avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Regimul matrimonial al separatiei bunurilor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Regimul matrimonial al separatiei bunurilor

Buna ziua,
Am cateva intrebari despre regimul matrimonial al separatiei bunurilor:

1. Ce se intampla cu bunurile imobile achizitionate prin credit bancar inainte de inceperea casatoriei, si platite partial inainte, si partial in timpul casatoriei?
Are celalt sot un drept de creanta egal cu jumate din totalul ratelor platite impreuna, cum este cazul in regimul comunitatii?

2. Locuinta familiei: are celalt sot dreptul de a marca drept locuinta faimiliei un bun propriu achizitionat inainte de casatorie de un sot?
Practic impiedicandul pe sotul proprietar exclusiv sa instraineze bunul propriu?

3. Poate sotul proprietar exclusiv al unui bun imobil dobandit inainte de casatorie sa-l vanda fara acordul celuilalt sot?

4. Poate unul dintre soti sa cumpere un imobil nou in timpul casatoriei fara acordul celuilalt (evident din surse proprii), si acel bun sa fie bun propriu al lui (conform regimului matrimonial)?

4. Care este modul practic prin care un cuplu alege sa se casatoreasca cu acest regim al separatiei bunurilor? Care sunt pasii ce trebuie urmati?
Pasul 1: se duc impreuna la notar inainte de incheierea casatoriei pentru a face inventarul bunurilor imobile (adica masini, bijuterii, etc). De aici inteleg ca bunurile imobile nu necesita inventar?
Pasul 2: se duc impreuna la starea civila si cer sa li se dea un template de contract de casatorie folosit pentru regimul separatiei bunurilor? Prin ce e diferit acest template de un contract de casatorie obisnuit?

Banuiesc ca e absurd ca sotii sa citeasca in detaliu contractul de casatorie la starea civila atunci cu invitatii de fatza, si eventual sa aiba retineri in a-l semna atunci pe loc :)

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: blackjack87 , utilizator 14:55, 13 Ianuarie 2017
Am inteles, multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie - bunuri proprii si comune in casatorie lore8000 lore8000 Buna ziua. In situatia in care o viitoare sotie detine inainte de casatorie o suma importanta de bani in banca sau o casa achizitionata inainte de ... (vezi toată discuția)
Conventie matrimoniala ContSters261004 ContSters261004 Buna ziua, In legislatia romana exista contract sau conventie, care sa permita in cazul unui cuplu casatorit, ca bunuri care au fost dobandide in timpul ... (vezi toată discuția)
Prima casa - sot rau platnic greniamerat greniamerat Vreau sa aplic pt un credit prin Prima casa. Veniturile mele proprii mi-ar permite acest lucru, insa am inteles ca s-ar putea sa existe o problema daca sotul ... (vezi toată discuția)