avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat de mostenitor

Se poate anula un certificat de mostenitor, eliberat de fostul Notariat de stat?. Dupa decesul sotului, sotia a primit o cota de 1/4 si un copil 3/4 , ceilalti descendenti fiind renuntatori.
Cel mai recent răspuns: Iael , utilizator 16:28, 21 Septembrie 2009
Daca a existat un act de renuntare la succesiune, ma indoiesc de vreo sansa reala privind anularea. Apoi, temeiurile invocate nu pot fi decat cele privind nulitatea absoluta, deoarece actiunea in anulare (avand ca temei nulitatea relativa) s-a prescris de foarte, foarte multa vreme.
X si Y , soti , construiesc impreuna o casa , aici in Bucuresti .Din casatorie rezulta 3 fete .

La un moment dat sotul ,la varsta de 73 ani divorteaza , ramane unic proprietar al casei prin renuntarea sotiei si se recasatoreste cu Z .

Domnul Y moare si in casa ramane Doamna Z , in timp ce Doamna X locuia la una dintre fiicele sale , unde a locuit dupa despartirea de sot.

Dupa decesul sau , doamna Z lasa un testament unei cunostinte de-ale sale , un tanar .

Apoi acest tanar , a chemat la Notariatul de Stat fiicele familiei X -Y ca ele sa-i semneze ca renunta la mostenire.
Doua dintre surori au semnat mai mult de frica , pt ca le ameninta si ele erau deja in varsta .

Ba chiar notaul le-a cerut sa semneze ca oricum le--ar fi fost confiscata de catre stat .

Ele nu ar fi vrut acest lucru , mai ales ca ne-au povestit cat au muncit ele alaturi de mama lor la ridicarea acelei case , care a ajuns proprietatea unui strain.

Una dintre acestea nu cred ca a fost posibil sa semneze vreodata intrucat nu locuia in Romania si nici nu a venit in tara .

Aceasta mostenire a avut loc in 1976 . Am aflat numarul certificatului de mostenitor , nu stiu daca putem cere o copie de la Judecatorie .

Mai pot nepotii sotilor X-Y sa ceara anularea acestui certificat de mostenitor ?

Ultima modificare: Duminică, 20 Septembrie 2009
Iael, utilizator
Raspunsul este NU absolut. ;)
Acest act de renuntare la mostenire nu poate fi considerat de catre nepotii familiei X-G un act de donatie ?

Declaratia de renuntare la mostenire a fost data de descendentii lui X si Y.
Nepotii lui X si Y pot considera acest act juridic cum doresc. Nu poate fi considerata o donatie deoarece renuntarea la mostenire nu se face in favoarea cuiva, ci se renunta la dreptul de mostenire si atat.
Dv. va referiti la cu totul altceva: la situatia in care printr-un contract de vanzare, de ex. (nu este cazul dezbaterii succesiunii!) cumparatorii nu achita pretul, situatie in care daca actul indeplineste conditiile de valabilitate ale donatiei, aceasta este o donatie deghizata care, pentru motivele si cazurile expres prevazute de lege, poate fi invocata de mostenitorii rezervatari care, prin acest act deghizat, au fost practic lipsiti de mostenirea ce li se cuvenea. ;)

Alte discuții în legătură

Incurcaturi moisescua moisescua am si eu o problema,sper sa ma poata ajuta cineva.problema este un imobil care conform unui certificat de mostenitor incheiat in 1974 are 3 mostenitori: 1. ... (vezi toată discuția)
Succesiune GABYBABY GABYBABY Buna Seara! fiti amabil stie cineva: dupa X DECEDAT (cu sotie predecedata) vin 2 fete G. si M.(decedata inaintea lui X).....sotul lui M. VINE LA SUCCESIUNEA ... (vezi toată discuția)
Cum se imparte terenul? gabriella222 gabriella222 Tata decedeaza in 1995 si lasa un teren(pe numele tatalui si al mamei)-urmasi la mostenire mama si 2 fice (x si y).Fiica y renunta la succesiunea tatalui, si ... (vezi toată discuția)