avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită speta executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

speta executare silita

Se refuza legalizarea si investirea cu formula executorie a unei sentinte, de catre instanta de executare, se declara recurs impotriva acelei incheieri de respingere, se admite recursul si se dispune legalizarea si investirea cu formula executorie!
Partea interesata formuleaza o cerere de punere in executare a sentintei la care ataseaza o copie, avanseaza o suma de bani in vederea grabirii punerii in executare a dispozitiilor din sentinta, executorul judecatoresc refuza sa puna in executare sentinta motivand acest lucru printr-un proces verbal dupa o perioada lunga de timp, nu 5 zile cum se prevede in Legea nr.188/2000, partea interesata formuleaza plangere impotriva acelui proces-verbal, plangere dealtfel respinsa, desi dispozitiile art.371 indice 1 din C. proc. civ. au fost declarate neconstitutionale, se declara recurs dandu-se termen de judecata la data de 9 oct. a.c. Recursul a fost depus la instanta de fond in data de 9 iunie 2009 si inregistrat la instanta de recurs la data de 27 iulie 2009. Cum ramane cu celeritatea in materia executarii silite in conditiile in care au trecut deja 4 luni de la declararea recursului?
1. Executorul ii va restitui debitorului titlul executoriu original, cu mentiunea achitarii debitului.
2. Daca in cursul contestatiei nu s-a solicitat si suspendarea executarii, debitul trebuie achitat. Dar se poate dispune ulterior intoarcerea executarii.
3. Poate opera compensarea intre cei doi. Dar insa suma unuia dintre ei s-a prescris, compensarea nu mai este obligatorie.
Daca veti citi Codul de procedura civila, partea de executare silita, va veti lamuri si cu privire la alte aspecte care pot prezenta interes pt. dv.
Aveti dreptate, domnule consilier, trebuie sa citesc, dar mi s-a parut ff complicat in CPrC, dar stiti, pare mai simplu cand sunt intrebari punctuale si cel care raspunde intelege cam ce iti trabuie. Iata, mai se naste o intrebare: Prescrierea, daca suma pe care o are de recuperat debitorul de la creditor a fost ceruta sa zicem, in 2006 ianuarie prin actiunea sa civila(a debitorului), atunci nu era prescrisa, dar la data la care se termina procesul, sa zicem septembrie 2009 trecusera deja 3 ani. Este oare cazul cand se intrerupe prescriptia?
Ref. pct 1: Trebuie sa merg la executor pentru a obtine titlul executoriu original. Dar daca am pe rol o contestatie la executare cu suspendare?
Daca s-au indeplinit acte de procedura in acest rastimp de 3 ani, puteti merge la executorul judecatoresc solicitand ceea ce vi se cuvine!
Sunt aproape sigur (n-am cartile la mine) ca prescriptia se intrerupe de la deschiderea procesului, daca l-ati castigat.
Suspendarea sisteaza executarea. Titlul il puteti obtine, dar nu mai inteleg calitatea dv., sunteti debitor care a platit integral suma sau creditor? In ambele cazuri puteti ridica titlul, cu efecte diferite.
tudorioan a scris:

Executorul judecatoresc nu a vrut, pur si simplu sa puna in executare acea sentinta! Recursul se va judeca in data de 9 octombrie 2009! In ceea ce priveste materia executarii silite, instantele investite sunt obligate sa interpreteze si sa aplice unitar legea. (art. 126 alin.(3) din Constitutia Romaniei, republicata si art.18 alin.(2) din Legea nr.304/2004, republicata). Celeritatea o fi un concept teoretic, dar atata vreme cat intr-un text de lege se face referire la acesta, trebuie respectat si aplicat.


Daca exista un contract intre parti-executor judecatoresc si partea interesata-
executorul judecatoresc trebuie sa puna in aplicare executarea silita.
Hotararea judecatoreasca trebuia sa aiba atasat si Investirea cu formula executorie de drept -pentru legalitatea procedurii.
Daca cere acest lucru executorul judecatoresc in instanta,desigur ca dureaza -avand in vedere si protestele care au avut loc in justitie ,ca motiv al intarzierii-.
Urmatoarele proceduri -ale executorului- sunt limitate de lege si anume:
-somatie catre debitor
(pentru aceasta trebuie sa existe in cuprinsul hotararii suma exacta pe care trebuie sa o primeasca creditorul de la debitor )
In cazul in care nu exista aceasta suma trebuie facuta evaluarea prin expert contabil (platit de partea interesata ori de executor-acest fapt se mentioneaza in contractul cu BEJ -executor judecatoresc)
apoi ,
se trimit somatii catre :
- debitor-dureaza 15-30 de zile pana la confirmare.
-se urmaresc toate sursele de venit ale debitorului(salariu,conturi,mobiliare,imobiliare)- ca informatii Dv.trebuie sa-i oferiti indicii executorului pentru a reduce durata cautarilor.

-bancile cu care lucreaza debitorul-dureaza pana vine raspunsul de la aceste banci-15-30 de zile
- se blocheaza conturile care au suma cea potrivita pentru infaptuirea executarii prin adresa si documentatia trimisa de executor-dureaza inca 10-15 zile.
- se face validarea executarii doar cand exista lichiditati ale debitorului.
In caz contrar,executorul nu poate efectua executarea .
Pentru mobiliare ori imobiliare trebuie hotararea instantei pentru sechestru asigurator -pe care il cere partea interesata de obicei -.
Nu am auzit ca executorii judecatoresti sa inainteze in instanta asemenea cerere pentru sechestru asigurator decat in cazurile cu crediori persoane juridice .

Sper ca v-am oferit cateva indicatii care sa va ajute putin macar in nedumerirea Dv.

Succes !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cheltuieli de judecata ContSters268881 ContSters268881 Buna dimineata, Am cateva intrebari si va rog sa ma ajutati sa inteleg... 1.Va rog sa ma lamuriti ce se intampla dupa ce instanta admite cererea de ... (vezi toată discuția)
Unde gasim model de cerere de incuviintare a executarii silite petrans petrans am nevoie de o astfel de cerere pentru un debitor ce nu a platit nici dupa dispunerea judecatoreasca definitiva (vezi toată discuția)
Executare leasing Cent Cent Am inteles din discutiile cu prieteni ca s-a schimbat sau ca urmeaza sa se schimbe legislatia si ca firmele de leasing vor avea nevoie de o sentinta pt a face ... (vezi toată discuția)