tudorioan a scris:
Executorul judecatoresc nu a vrut, pur si simplu sa puna in executare acea sentinta! Recursul se va judeca in data de 9 octombrie 2009! In ceea ce priveste materia executarii silite, instantele investite sunt obligate sa interpreteze si sa aplice unitar legea. (art. 126 alin.(3) din Constitutia Romaniei, republicata si art.18 alin.(2) din Legea nr.304/2004, republicata). Celeritatea o fi un concept teoretic, dar atata vreme cat intr-un text de lege se face referire la acesta, trebuie respectat si aplicat.
Daca exista un contract intre parti-executor judecatoresc si partea interesata-
executorul judecatoresc trebuie sa puna in aplicare executarea silita.
Hotararea judecatoreasca trebuia sa aiba atasat si Investirea cu formula executorie de drept -pentru legalitatea procedurii.
Daca cere acest lucru executorul judecatoresc in instanta,desigur ca dureaza -avand in vedere si protestele care au avut loc in justitie ,ca motiv al intarzierii-.
Urmatoarele proceduri -ale executorului- sunt limitate de lege si anume:
-somatie catre debitor
(pentru aceasta trebuie sa existe in cuprinsul hotararii suma exacta pe care trebuie sa o primeasca creditorul de la debitor )
In cazul in care nu exista aceasta suma trebuie facuta evaluarea prin expert contabil (platit de partea interesata ori de executor-acest fapt se mentioneaza in contractul cu BEJ -executor judecatoresc)
apoi ,
se trimit somatii catre :
- debitor-dureaza 15-30 de zile pana la confirmare.
-se urmaresc toate sursele de venit ale debitorului(salariu,conturi,mobiliare,imobiliare)- ca informatii Dv.trebuie sa-i oferiti indicii executorului pentru a reduce durata cautarilor.
-bancile cu care lucreaza debitorul-dureaza pana vine raspunsul de la aceste banci-15-30 de zile
- se blocheaza conturile care au suma cea potrivita pentru infaptuirea executarii prin adresa si documentatia trimisa de executor-dureaza inca 10-15 zile.
- se face validarea executarii doar cand exista lichiditati ale debitorului.
In caz contrar,executorul nu poate efectua executarea .
Pentru mobiliare ori imobiliare trebuie hotararea instantei pentru sechestru asigurator -pe care il cere partea interesata de obicei -.
Nu am auzit ca executorii judecatoresti sa inainteze in instanta asemenea cerere pentru sechestru asigurator decat in cazurile cu crediori persoane juridice .
Sper ca v-am oferit cateva indicatii care sa va ajute putin macar in nedumerirea Dv.
Succes !