Buna ziua
De cateva luni ma confrunt cu urmatoare situatie in cadrul asociatiei de proprietari unde locuiesc
la apa rece sunt incarcat in fiecare luna cu 1, 2 m3, cu toate ca transmit citirea in ziua de 10 ale lunii cum a fost solicitata de presedintele de bloc. La totalul facturi de apa rece exista in desfasurator rubrica cu diferenta apa rece necontorizata de aproximativ 450 - 500 ron ( ce ar insemna la un calcul simplu 450 impartit la 5,71 ron/m3 = aproximativ 79 m3 / luna necontorizati.
am cerut explicatii la presedintele de bloc si nici un raspuns. am sunat la apa nova si mi-au spus ca ei au schimbat de curand aparatele de contorizare al blocului si ca nu poate sa fie asa mare diferenta, Anul trecut au vost schimbate/verificate metrologic apometrele din apartamente. Cu toate ca presedintele de asociatie este platit de asociatie nu a luat niciodata vreo masura in acasta privinta.
Ce ma sfatuiti sa fac in cazul asta
va multumesc
Incerc eu sa raspund,
La nivelul as. prop. trebuie sa discutati si sa aprobati un regulament intern. Unul din puncte ar fi acesta - cum se procedeaza in cazul in care se constata diferente la apa rece si/sau calda.
Din exemplele date de cei care mai posteaza pe forum, diferentele se repartizeaza pe:
- nr. curent de persoane;
- suprafata utila;
- proportional cu consumul;
- o "combinata" a metodelor de mai sus;
Fiecare metoda are avantaje si dezavantaje - daca vreti le putem dicuta.
Oricum, cauza principala a acestor diferente este ca apometrul furnizorului este de clasa de precizie superioara apometrelor din case - asta fara putinta de tagada, apoi:
- apometrele din case trebuiesc montate corect, in pozitie orizontala, citirea facandu-se de sus in jos;
- apometrele sa fie verificate metrologic la perioade relativ scurte de timp (max. 3-4 ani):
- as. prop. sa faca citirile in aceeasi zi cu furnizorul de apa; daca lasi la latitudinea proprietarilor o sa constatati ca perioada de citire poate dura si doua saptamani...;
- daca se constata diferente, as. prop. trebuie sa procedeze la verificari la instalatiile comune, sa nu fie pierderi in subsol, la conductele verticale, in plansee, etc.;
- asociatia poate sa lase proprietarii sa-si declare consumurile si sa le comunice asociatiei, insa in cazul existentei diferentelor sa procedeze la verificari in apartamente:
Cum spuneam, negresit as. prop. trebuie sa "lucreze" dupa un regulament intern. In cazul proprietarilor care nu prezinta consumul (indecsii) la asociatie, trebuieste sa le aplicati un consum in pausal (de regula 7 mc. apa rece/ pers/ si 3,5 mc apa calda/persoana.
In partea dreapa, la Documente utile, gasiti postat un astfel de regulament de repartizare a diferentelor.
Succes!
dumneavostra platiti ce arata contoarule general, nu apometrele din casa care au un grad de precizie mai mic.
Diferentele de apa, conform unui regulament intern, e bine sa se repartizeze dupa un mixt de sisteme: sa zicem 40% dupa numarul de persoane, 30% dupa consum si 30% dupa cota de proprietate.