avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... firma straina inchiriaza (da in chirie) spatiu
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

firma straina inchiriaza (da in chirie) spatiu

Buna ziua,
Am urmatoarele nelamuriri, va rog sa ma sfatuiti, in cate locuri am intrebat fiecare are alte pareri.
Firma straina cumpara spatiu de productie formata din hala si cladire de birouri cu etaj. La un etaj exista un chirias cu contract valabil pana la sfarsitul anului, vanzarea cladirii era conditionata de preluarea chiriasului. Firma straina e nerezidenta. Ce obligatii are firma straina fata de statul roman, in afara de plata impozitului pe bunurile imobile? Ce trebuie sa faca pentru a putea incasa chiria ? (contract valabil pana la sfarsitul anului ?) Trebuie sa declare veniturile in Romania si sa le impoziteze aici ? Ce implicatii mai are acest lucru ?
Mentionez, ca firma straina a cumparat spatiul cu scopul de a-l pune la dispozitia filialei printr-un contract de comodat si nu intentioneaza sa desfasoare nici un fel de activitate pe plan local. Filiala e persoana juridica romana.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: godspeed , utilizator 09:07, 5 Septembrie 2009
Parerea mea este ca, chiar daca aveti acel cod caen, pe baza unui contract de comodat nu puteti face inchiriere. Exista legi care prevad drepturile si obligatiile ce rezulta din inchiriere (Legea locuintelor si o lege privind protectia chiriasilor, nu le stiu acum numarul si nici denumirea exacta) unde se vorbeste numai despre proprietar si chirias si se face referire la posibilitatea subinchirierii. Trebuie sa gasiti alta solutie.
Nu stiu cine ar putea sa ma lamureasca cu acest lucru. Prin contract de comodat nu se poate permite comodatarului sa inchirieze ? Sa fie ca o subinchiriere ?
Pentru ca firma straina sa poata inchiria (nu are de ales) spatiul sunt multe acte de facut.
Subinchirierea se poate face numai daca intr-un contract de inchiriere este o clauza care permite chiriasului sa subinchirieze, ceea ce nu este cazul dvoastra.
Colegul t.simona este in eroare.

Prin contractul de comodat se pot ransmite drepturi si obligatii legate de obiectul contractului, inclusiv preluarea unei obligatii pre-existente in contractul cu care comodantul a cumparat imobilul

Expert judiciar Eugen MARCOV
Stimate coleg t. simona, remarcati faptul ca firma straina a CUMPARAT imobilul.
Ea este intai proprietar si apoi comodantul in raport cu filiala.
Comodatar este filiala, care ea preia un contract de inchiriere pre-existent.

Cu stima

Alte discuții în legătură

Contract de? adrian_velicu adrian_velicu Buna seara, Detin un spatiu comercial in chirie si doresc sa diversific activitatea existenta .Firma care detine spatiul nu are voie sa aiba alte venituri ... (vezi toată discuția)
Plata chirie firma neplatitoare de tva Misogina Misogina Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o lamurire: firma neplatitoare de TVA, functioneaza intr-un spatiu inchiriat de la o firma platitoare de TVA. Factura se ... (vezi toată discuția)
Cum se procedeaza -ajutooooor! rodia rodia O societate B care are in chirie un spatiu de la o societate A vrea sa subinchirieze o parte din acesta (3 camere) la diverse persoane fizice. Proprietarul ... (vezi toată discuția)