este o situatie care scapa de sub control
am citit pe acest forum diverse discutii pe aceasta tema , chiar eu am mai initiat o astfel de discutie la un moment dat cand unul dintre angajatii firmei la care lucrez a declarat intr-o situatie conflictuala ca el de maine isi ea concediu medical ca nu-i convine ... ceva , sau situatia salariatilor in concediu medical care de fapt sunt plecati cate 3 luni in strainatate ....
acum este cam aceeasi situatie , dar alte circumstante , se fac disponibilizari , se anunta oamenii si .... surpriza a 2-a zi toti se imbolnavesc si vin cu concediu medical cate 3 luni
"concediu medical trebuie platit "
de ce ?
eu ca si angajator am dreptul sa refuz , cand am indicii temeinice , stiu si eu .... bazata pe "istoria medicala " a angajatului , pe o comisie ...
firma mea a hotarat , nu se mai platesc concedii medicale
eu , trebuie sa gasesc" forma legala" de a face acest lucru posibil si de necontestat
astept sfaturi ....
1. In unele Regulamente interne, mai vechi, am vazut prevederi speciale pentru asemenea cazuri si sanctiunea de a nu se plati certificatul medical.
2. Organizatia sindicala avea si atributia de a verifica daca posesorii de certificate medicale respecta recomandarile medicale, prin vizite la domiciliul salariatului bolnav.
3. De la aparitia noului Cod al muncii (martie 2003) nu am mai vazut asa ceva.
Stimate tudorvaleriu, in acele regulamente interne erau prevederi care incalcau dispozitiile din acele texte de lege care reglementau acordarea concediului si a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca.
scuze , am lipsit din discutie ( am fost la o alta comisie "simpatica " comisia de cercetare disciplinara :sorry: )
sarmanii oameni!!!!
da , ideea acestor concedii medicale neplatite se "poarta " in zona noastra ( 3 firme au aceasta politica si nici un angajat nu a contestat in instanta
o singura data am instiintat verbal persoana "bolnava " ca nu-i vom plati Cm si ca vom face contestatie impotriva Certificatului medical , si a 2-a zi si-a depus demisia
nu se contrazice diagnosticul , poate sunt persoane bolnave dar cum se face ca-si descopera boala a 2-a zi dupa anuntul cu concedierea , in timp ce 20 ani nu fost nici macar racit
se poate de ex cere medicului de familie o evidenta a bolilor pacientului ? nu cred , e confidential ...:)
revenind la refuzul la plata ...
sa presupunem ca am indicii ca acel om nu este bolnav sau ca am presupunerea ca vrea doar sa mai primeasca bani 3 luni de pe concedii medicale , apoi sa intre in somaj sau mai stiu eu ce alternativa
trec pe Concediul medical "refuzat la plata " si sesizez " casa teritoriala de pensii , nu platesc concediul medical si astept raspunsul Casei , care poate fi pozitiv sau negativ
pana la raspuns plata este suspendata , dupa raspuns ori devine definitiv refuzul ori voi fi obligat la plata . alte sanctiuni ?
considerati ca infiintarea unei comisii interne este legala ?
Nu se poate. Legea 46/20003 interzice acest lucru:
Art. 21 Toate informatiile privind starea pacientului, rezultatele investigatiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidentiale chiar si dupa decesul acestuia.
Art. 22 Informatiile cu caracter confidential pot fi furnizate numai in cazul in care pacientul isi da consimtamantul explicit sau daca legea o cere in mod expres.
:offtopic: Freelis, in acest caz, ce considerati? La ce fel de "lege" face referire legiuitorul? Se refera si la conventii?