Lucrez la unitate de stat(dar nu se desfinteaza doar isi mai restrange din personal si sunt salariat civil), si sunt gravida in 18 saptamani.I-am anuntat in scris din septembrie ca sunt gravida. Momentan sunt in concediu medical si ei mi-au trimis preaviz de concediere in care scrie ca se disponibilizeaza un post( pe baza art.65 alin1 Codul muncii) si se da concurs si cine ia nota mica pleaca. Ei nici nu aveau dreptul sa-mi trimita preaviz cat sunt in concediu medical dar ce ma intereseaza, pot sa ma dea afara daca nu ma prezint la examen. Dar daca ma prezint? Dar daca merg la munca dupa examen.Ca ei mi-au bagat sub nas o ordonanta de protectia maternitatii in care se poate da afara salariata gravida dar din alte motive decat cele de sanatate. MAi e valabila legea 25 din 5 martie 2004 saui Codul muncii actualizat e valabil?Dupa codul muncii nu ar putea sa ma dea afara.Dupa ordonanta ar putea.Asa cred eu. Pot sa imi dea preaviz cat sunt gravida? Ce emai tare codul muncii din 2005 sau ordonanta din 2004
Concedierea salariatilor nu poate fi dispusă pe durata incapacitătii temporare de muncă, stabilită prin certificat medical conform legii sau pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunostintă de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere.
Multumesc pt raspuns,dar sunt deja "inlocuita"la firma de alta persoana, iar eu voi fi trecuta in somaj, deoarece firma isi "restrange activitatea".Numai ca face asta doar scapand de mine,deoarece au angajat inca 2 agenti vanzari si alta persoana in locul meu:Am citit ca "Codul muncii interzice in mod expres concedierea salariatei gravide, in masura in care angajatorul a luat la cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere (art. 60 lit. c)). Mai mult, angajatorul are o serie de obligatii speciale fata de femeia gravida, conform prevederilor din O.UG. nr. 96/2003 privind protectia materniatii la locul de munca.", dar in cazul meu nu se aplica.Mi s-a spus,telefonic, ca eu nu mai am post din 01.01.2008,iar eu am intrat in CM pe 03.01.2008.Dar ei deja stiau ca sunt gravida.Acum ce fac?Sunt inca angajata sau o sa trec in somaj?Ca nu mai iinteleg nimic.Stau in stres, mai ales ca si seful meu imi spune ca daca il "atac"in vreun fel,are el grija de mine.Chiar nu stiu ce sa mai fac si ce sa inteleg:(
Cand am fost internata,pt analize,am stat mai mult decat cele 3 zile pt care luasem invoire.In cele 3 zile in plus,telefonic,le-am zis ca stau pt mai multe analize.Cand am ajuns inapoi la munca,singurul lucru ce l-a interesat pe patron,a fost sa dau nota explicativa pt cele 3 zile fara invoire,spunand ca nu il intereseaza concediul meu si externarea.Stia ca sunt gravida,dar nu a acceptat actele.Acum,stiu ca nu se poate concedia o gravida,dar nu stiu ce sa fac:(
Buna ziua! Am gasit acest site intamplator si mi se pare foarte interesant. Sunt gravida in 7 saptamani si sunt in concediu medical. As dori sa stiu cat concediu medical pot sa imi iau pana intru in concediu prenatal deoarece la servici depun munca si fizica dar si stresanta si nu intereseaza pe nimeni in ce stare esti. As vrea sa fie legal ceea ce fac,dar sa merg cat mai putin la servici. Va multumesc frumos si astept raspuns.