat impozitul pe veniturile realizate de arendatorii mei din arenda primita de ... (vezi toată discuția)
Diferenta incadrare venituri in bani sau in produse ioannn ioannn Nu stiu CAT DE PERFORMANT este reglementat sistemul fiscal roman: DACA arendatorul unui teren agricol PRIMESTE PRODUSE RECOLTATE, FIGUREAZA CU VENITURI ... (vezi toată discuția)
Taxe inchiriere apartament ioanlaba ioanlaba Buna ziua, Spuneti-mi va rog ce taxe se platesc in cazul declararii unui contract de inchiriere la fisc. Va multumesc. (vezi toată discuția)