avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare...

tatal meu a implinit 58 de ani in august 28 anul curent, are o vechime in munca de 43 ani, poate depune dosarul de pensionare, daca nu cand ar putea sa o faca.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 05:49, 16 Septembrie 2009
Nu domnule, o norma metodologica pune in aplicare o lege! detaliaza modul de aplicare si cum legea pensiilor este sub jurisdictia Ministerului Muncii, in subordinea caruia se afla Casa Nationala de Pensii nu trebuie sa vi se para nimic diferit.
1. Pe celelalt topic v-am dat raspunsul cu datele de pensionare.
2. Faceti rost de adeverintele legale de lucru in conditii deosebite de munca (gr.a II-a) si pentru cei 5 ani.
3. Eu v-am spus ca cele doua anexe sunt una si aceeasi, daca dvs. nu vreti sa verificati este problema dvs. dar nu mai insistati atat sa zicem ca dvs. pentru ca nu aveti dreptate.
Tanasoiu Cristiana a scris:

am si eu o intrebare in legatura cu pesionarea daca imi puteti raspunde va rog!
Am 50 ani si o luna ,31 ani de munca,14 ani grupa 1,8 ani grupa a 2 si 4 copii ,as putea solicita pensie ???

Date generale: O doamna nascuta in 1959 poate beneficia de pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 60 de ani; stagiul complet de cotizare este de 30 de ani iar stagiul minim este de 15 ani.

Stagiul de cotizare: Stagiului realizat de dvs. i se adauga 8 ani si 4 luni stagiu aferent activitatii desfasurate in grupele I si II de munca.
Conditia referitoare la realizarea stagiului de cotizare este indeplinita atat pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta cat si pentru a beneficia de pensie anticipata partiala (va mai despart cateva luni de depasirea cu 10 ani a stagiului complet de cotizare).

Varsta standard de pensionare: Pentru activitatea desfasurata in grupe de munca, varsta standard se reduce cu 5 ani.
Pentru cei 4 copii, varsta standard de pensionare se reduce cu 2 ani.
Atentie, cele doua reduceri nu se cumuleaza.

1. Puteti beneficia de pensie anticipata partiala la implinirea varstei de 55 de ani.
2. Tot la 55 de ani puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta, cu reducerea corespunzatoare a varstei standard pentru activitatea desfasurata in grupe de munca.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

:offtopic:

Vai, domnule Tudor, o doamna a pus o intrebare si dvs. ati raspuns domnilor.
A pierit si ultimul cavaler. :((
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Septembrie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Dna Tanasoiu,
Faptul ca aveti 14 ani lucrati in gr. I, beneficiati de o reducere a varstei de pensionare cu 8 ani si 5 luni
In acest caz se foloseste Anexa 3:
- in perioada: aug 2009 - nov. 2009, varsta la care se poate pensiona o femeie este de 58 ani si 8 luni. Reducerea in cazul dvs fiind de 8 ani si 5 luni rezulta ca puteti iesi la pensie la implinirea varstei de 50 ani si 3 luni si pe care o impliniti in noiembrie 2009
@Bruta

Haideti sa-i explicam putin doamnei Tanasoiu prevederile art. 167 ind. 1 din Legea nr. 19/2000. Am o experinta nefericita cu cei care beneficiaza de reducerea varstei standard doar pentru activitatea desfasurata in grupa I de munca, de regula ajung in instanta si solicita reducerea varstei standard si pentru activitatea desfasurata in grupa II (da, solicita cumularea reducerilor).

Redau, mai jos, prevederile alineatului 5 din art. 167 ind. 1:
"(5) Reducerea varstelor standard de pensionare in baza tabelului nr. 4 nu poate fi cumulata cu celelalte reduceri prevazute de prezenta lege sau de legile cu caracter special."

Deci, doamna, daca cei de la pensii vor face aplicarea art. 167 ind. 1 din Legea nr. 19/2000 (ceea ce eu ma indoiesc, desi asa ar trebui sa procedeze), nu aveti dreptul si la alte reduceri.

Va rog sa ne tineti si pe noi la curent! :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

Alte discuții în legătură

Cand pot sa ma pensionez anticipat. taranusicat taranusicat Sunt nascut in 05.06.1958 si am inceput sa lucrez din 01.08.1978 cu vechime neatrerupta in munca. Am lucrat in grupa I de munca 21,6 ani, si am avut in anul ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie grupa1 cucuruzu cucuruzu Buna ziua! Am o nelamurire in legatura cu grupa 1 de munca daca ea mai este valabila. Tatal meu a primit decizie destul de ambigua de la casa de pensii in ... (vezi toată discuția)
Calcul varsta de pensionare limita de varsta ccandrici ccandrici Tatal meu este nascut la 06.01.1952 Vechime in munca:35 ani si 7 luni. Mai sunt si urmatoarele perioade, care nu sunt sigur daca se considera stagii ... (vezi toată discuția)