Se refuza legalizarea si investirea cu formula executorie a unei sentinte, de catre instanta de executare, se declara recurs impotriva acelei incheieri de respingere, se admite recursul si se dispune legalizarea si investirea cu formula executorie!
Partea interesata formuleaza o cerere de punere in executare a sentintei la care ataseaza o copie, avanseaza o suma de bani in vederea grabirii punerii in executare a dispozitiilor din sentinta, executorul judecatoresc refuza sa puna in executare sentinta motivand acest lucru printr-un proces verbal dupa o perioada lunga de timp, nu 5 zile cum se prevede in Legea nr.188/2000, partea interesata formuleaza plangere impotriva acelui proces-verbal, plangere dealtfel respinsa, desi dispozitiile art.371 indice 1 din C. proc. civ. au fost declarate neconstitutionale, se declara recurs dandu-se termen de judecata la data de 9 oct. a.c. Recursul a fost depus la instanta de fond in data de 9 iunie 2009 si inregistrat la instanta de recurs la data de 27 iulie 2009. Cum ramane cu celeritatea in materia executarii silite in conditiile in care au trecut deja 4 luni de la declararea recursului?
Executorul judecatoresc nu a vrut, pur si simplu sa puna in executare acea sentinta! Recursul se va judeca in data de 9 octombrie 2009! In ceea ce priveste materia executarii silite, instantele investite sunt obligate sa interpreteze si sa aplice unitar legea. (art. 126 alin.(3) din Constitutia Romaniei, republicata si art.18 alin.(2) din Legea nr.304/2004, republicata). Celeritatea o fi un concept teoretic, dar atata vreme cat intr-un text de lege se face referire la acesta, trebuie respectat si aplicat.
Depuneti cate o plangere impotriva executorului judecatoresc la:
- Camera Executorilor Judecatoresti din care face parte.
- Ministerul Justitiei.
Daca nu vi se raspunde in termen rezonabil, insistati. Sistemul trebuie presat, altfel nu se va reforma singur.
Si vedeti daca in localitatea respectiva nu exista si un alt executor judecatoresc care sa va poata pune titlul in executare.
Si mai aveti posibilitatea sa apelati la CEDO, mai nou acorda despagubiri morale de sute de mii de euro. Succes, calm si perseverenta!
Este o obligatie a creditorului sa trimita somatie de plata debitorului inainte de a face cererea de executare?
Ce conditii trebuie sa indeplineasca un creditor pentru ca executorul sa inceapa lucrarea?
"Sistemul trebuie presat, altfel nu se va reforma singur".- 100% de acord, imi place, practic acest sport si va felicit!
Cum este cu despagubirile de sute de mii de euro la CEDO? "DOVADA"?!
1. Nu este o obligatie, dar poate fi util. Daca ii informati pe debitori ca prin executare suma datorata va creste cu cel putin 10%, o parte din ei vor achita benevol.
2. Creditorul trebuie să semneze cererea si contractul de executare, sa ataseze titlul executoriu si sa achite taxele necesare si cota de onorariu convenita. Nu achitati NICIODATA intreg onorariul de la inceput, daca vreti ca executorul sa mai aiba vreun interes propriu in indeplinirea procedurii. Diferenta de onorariu, de preferinta 50%, achitati-o dupa executare. Fiti activ, adica interesati-va de dosar si cereti copii dupa actele de executare.
3. In ultimele 2 saptamani s-au publicat pe acest site spete CEDO soldate cu despagubiri de o asemenea valoare. Nu le-am salvat, dar sunt sigur ca la o cercetare mai amanuntita le veti gasi pe aici.
Multumesc, 1. Care este obligatia executorului fata de debitorul care si-a achitat integral debitul: ii trimite ceva in scris, sau nu are obligatii si in acest sens?
Daca s-a achitat debitul in contul executorului care a primit in acelasi timp si explicatii in legatura cu sume nedatorate, pe care instanta le-a acordat cu incalcarea legii, s- a achitat integral, dar debitorul a facut in acelasi timp contestatie la executare, se elibereaza banii creditorului sau se retin pana la judecarea contestatiei?
Cum se procedeaza daca un creditor este in acelasi timp debitor fata de debitorul sau, dar acesta din urma nu a facut la timp executarea?
Executare leasing
Cent
Am inteles din discutiile cu prieteni ca s-a schimbat sau ca urmeaza sa se schimbe legislatia si ca firmele de leasing vor avea nevoie de o sentinta pt a face ... (vezi toată discuția)