avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dezvoltatorul încearcă să oblige Asociaţia ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dezvoltatorul încearcă să oblige Asociaţia nou-înfiinţată să-i plătească facturile de şantier

Bună ziua,

Suntem o Asociaţie de proprietari nou înfiinţată, la finalul anului trecut. Dezvoltatorul complexului în care ne-am înfiinţat vrea să-l oblige pe Preşedintele de Asociaţie să semneze că preia toate facturile de utilităţi de pe spaţiile comune încă din februarie anul trecut, fără ca acesta să le poată vedea mai întîi.
Menţionez că acum un an blocul era încă în lucru, cu doar cîţiva proprietari mutaţi. Câţiva din câteva sute.
Preşedintele a fost ameninţat că dacă nu e de acord, Dezvoltatorul va întrerupe utilităţile: (apă şi curent pe părţile comune, inclusiv lifturi).
Există vreo lege sau vreo normă care să oblige asociaţia să-şi asume cheluielile de şantier ale dezvoltatorului?
În acest moment mai sînt câteva apartamente scoase la vânzare de către dezvoltator, care mai deţine prin rude alte câteva zeci de apartamente pe care le-a scos la închiriat.

Vă mulţumesc pentru info, orice sfat va fi apreciat
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 15:19, 13 Ianuarie 2017
Proprietarii trebuie sa plateasca utilitatile pentru partile comune de la data intrarii in posesie.

Dezvoltatorul trebuie sa plateasca pentru apartamentele pe care inca nu le-a vandut sau le are inchiriate.

Dupa constituire asociatia nu a incheiat contracte pentru utilitati cu furnizorii de apa, energie, gaz?




Asociaţia nu a apucat să încheie contractele de utilităţi pentru că dezvoltatorul cere preşedintelui să semneze că facturile vor fi plătite fără să le VADĂ. Fără facturile astea nu se poate regularizarea, iar dezvoltatorul nu reziliază contractele ca să le putem prelua noi.
Proprietarii au contracte incheiate cu dezvoltatorul ptr furnizarea utilitatilor?
De la data intrarii in posesie cum si-au platit proprietarii utilitatile, catre cine si in ce baza (lista intretinere intocmita de ...)?
Care sunt spatiile comune pentru care dezvoltatorul solicita plata din febr 2016?

Proprietarii au contracte individuale pentru gaze şi curentul din apartamente. Curentul pe părţile comune a fost plătit pînă acum de dezvoltator. La fel şi apa, deşi contorizarea s-a făcut de către administrator şi la întreţinere a fost afişată şi apa. Proprietarii au plătit apa, dar banii au rămas în cont. Acum se încearcă regularizarea facturilor: banii adunaţi pentru apa consumată de fiecare proprietar să fie daţi dezvoltatorului, la fel şi colectarea celor pentru curentul pe părţile comune.

Problema este că dezvoltatorul vrea să-l facă pe preşedinte să semneze că se angajează să plătească facturile strînse de dezvoltator fără să le vadă, altfel opreşte apa şi curentul pe părţile comune.
Ce inseamna "apa pentru parti comune"? Apa pentru spatii verzi, etc. Este contorizata?
Energia pentru lift si iluminatul scarii trebuie platite de fiecare proprietar corespunzator cotei parti indivize. Asta in conditiile in care este contorizata.
Daca nu va prezinta facturile ii spuneti ca nu ii platiti cota ce revine si il amenintati cu instanta de judecata daca vrea sa opreasca utilitatile (nu stiu ce sanse aveti sa il speriati cu asa ceva!).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract cu furnizorii... pandatao pandatao Buna ziua! As vrea sa stiu daca este obligatoriu ca asociatia de proprietari sa aiba contract/conventie cu furnizorii de energie electrica,de ... (vezi toată discuția)
O firma care inchiriaza un spatiu intr-un bloc rezidential este normal sa apara pe listele lunare de plata a cheltuielilor de intretinere? husseincudop husseincudop Blocul incare locuiesc are inchiriat un spatiu de la parter unei societati comerciale cu mai multi angajati. Pe listele de plata lunare ale cheltuielilor la ... (vezi toată discuția)
Asociatie f mare, noua si de fatada ionut12345 ionut12345 buna ziua. Problema este urmatoarea. In cartierul \"rezidential\" in care locuiesc sunt vro 23 de blocuri, toate noi. Timp de 1-2 an fiind o mare ... (vezi toată discuția)